Mielipiteet

Vieraskynä: Joutsenmerkki auttaa vastuullisissa valinnoissa

5.10.2021

Riikka Holopainen

syksy joutsenmerkki

Arjen kauppareissulla on helppo tehdä vastuullisuusteko valitsemalla Joutsenmerkittyjä tuotteita. Niitä löytyy S-ryhmän kaupoista laajasti.

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki kampanjoi tänä syksynä vastuullisten valintojen puolesta. S-ryhmän Joutsenmerkityt tuotteet ovat tällainen valinta.

Kulutustottumusten muutokset ovat ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ratkaisevan tärkeässä asemassa. On arvioitu, että 45 % ilmastovaikutuksista tulee tuotannosta ja kulutuksesta.

Tärkeää on kulutuksen vähentäminen. Olisi hyvä miettiä, tarvitseeko oikeasti haluamaansa tavaraa. Kun hankkii tarvitsemiaan tuotteita, olisi hyvä suosia vastuullisia vaihtoehtoja.

Rainbow Joutsenmerkki

Kunnianhimoinen ja luotettava merkki

Joutsenmerkki ohjaa kestävään, ympäristön paremmin huomioivaan kuluttamiseen. Merkki auttaa valitsemaan vastuullisesti muun muassa pesuaineita, saippuoita, vauvanhoitotuotteita, kynttilöitä, suodatinpusseja, mikrokuituliinoja ja grillihiiliä. Olen iloinen, että S-ryhmän omilla merkeillä (esim. Rainbow) on jo noin 100 Joutsenmerkittyä tuotetta. Lisäksi S-ryhmän valikoimissa on satoja muita Joutsenmerkittyjä tuotteita.

Joutsenmerkki on virallinen, ns. tyypin 1 ympäristömerkki, jonka kriteerit huomioivat koko elinkaaren aina raaka-aineesta kierrätykseen. Näin se erottuu uskottavana, kunnianhimoisena ja luotettavana merkkiviidakossa, jossa vaanii myös viherpesun vaara.

Tuoreen EU-tutkimuksen mukaan viherpesu eli perusteettomien vihreysväittämien esittäminen näyttäisi yleistyneen sitä mukaa, kun kuluttajat ovat alkaneet suosia ympäristöystävällisiä tuotteita.

EU-komissio ja jäsenmaiden kuluttajaviranomaiset tutkivat kuluttajatuotteita myyvien yritysten nettisivuilla esitettyjen ympäristöväitteiden todenperäisyyttä. Lopputulos oli murheellinen. Viranomaiset arvioivat, että 42 prosentissa tapauksista esitetyt väitteet olivat liioiteltuja, paikkansapitämättömiä tai jopa petollisia.

Kun valitsee Joutsenmerkityn tuotteen, viherpesuvaaran voi unohtaa. Merkki kertoo sinun tehneen kestävän ja vastuullisen valinnan!


Kuvat: SOK

Riikka Holopainen

Toimitusjohtaja, Ympäristömerkintä Suomi

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.