Mielipiteet

Vieraskynä: Pidetään huolta nuoresta mielestä

27.10.2021

Elina Marjamäki

Elina Marjamäki

Korona-aika on koetellut erityisesti nuoria ja nuorten mieltä. Nuorten hyvinvointi ja valoisa tulevaisuus on meidän kaikkien yhteinen asia. S-ryhmä tarjoaa ensimmäisiä työkokemuksia tuhansille nuorille ja koululaisille vuosittain ja merkittävänä nuorten työllistäjänä nuorten mielen hyvinvoinnin tukeminen on meille erityisen tärkeä aihe. Voimme tuoda yhdessä toiveikkuutta, tukea ja myönteisiä signaaleja nuorillemme. S-ryhmä ja MIELI ry ovat tehneet vuosien varrella yhteistyötä erilaisissa mielen hyvinvointiin ja työelämään liittyvissä hankkeissa ja tänä syksynä voimia on yhdistetty Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaasteessa. Nyt MIELI ry:n nuorten mielenterveyden edistämisen asiantuntija Elina Marjamäki kirjoittaa alla olevassa vieraskynässä vinkkejä, kuinka jokainen meistä voi pitää huolta nuoristamme lähipiirissämme.

Nuorilla on takanaan vasta lyhyt elämä ja moni kokemus on heille niin hyvässä kuin pahassakin unohtumaton. Koronapandemiakin näyttää nyt koetelleen erityisesti nuoria, mutta onneksi me aikuiset voimme tukea ja auttaa.  Keräsimme MIELI ry:n nuorten mielenterveyden asiantuntijoiden kanssa muutamia vinkkejä:

Luo nuorelle hyviä muistoja. Kun saat olla osa nuoren elämää, olet myös mukana ainutlaatuisissa hetkissä nuoren elämässä, jossa monet asiat tapahtuvat ensimmäistä kertaa. Jokainen kohtaaminen voi jättää muistijäljen ja se voi olla merkityksellisempi kuin arvaatkaan. Rohkaise ja kehu nuorta pienimmästäkin onnistumisesta ja ole kiinnostunut hänen elämästään, kuuntele ja keskustele hänen kanssaan. Älä anna valmiita vastauksia tai neuvoja, vaan pohdi asioita yhdessä nuoren kanssa ja anna hänelle itselleen tilaa tehdä omat ratkaisunsa.  

Viljele ”Moka on lahja” -ajattelua. Kaikki me teemme virheitä ja epäonnistumisia käy kaikille. Nuorena pieleen mennyt tentti, sosiaalisessa tilanteessa päässyt lipsautus tai ensimmäisessä työpaikassa tehty virhe voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Kerro nuorelle, että elämässä saa tehdä virheitä, niistä voi oppia, niistä saa puhua ja niille voi jopa nauraa. Anna nuorelle tilaa kertoa mokaamiseen liittyvistä tunteista ja kiinnitä huomiota niihin vahvuuksiin, joita nuorella on.  

Anna aikaasi ja ole käytettävissä. Nuoret viettävät usein mielellään aikaansa omissa oloissaan tai kavereidensa seurassa, mutta tarvitsevat myös tärkeitä aikuisia ympärilleen. Kerro nuorelle, että rakastat häntä ja hän on sinulle erityisen tärkeä, arvokas, ihana ja ainutlaatuinen. Ole kuulolla silloin, kun nuori lähestyy sinua. Pysähdy, keskeytä omat touhusi, kuuntele ja keskustele. Nuorelle sopiva aika voi olla yhteinen iltajuttelu tai automatka harrastuksiin.

Löysää kireää pipoa ja viljele iloa. Muista myös huumorin voima ja pidä pieni pilke silmäkulmassasi kohdatessasi nuoria. Nuorilla on murheensa, mutta heillä on myös useammin hauskaa. On sanottu, että nuoret nauravat jopa 70 prosenttia enemmän kuin aikuiset. 

Näytä esimerkkiä. Nuoret ovat herkkiä imemään vaikutteita eli se, mitä teet vaikuttaa sanomisiasi enemmän. Jotta jaksat huolehtia nuorista ympärillä, pidä huolta myös omasta mielestäsi. Kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on suora yhteys mielenterveyteen. Aikuiset toimivat roolimalleina nuorille myös levon, palautumisen ja muiden elintapojen suhteen.

Kysy mitä kuuluu? ja luo nuorelle toivoa. Kuinka menee? Mitä opintoihin tai työelämään kuuluu? Mitä mielessä pyörii? Kysymällä ilmaiset, että sinä välität nuoresta ja hänen elämästään. Ole valmis kuuntelemaan ja tee selväksi, että sinulle voi kertoa myös vaikeista tai hankalammistakin asioista. Anna nuorelle mahdollisuus purkaa tunteitaan vapaasti. Vaikka nuori ei haluaisikaan kaikkea kertoa, tieto siitä, että olet valmis vastaanottamaan ja tukemaan, luo turvallista ilmapiiriä. Muista, että nuoren elämässä pieneltäkin tuntuva vastoinkäyminen voi tuntua raskaammalta, joten suhtaudu siihen vakavasti ja kerro, että kaikesta voi selviytyä ja sinä olet valmis auttamaan. Tarvittaessa auta nuorta löytämään myös ulkopuolista apua.

Tänä syksynä Toivon kärki -hyväntekeväisyysyhdistys kokosi yli 70 kotimaista tähtiartistia tekemään uuden version Pave Maijasen tutusta Pidä huolta -biisistä. Kampanjan mahdollistivat S-ryhmä ja Lähi-Tapiola lahjoittamalla alkupääoman. Kerätyt lahjoitukset ja biisin kuuntelusta kertyvät suoratoistomaksut tullaan käyttämään nuorten mielenterveystyöhön: Sekasin-chattiin ja nuorten ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön. Sinäkin voit auttaa, lahjoita: https://potti.mieli.fi/pidahuolta/16-4296.


Kuvat: Pia Inberg

Elina Marjamäki

Nuorten mielenterveyden edistämisen asiantuntija

MIELI ry

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.