Ruokamanifesti - S-ryhmä

Ruokamanifesti ja sen 9 teesiä

Ruokamanifestin yhdeksän teesiä hahmottavat suomalaisen ruoan tulevaisuutta. Ruokamanifesti on koottu yhteistyössä ruoka-alan asiantuntijoiden ja asiakkaidemme kanssa.

Lue koko Ruokamanifesti (pdf-versio)

Teesi 1: Lisää kotimaista

Kotimaisten tuotteiden kulutus kasvaa kehittämällä, tekemällä ja markkinoimalla sellaisia tuotteita, joita suomalaiset haluavat syödä.

Suomessa osataan yhdistää idän, lännen, etelän ja pohjoisen makuja toisiinsa – luovasti ja rakkaudella. Kotimaisen ruoan uusi nousukausi kaipaa lisää myyntihalukkuutta, markkinointitaitoja ja isoja oivalluksia läpi koko ruokaketjun. Tarvitsemme parempaa kuluttajaymmärrystä ja trendien tuntemusta, syvempää osaamista markkinoista niin Suomessa kuin Suomen ulkopuolella.

Tarvitsemme avointa kuuntelua ja rohkeaa tekemistä.

Teesi 2: Kekseliäisyys kunniaan

Ruokaketjulla on edessään väistämätön murros. Vuonna 2050 maapallolla elää ennusteiden mukaan 9 miljardia ihmistä. Digitalisaatio, robotisaatio, informaation yltäkylläisyys ja yrittämisen kynnyksen radikaali madaltuminen muokkaavat jo nyt vauhdilla myös ruokaketjun toimintaa.

Suomalainen ruokaketju tarvitsee rutkasti lisää insinööriajattelua: ongelmanratkaisua, joka tähtää skaalautuvuuteen. Pitää pyrkiä vaikuttaviin avauksiin, joista voi kasvaa maailmanluokan tekoja.

Suomalainen Menestysresepti-kilpailussa nostamme valokeilaan pienten ja keskisuurten yrittäjien innovatiiviset uudet tuotteet. Tavoitteenamme on tuoda kauppojemme hyllyyn kekseliäitä tuotteita ja tehdä niistä Suomen kuuluisimpia elintarvikkeita.

Teesi 3: Radikaalia läpinäkyvyyttä

Kansalaisten näkökulmasta radikaali läpinäkyvyys tarkoittaa sitä, että tarjolla on kaikki tieto ruoasta ja sen alkuperästä.

Läpinäkyvyys ulottuu kaikkialle. Jo nykyisellä teknologialla dataa kerätään tehokkaasti läpi koko ruokaketjun: maatiloilta teollisuuteen, jalostuksesta pakkauksiin, kuljetuksesta kauppaan ja aina koteihin, lautasillemme saakka. Tietoa on paljon, mutta ei vielä yhteneväisessä muodossa. Siksi todenmukainen ja aukoton arviointi on kymmenien ellei satojen eri muuttujien ruokaketjussa on ollut vaikeaa.

Nopeasti kehittyvät teknologiat auttavat parantamaan koko ketjun läpinäkyvyyttä ja arvioinnin luotettavuutta. Uusi teknologia paljastaa aukot ja väärinkäytökset nopeasti.

Lähellä tuotettu ruoka kulkee lyhyemmän matkan. Siksi sen tuotantoketju on läpinäkyvyyden kannalta usein helpommin hahmotettavissa ja valvottavissa. Tämä nostaa sekä kotimaisuuden että lähiruoan ja kotimaisen luomun arvoa.

Teesi 4: Faktat takaisin ruokakeskusteluun

Ruokakeskustelu muistuttaa paikoin poliittista tai uskonnollista kinaamista. Vaikka meillä on käytössämme faktoja, tieteellisiä faktoja, enemmän kuin koskaan, somekuplien päivän uskomukset tuntuvat syrjäyttäneen tieteen ja tutkimuksen pitkään rakennetun viisauden.

Tieteeseen ja tutkimukseen perustuvien näkemysten rinnalla tarjotaan tasaveroisena täyttä huuhaata. Pahimmassa tapauksessa meille jopa tietoisesti valehdellaan. Ihmisillä pitää olla oikeus luottaa siihen, että he saavat tietoa, joka pohjautuu vankasti tutkimukseen.

Annamme henkilöimätöntä myyntidataamme tiedeyhteisön tutkijoiden käyttöön. Tutkijat saavat käyttöönsä todellista tietoa ruoan kulutuksesta ja ruokatottumusten muutoksista. Uudet datapohjaiset löydökset palautuvat hyötykäyttöön entistä parempana tutkimustietona ja ymmärryksenä.

Sitoudumme vaihtoehtoisten "totuuksien" viidakossa tieteellisesti perustellun tiedon jakamiseen. Annamme tieteentekijöille lisää tilaa omissa medioissamme.

Teesi 5: Hävikki on mielikuvituksen puutetta

Hukkaamme hävikkinä peräti kolmanneksen syömäkelpoisesta ruoasta. Samalla kuormitamme tarpeettomasti ilmastoa. Kulutuksen ilmastovaikutuksista reilu viidennes syntyy ruoan tuotannosta ja sen kulutuksesta – tai hukkaamisesta. Hävikkiä on mahdollista vähentää ja sitä pitää vähentää. Hyvien työkalujen ja teknologian lisäksi tarvitsemme asennemuutosta ja parempaa mielikuvitusta.

Hävikin vähentäminen on ympäristöteko, johon meillä jokaisella on varaa.

Me S-ryhmässä olemme vähentäneet omasta toiminnastamme syntynyttä ruokahävikkiä 15 prosenttia vuoden 2014 tasosta ja autamme myös asiakkaitamme vähentämään ruokahävikkiä kotona. Syksystä 2017 lähtien noin 900 S-ryhmän ruokakaupasta on saanut vanhenemassa olevasta tuotteesta 60 prosentin alennuksen kaupan viimeisinä aukiolotunteina.

Teesi 6: Lasten terveellinen ruoka – pienten suuri asia

Tarvitsemme lisää herkullisia, terveellisiä ja houkuttelevia lapsille suunnattuja tuotteita. Lapsena opitut ruokailutottumukset säilyvät usein aikuisikään asti. Me S-ryhmässä lanseeraamme terveellisiä lasten suosikkiruokia ja nostamme niitä näyttävästi esiin myymälöissämme.

Kutsumme yhteiseen kehitystyöhön mukaan kaikki halukkaat elintarvikealan toimijat. Olemme koonneet foorumin, jonka tavoitteena on pyrkiä yhdessä löytämään nopeita keinoja parantaa lapsille mieluisten ruokien terveellisyyttä, herkullisesta mausta tinkimättä.

Olemme tehneet osana kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta Ravitsemussitoumuksen, jolla edistetään hyvää ravitsemusta. Sitoumuksemme kohdistuu erityisesti lasten suosimiin tuotteisiin ja näkyy jo kaupoissamme.

Koululaisille opetetaan arjen ruokataitoja ja fiksua kuluttamista uusilla innostavilla tavoilla. Olemme ideoineet yhdessä Ruokatiedon kanssa Retki kauppaan -opetuskokonaisuuden, joka vie koululaiset tutkimusretkelle lähimarkettiin. Tarjoamme yhdessä Marttaliiton kanssa lasten Ässäkokkikursseja eri puolella Suomea. Ässäkokkikursseilla opetetaan koululaisille satokausien mukaista kokkaamista ja arjen ruokataitoja.

Teesi 7: Syntyy ruoan internet

Informaation määrä kasvaa rajusti. Syntyy tilanteita, joissa valinnoista tulee lähes mahdottomia – vaihtoehtoja tuntuu olevan liikaa. Apuun tulee muun muassa keinoäly, joka pystyy yksinkertaistamaan arkea ja helpottamaan valintoja.

Datapohjaiset palvelut, joiden suositukset perustuvat ihmisten todellisiin yksilöllisiin tarpeisiin, auttavat valitsemaan fiksummin. Kodeissa älykkäiden laitteiden määrä kasvaa: robotisoitu keittiö eri laitteineen ei ole enää kovin kaukana. Älykkäät palvelut auttavat myös tunnistamaan entistä nopeammin uusia, nousevia trendejä ja kehittämään niitä vastaavia tuotteita ja palveluita.

Tulevaisuudessa ruokaa kasvatetaan, jalostetaan, kuljetetaan ja myydään eri tavalla kuin ennen. Ruokaketju, sen osat ja roolit muuttuvat. Globaali ja lokaali yhdistyvät ennen näkemättömällä tavalla.

Teesi 8: Tulee kalavallankumous

Kaksi miljoonaa suomalaista sanoo haluavansa syödä nykyistä enemmän kalaa. Mieluusti kotimaista. Ja ostaa sitä, jos se vain olisi helpompaa.

Valtavaan potentiaaliinsa nähden suomalainen kala on jäänyt starttiviivalle. Siitä huolimatta, että lähtökohdat ovat loistavat: on kalaa, on kysyntää, on puhtaita järviä. Puuttuu vain saatavuus.

On sekä fiksua että vastuullista syödä esimerkiksi suomalaista särkeä ja lahnaa eri muodoissaan. Kotimaisesta kalasta kannattaa jalostaa helppokäyttöisiä tuotteita. Tähän tarvitaan runsaasti uusia innovaatioita. Haluamme olla aallonharjalla kasvattamassa tätä trendiä. Se on koko ruokaketjun yhteinen asia.

S-ruokakaupoissa on kääritty hihat kotimaisen kalakaupan kasvattamiseksi. Valikoimiin on tuotu uusia tuotteita eri kalaheimoille, kalan hintaa on laskettu ja myymälöissä nostetaan esille sesongin parhaat kalat.

Teesi 9: Kasvisbuumi – trendistä valtavirtaa

Ihmisten terveystietoisuus on kaartanut aivan uudelle tasolle. Olemme todistaneet jo pidempään kasvisbuumia, joka ei hiivukaan. Se on tullut jäädäkseen, kasvanut pelkästä trendistä paljon laajemmaksi ajattelutavan muutokseksi.

Kasvikset ovat tutkitusti terveellistä ja maukasta ravintoa. Ne tekevät meille hyvää. Satokausien suosiminen on järkevää, tuotteethan ovat silloin parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Ymmärrämme yhä selvemmin myös ruoantuotannon ja ilmastonmuutoksen välisen yhteyden. Suosimalla kasviksia voimme keventää merkittävästi ympäristökuormitusta. Ymmärryksen lisääntyminen muuttaa käyttäytymistä. Siksi uskomme, että kasvisten ja kasvipohjaisten tuotteiden käytöstä tulee suorastaan valtavirtaa.

Me S-ryhmässä kannustamme eri tavoin suomalaisia syömään enemmän kasviksia ja yltämään suositeltuihin tavoitteisiin, puoleen kiloon päivässä. Vahvistamme satokausiajattelua: tuomme kauppoihimme yhä enemmän kauden kasviksia, lisäämme niihin liittyvää viestintää ja tarjoamme entistä laajemman kirjon inspiroivia kasvisreseptejä.

Tuomme valikoimiimme maukkaampia ja laadukkaampia kasviksia, uusia mielenkiintoisia lajikkeita, valmiiksi pilkottuja helppokäyttöisiä hedelmiä ja kasviksia – tuoreina ja pakasteina. Omat ostot -palvelussa asiakkaamme voivat seurata omaa kasvisten kulutustaan.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.