Mielipiteet

Vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen: 30 vuotta vastuullisuustyötä – mikä on muuttunut?

29.5.2019

Lea Rankinen

SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen

Sain tänään kunnian vastaanottaa valtioneuvoston palkinnon tunnustuksena S-ryhmän tekemistä sitoumuksista kestävän kehityksen edistämiseksi. Olemme sitoutuneet toimimaan muun muassa hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi ja työllistämään nuoria kaupan alalle. Sitoumukset ovat paljon enemmän kuin tekstiä paperilla – sanat ovat muuttuneet konkreettisiksi teoiksi. Vastuullisuusnäkökulman tuleminen osaksi liiketoimintaamme on ollut yli 30 vuoden matka.

Vuonna 1987 Gro Harlem Brundtlandin komissio lanseerasi uuden käsitteen; kestävä kehitys. Se nosti ympäristöasiat vahvasti esiin ja johti kuluttajien tietoisuuden kasvamiseen. Suomessa ympäristölainsäädäntö kehittyi vauhdilla. Tämän kehityksen seurauksena myös S-ryhmään palkittiin 90-luvulla ensimmäinen ympäristöpäällikkö. Siitä alkoi vastuullisuuskysymysten järjestelmällisen kehittäminen S-ryhmässä. Itse olin tuolloin vielä Vihannissa lukiossa ja siinä määrin innostunut ympäristöasioista, että perustimme kaveripiirimme kanssa Suomen kolmannen kierrätyskeskuksen. Tilat saimme paikallisesta osuuskaupasta.

Vastuullisuustyö lähtee käyntiin

Vuosikymmen myöhemmin S-ryhmä palkkasi ensimmäiset ympäristöasiantuntijat myös hankinta -ja logistiikkayhtiöihinsä. Tästä tehtävästä alkoi oma polkuni S-ryhmän palveluksessa. Vuodet Inexillä olivat hyviä: tein monipuolisesti ympäristöön ja hankinnan vastuullisuuteen liittyviä tehtäviä ja opin paljon. S-ryhmä-tasolla toiminnan keskipisteessä oli tuolloin yhä ympäristöasiat, mutta keskitettyä ohjelmaa tai raportoitavia mittareita ei vielä tässä vaiheessa ollut.

Noiden vuosien merkityksellisimpänä asiana pidän vastuullisuuskriteerien määrittelyä hankintoihin ja korkean riskin maiden työolosuhteiden valvontamenetelmien kehittämistä. Työ oli antoisaa ja olin tyytyväinen, että niin aikaisessa vaiheessa lähdimme panostamaan lopputulokseen. Se loi pohjan tämän päivän tavoitteellemme edistää ihmisoikeuksia globaaleissa hankintaketjuissa. Haasteellisinta on hyväksyä se, että maailma ei tässä suhteessa ole koskaan valmis ja kehitettävää löytyy aina. Hienoa on ollut huomata positiivinen kehitys ja nähdä, miten työolosuhteet ovat kehittyneet oikeaan suuntaan ja miten yhä useampi yritys on mukana yhteisissä valvontamekanismeissa. Yhteistyön voima ja vaikuttavuus on kasvanut huimasti.

Vuosien varrella tarve kehittää vastuullisuustyötä yhä kokonaisvaltaisemmin ja tarve parantaa järjestelmällistä vastuullisuusraportointia kasvoi. Lisäksi ensimmäistä kertaa koko ryhmän tasolla nousivat vastuullisuusasiat ympäristöasioiden rinnalle koordinoitaviksi. Painopiste siirtyi compliance -näkökulmasta, eli määräysten noudattamisesta, riskienhallintaan.

Asiakkaat ohjaavat vastuullisuuden painoarvon kasvattamiseen

Vuonna 2008 lanseerasimme S-ryhmän ensimmäiset vastuullisuusperiaatteet, joiden valmistelussa kuuntelimme laajasti asiakkaita ja henkilöstöä. Seuraava askel oli organisoida vastuullisuusasiat ryhmätasolla osaksi viestintää. Aloitin yksikössä vastuullisuuspäällikkönä ja sain tehtäväkseni rakentaa ensimmäiset ryhmätason vastuullisuustavoitteet. Tämä tarkoitti sitä, että S-ryhmä-tasolla laajensimme koordinoidun ja ohjatun tekemisen myös muihin vastuullisuuden osa-alueisiin, kuten työelämän oikeuksiin ja ihmisoikeuskysymyksiin. Tässä vaiheessa työn painopiste oli maineenhallinnassa. Yhdeksi painopistealueeksi nousi myös toiminnan avoimuuden ja läpinäkyvyyden kehittäminen.

Viimeisin muutos tapahtui 2014, jolloin perustimme vastuullisuusyksikön konsernitasolla liiketoimintajohdon alaisuuteen. Sain johdettavakseni koko S-ryhmän vastuullisuustyön. Nykyisin vastuullisuustyömme tavoitteena on edelläkävijyys ja kilpailuetu. Voimme olla todella iloisia ja ylpeitä siitä, että kaupparyhmän vastuullisuusmielikuva on mitatusti parantunut. Nykyisin haasteena on navigoida erilaisten odotusten viidakossa niin, että saamme aikaan vaikuttavia muutoksia.

Oman 17 vuoden työuran aikana olen nähnyt vastuullisuusasioiden painoarvon kasvamisen ja nousun strategiselle tasolle, joista tänään saamamme palkinto on yksi iloinen huomionosoitus. Iso kiitos kuuluu kaikille työhön osallistuneille -aktiivisille asiakkaille ja ässäläisille. Ponnistelu Bruntlandin viitoittamalla tiellä paremman maailman luomiseksi jatkuu. Jatketaan matkaa yhdessä.

Lea Rankinen

Vastuullisuusjohtaja

Vastuullisuusjohtaja, SOK

SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.