Ässäduunissa

S-Trainee-ohjelma koulii opiskelijasta alansa ammattilaisen

19.9.2019

Arttu Ruoho

Arttu

Arttu Ruoho

• Projektipäällikkö ABC-ketjuohjauksen Tiedolla johtaminen ja järjestelmähankkeet -tiimissä

• Päävastuualueet polttonestehinnoittelun tuki osuuskaupoille, BI-raportoinnin ja analytiikan kehitys sekä ABC-mobiilin palvelupäällikkörooli

• ABC:n BI-raportoinnilla ja analytiikalla pyritään tarjoamaan alueosuuskauppojen ja ketjuohjauksen käyttöön kehittyneitä työkaluja liiketoiminnan johtamisen tueksi

• ABC-mobiili on ABC-asemien oma mobiilisovellus, jolla onnistuu muun muassa mobiilitankkaus, mobiilipesu ja ruuan ennakkotilaaminen

Kuulin ja luin ensimmäistä kertaa yritysten järjestämistä trainee-ohjelmista, kun lukioaikana vierailin ammatinvalintamessuilla. Käteen messuilta jäi ainakin esite, jossa esiteltiin eri yritysten trainee-ohjelmia sekä niiden sisältöä ja vaatimuksia. Muistan lukeneeni esitteen useaan kertaan. Siitä jäi positiivinen mielikuva trainee-ohjelmista, ja koen sen vaikuttaneen myös merkittävästi myöhempään päätökseeni hakeutua sellaiseen itsekin.

S-Trainee-ohjelmaan tutustuin tarkemmin yhtä hakua ennen omaa ryhmääni, jolloin muistan miettineeni vakavasti hakeutumista siihen. Opintoni olivat silloin kuitenkin liian kesken, joten haku jäi. Työskentelin tällöin jo North European Oil Trade:ssa, joka on SOK:n puoliksi omistama öljytuotteiden hankintayhtiö ja toimittaa polttonesteitä ABC-ketjulle. Näin ollen S-ryhmän toiminta oli minulle jo jossain määrin tuttua.

Haun kautta ABC-ketjun etulinjaan

Keväällä 2018 alkoi haku silloiseen S-Trainee- ohjelmaan ja nähtyäni ilmoituksen Ässä-lehden takakannessa olin jo pian luomassa profiilia hakujärjestelmään. Pääsin haastatteluihin ja muistan menneeni sinne sen kummemmin jännittämättä, sillä työskentelin jo NEOT:ssa. Hakeuduin ABC-ketjuohjauksessa olevaan koulutuspaikkaan, sillä minua kiinnosti erityisesti päästä työskentelemään polttonesteiden arvoketjussa lähemmäs asiakasrajapintaa. Lisäksi minua kiinnosti päästä oppimaan lisää liikennemyymälätoimialasta. Koin myös, että haluan olla tiiviimmin mukana liikenteen käyttövoimien murroksessa ja etulinjassa näkemässä, mitä näillä markkinoilla tulee tapahtumaan.

Minut valittiin ABC-ketjuohjauksen S-Traineeksi ja aloin työskennellä SOK:lla syyskuun alussa 2018. Tätä kirjoittaessani työkokemusta on vuosi takana ja olen todella tyytyväinen siihen, että otin paikan vastaan. Trainee-jakson alussa minulle räätälöitiin oma työkiertosuunnitelma, joka määritteli tulevat tekemiseni yhteisien lähijaksojen ympärillä. Lähijaksoilla käsittelimme esimerkiksi S-ryhmän strategiaa ja eri toimialoja. Mielestäni nämä lähijaksot ja niiden aikana olleet työpajat, esitykset ja keskustelut olivat todella antoisia.

S-ryhmä haltuun monipuolisessa työkierrossa

Aloitin työkiertoni ABC-ketjuohjauksen ravintolatiimin mukana ja sen jälkeen kiersin runsaasti SOK:n eri osastoja. Eri osastoilla kiertämäni viikot olivat todella mielenkiintoisia, mutta myös todella intensiivisiä. Asiakasomistajuuden ketjuohjauksessa pääsin tutustumaan syvällisemmin asiakasomistajuuden tukipilareihin.

Tutustuin SOK:lla esimerkiksi asiakasomistajuuden ketjuohjauksen, vastuullisuustiimin, strategiayksikön ja markkinoinnin päivittäisiin työtehtäviin. Pääsin näkemään ja kuulemaan monipuolisesti, missä kaikissa projekteissa ja tapaamisissa yksiköt olivat mukana. Minulla oli myös usein tutustumisviikon aikana oma projekti, jota työstin tapaamisten ja palavereiden välissä. Olen erittäin kiitollinen siitä, että joka yksikössä minut otettiin poikkeuksetta todella hyvin vastaan ja pääsin mukaan tapaamisiin. Yksi näiden tapaamisten suurimpia anteja oli tavata nimenomaan ihmiset asioiden takana ja ymmärtää se, miten paljon on asioita, joista en ole tiennyt.

Työkiertooni kuului myös tutustuminen liikennemyymälän arkeen. Tämän johdosta työskentelin kolme viikkoa ABC Lohjalla eri työtehtävissä ja vuoroissa. Kolmessa viikossa sai jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä liikennemyymälän arki pitää sisällään. Työharjoittelu oli todella antoisa ja opettavainen, sillä minulle ei ollut aiempaa kokemusta liikennemyymälän arjesta.

Olin myös kaksi viikkoa Tallinnassa tutustumassa S-ryhmän lähialueiden liiketoimintaan ja sain todella kattavan esittelyn siitä. Ymmärsin myös paremmin, miten lähialueiden liiketoiminnat tukevat Suomea ja päinvastoin. Tallinnassa minut otettiin myös todella hyvin vastaan ja olen todella kiitollinen siitä perehdytyksestä, jonka sain. Suosittelen kyllä kaikille tuleville S-Traineille tutustumista Viron ja/tai Venäjän liiketoimintoihin, mikäli mahdollisuus tulee.

Toimenkuva rakentuu ohjelman kuluessa

Varsinaiset työtehtäväni alkoivat muotoutua alkuvuodesta 2019. Koska trainee-ohjelmaa oli vielä runsaasti jäljellä, vastuita tuli pikkuhiljaa. Ohjelman lähestyessä loppuaan omat vastuualueet olivat hahmottuneet. Oma työnkuva muotoutui isolta osin polttonestekauppaan, BI-raportointiin, mobiilisovelluksen operointiin ja kohdennettuun asiakasmarkkinointiin liittyvistä tehtävistä. Olen päässyt käyttämään aikaisempaa osaamistani ja oppimaan paljon uutta.

Mielestäni S-Traineena on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan laajasti ja monipuolisesti S-ryhmän ja sen eri toimialojen liiketoimintaan. Loppu on sitten itsestä kiinni.


Kuvat: SOK

Arttu Ruoho

Projektipäällikkö, SOK ABC-ketjuohjaus

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.