Mielipiteet

Tuotelaadun omavalvonta on jatkuva työ: erityisen herkkiä tuotteita on seurattava ennakoivasti

20.4.2021

Markus Luhtala

oliiveja ämpärissä

S-ryhmän omamerkkituotteiden ja maahantuontituotteiden laadunhallinta kattaa kaikki tuotteet ja elintarvikeasiantuntijamme tekevät 6000-8000 elintarviketuotteen arviointia ja tarkastusta ennen myyntiin saattamista. Prosessiin liittyy monta S-ryhmän toimesta tehtävää tarkastusvaihetta jo ennen kuin tuote tulee myyntiin ja tarkastukset jatkuvat sen jälkeen riskiperusteisesti. Erityisen haastavia ovat olosuhteiden muutoksille herkät ja tiukkojen kriteerien määrittämät laatutuotteet kuten ekstra-neitsytoliiviöljy.

EU:ssa tuotetaan vuosittain maailman kaikesta oliiviöljystä kaksi kolmasosaa – noin 2 miljoonaa tonnia. EU-maat myös kuluttavat eniten oliiviöljyä, eli puolet koko tuotannosta. Oliiviöljyllä on siten suuri rooli sekä EU:n maataloustuotannossa, kaupassa ja kuluttajien pöydässä. Ei siis ole mikään ihme, että oliiviöljylle on EU:ssa sitä koskeva oma hyvin yksityiskohtainen lainsäädäntönsä.

Kuluttajille oliiviöljyjä koskeva lainsäädäntö näkyy selvimmin eri laatuluokkien nimeämiseen liittyen: jokaiselle neljälle sanatarkasti nimetylle kaupalliselle oliiviöljylaadulle on EU-lainsäädännössä määritelty kutakin vastaavat laadulliset kriteerit niin tietyille kemiallisille parametreille kuin aistivaraisille ominaisuuksille. Korkealaatuisimmat ja arvostetuimmat oliiviöljylaadut ovat ekstra-neitsytoliiviöljy (EVOO) ja neitsytoliiviöljy (VOO).

Valmistusprosessi näille kahdelle korkealaatuisimmalle oliiviöljylaadulle on käytännössä täysin sama – molemmat öljyt saadaan oliiveista käyttäen vain ja ainoastaan mekaanisia menetelmiä: kylmäpuristusta, linkoamista ja suodatusta. Oliiviöljyn valmistuksessa ei saa käyttää eikä lisätä muita aineita. Ero tulee siis vain laadullisista kriteereistä. Laatu määritellään aina ennen pullotusta varastotankeista.

Oliivit vaativat hellää ja nopeaa käsittelyä

Saadakseen EVOO-luokituksen, öljyssä ei saa olla aistivaraisessa arvioinnissa ainuttakaan havaittavaa makuvirhettä. Lisäksi sillä pitää olla kolme positiivista makua; hedelmäisyys, karvaus ja pistävyys. Jos havaitaan pienikin makuvirhe tai esim. hedelmäisyyttä ei ole riittävästi, luokitus putoaa neitsytoliiviöljyksi.

Oliiviöljyjen laboratoriotutkimuksissa testataan kymmeniä eri osatekijöitä ja puute yhdessäkin tiputtaa ekstra-neitsytoliiviöljyn vain neitsytoliiviöljyksi. Yksi kemiallisista mittareista on ns. FAEE-määritys. Se antaa viitteet mm. siitä, kuinka huolella oliiveja on käsitelty ja kuinka nopeasti ne on saatu puristamoon. Toki oliivit ovat voineet kärsiä myös ankarista sääolosuhteista. Mitä enemmän oliivit ovat poiminnassa tai muutoin vaurioituneet, ja mitä pidempään kestää pääsy puristukseen, sitä todennäköisempää, että oliiveissa ehtii tapahtua ei-toivottuja muutoksia. Oliivit tulee puristaa mahdollisimman nopeasti noin vuorokauden sisällä poiminnasta, jotta oliivien laatu ei ehdi heikentyä. Nopeuden lisäksi kuljetuksessa, varastoinnissa ja valmistuksessa hellä käsittely on tärkeää: hallittu lämpötila ja auringonvalolta suojaaminen.

S-ryhmällä laadunhallinta kattaa kaikki tuotteet

S-ryhmän omamerkkituotteiden ja maahantuontituotteiden laadunhallinta kattaa kaikki tuotteet. Olemme asettaneet tuotteille lakisääteisiä vaatimuksia tiukempia kriteereitä. Esimerkiksi tuontihedelmien ja vihannesten toimittajien on ennakkoon sitouduttava suorittamamme omavalvonnan ehtoihin. Huomautusrajamme ovat tiukemmat kuin lainsäädännön sallimat rajat. Tehokkain tapa hallita laatua on ennakkoon tehty laadunvarmennus, joka pitää sisällään tuotteiden, tavarantoimittajien sekä toimitusketjun arvioinnin. Näytteenottomme ja tuotteiden tarkastukset myynnin tai varastoinnin aikana tukevat tätä toimintaa.

Käymme myös säännöllisesti paikan päällä laadunvarmistusvierailuilla ja käymme tavarantoimittajien kanssa jatkuvaa vuoropuhelua tuotelaadun varmistamiseksi.

Siltikin vaikka pullotuksessa oliiviöljy olisikin selkeästi alle FAEE-raja-arvon, niin esimerkiksi optimaalisesta poikkeavat säilytysolosuhteet (valo, lämpö) saattavat aiheuttaa arvon yllättävääkin kohoamistayksittäisessä erässä tai pullossa. Pitääkseen tämänkin laatumittarin kunnossa, on koko ketjun ”oliivipuista kaupan hyllylle” edelleen kehitettävä toimintatapojaan ja laadunseurantaa. Herkkä tuote on sen ansainnut.


Kuvat: Markus Luhtala

Markus Luhtala

Tuotelaatupäällikkö

SOK Marketkaupan ketjuohjaus

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.