Konsultista oman työn johtajaksi - energiamanager Miika Kakko löysi itselleen työn, jossa voi vaikuttaa - S-ryhmä
Työ, jossa voi vaikuttaa

Työ, jossa voi vaikuttaa

Konsultista oman työn johtajaksi

Energiamanagerina työskentelevä Miika Kakko aloitti työuransa Kiinteistöässässä vuoden 2017 alussa. Haaveet konsulttimaailmasta lähemmäs päivittäisen energiahallinnan operatiivista johtamista ja työn vaikuttavuutta ohjasivat Miikaa urapolullaan.

Nykyään fyysikkotaustainen Miika on yksi Kiinteistöässän energiahallintapalveluiden kantavia tekijöitä. Hän vastaa suurien logistiikkapuolen kiinteistöjen, kuten SOK:n uusien logistiikkakeskusten, energianhallinnasta ja energiatehokkuuden parantamisesta.

Energiamanagerin työ on hyvin vastuullista. Miikan työssä asiakashyöty ja merkityksellisyys kulkevat käsi kädessä: energiaa säästämällä tuotteiden kuluttajahinnat laskevat kaupoissa mutta myös yhteiskuntamme hiilijalanjälki pienenee.

Myös Miikan oma tulevaisuus näyttää hyvältä: hän on itse vaikuttanut paljon oman roolinsa kehittymiseen muun muassa lisäkouluttautumalla.

Erilaisella taustalla uudenlaista osaamista

Miika valmistui fyysikoksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2012 pääaineenaan soveltava fysiikka ja uusiutuva energia. Työura käynnistyi jo opintojen lopussa, kun hän aloitti energiatehokkuuskonsulttina insinööritoimistossa.

Koin, että halusin nähdä vielä konkreettisemmin oman työni tulokset.

Seuraavat kuusi vuotta Miika toimi konsultointitehtävissä kahdessa eri yrityksessä. Miika antoi omassa työssään suosituksia energiansäästötoimenpiteistä, mutta hänen toiveenaan oli päästä vaikuttamaan myös operatiiviseen energianhallintaan.

”Konsulttina tein selvitykset, laskelmat ja vein ehdotukset asiakkaan pöydälle. Koin kuitenkin, että halusin nähdä oman työni tulokset konkreettisemmin. Halusin päästä vaikuttamaan energia-asioihin organisaation sisältä käsin.”, Miika kertoo.

Pohtiessaan uralleen suuntaa Miika löysi Kiinteistöässän työpaikkailmoituksen.

”Kiinteistöässä oli kollegoiden kanssa käytyjen keskustelujen kautta ennestään tuttu. Tiesin, että heidän energianhallintapalveluiden tiiminsä on yksi tämän alan pioneereista. Päätin hakea”, hän kertoo.

Miika aloitti tammikuussa 2017 energia-asiantuntijana SOK Kiinteistöässässä. Ensimmäisen puolen vuoden ajan hän työskenteli marketpuolella tehden energiakatselmuksia kollegoidensa perehdytyksessä.

Miika oli hieno lisä SOK Kiinteistöässään vakuuttavan osaamisensa sekä jokseenkin epätavallisen taustansa takia. Energianhallintapalveluissa työskentelevät kun ovat usein koulutustaustaltaan diplomi-insinöörejä, fyysikkona Miika kykeni tuomaan energiatehokkuuden tiimiin uudenlaista, teoreettista osaamista.

Kiinteistöässässä energianhallinta on oikeasti isossa roolissa.

”Ymmärsin, että Kiinteistöässässä energianhallinta on oikeasti isossa roolissa. Pääsisin enemmän kiinni työn operatiiviseen puoleen. Tapaamisissa minua huomioitiin harvinaisen tervetulleella tavalla: tuntui, että olen haluttu palanen organisaatioon”, Miika muistelee.

Vieläkin vastuullisempi rooli odotti kuitenkin nurkan takana.

Vaikuttamismahdollisuudet toivat lisämotivaatiota

Kesällä 2017 Miika hyppäsi osittain liikkuvaan junaan. Hän siirtyi hoitamaan energianhallintaa SOK:n terminaaleissa ja logistiikkakeskuksissa. Pian myös työnimike muuttui asiantuntijasta energiamanageriksi.

Omaan työnkuvaan vaikuttaminen on tuonut itselleni motivaatiota ja kantanut eteenpäin työssä.

”Olen kiitollinen siitä, että sain silloin itse vaikuttaa työjärjestelyihin ja pääsin työskentelemään toiveeni mukaan logistiikkapuolelle. Omaan työnkuvaan vaikuttaminen on tuonut itselleni motivaatiota ja kantanut eteenpäin työssä”, Miika kertoo.

Käytännössä Miikan työ on monipuolista: logistiikkakiinteistöjen energiatehokkuuden edistämistä, raportointia sekä investointien suunnittelua. Juuri nyt työ painottuu erityisesti päivittäistavaran logistiikkakeskuksen ylösajoon, jossa otetaan käyttöön uutta tekniikkaa ja varmistetaan toiminnan sujuvuutta. Uudenkarheat ja energiatehokkaat järjestelmät on saatava toimimaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

Energiamanageri auttaa säästämään sekä rahaa että ilmastoa

Rooli Kiinteistöässässä on tarjonnut Miikalle enemmän keinoja nähdä oman työnsä jäljen. Hän kokee työnsä paitsi mielekkääksi myös vastuulliseksi.

Isoja energiankuluttajia tarkastellessa vaikutusmahdollisuudet ovat suuret.

”Ison ryhmän sisällä, isoja energiankuluttajia tarkastellessa vaikutusmahdollisuudet ovat suuret. S-ryhmä on linjannut energiatehokkuuden yhdeksi avaintekijäksi kuluttajahintojen alentamiseen tähtäävässä halpuuttamisen ohjelmassaan. Energiansäästötoimillakin voidaan hilata tuotteiden hintoja alaspäin”, Miika kertoo.

Energiatehokkuudella voidaan vaikuttaa ehkäisevästi myös maailmanlaajuiseen ilmastokriisiin. Energiansäästötoimet ja -investoinnit ovat ilmastonmuutoksen torjumisessa ja järkevässä energiankäytössä avainasemassa.

”Työni merkityksellisyyttä ja vastuullisuutta voidaan tarkastella kahdesta näkövinkkelistä: toimin liiketoiminnan näkökulmasta kestävällä ja fiksulla tavalla, mutta isommassa kuvassa voin työlläni vaikuttaa myös ilmastonmuutoksen hidastamiseen”, kuvailee Miika.

Kouluttautumismahdollisuuksia, henkilökohtaista kasvua ja tulevaisuudensuunnitelmia

Nykyisessä tehtävässään energiamanagerina Miika on päässyt juuri niiden asioiden ääreen, joita hän uraltaan toivoi. Oman työn johtaminen, vastuullinen rooli ja energiahallinnassa oman asiantuntijuuden kehittäminen ovat ohjanneet Miikaa eteenpäin.

Kiinteistöässä on myös tukenut minua kouluttautumaan työn ohella.

”Kiinteistöässä on myös tukenut minua kouluttautumaan työn ohella. Koulutustaustani vuoksi ymmärrän hyvin tekniikkaan liittyvää teoriaa, mutta käytännön tietämykseni on välillä vaillinaista. Opiskelin työnantajan tukemana reilun vuoden ajan kylmätekniikkaa”, avaa Miika.

Viihdyn omassa työssäni ja saan tehdä itselleni mielekkäitä asioita.

”Tulevaisuuteni näyttää hyvältä. Viihdyn omassa työssäni ja saan tehdä itselleni mielekkäitä asioita. Oikeanlainen luottamus, joustavuus sekä vapaus puhuvat nykyisen työn puolesta. Mielenkiintoisia tarjouksiakin on tullut, mutta ei ole ollut tarvetta lähteä vaihtamaan työnantajaa. Olen kyllä tyytyväinen”, Miika arvioi.
Lue energiatehokkuusalan työtehtävistä Kiinteistöässässä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.