Ässäduunissa

Rakkaus matkailualaa kohtaan on kuljettanut läpi uran aina insinööriharjoitteluun asti

24.5.2022

Laura Pyy

Aulassa

Laura Pyyn S-ura on polveillut ravintoloista hotelleihin ja myynnistä insinööriharjoitteluun. Kaikkia eri tehtäviä on yhdistänyt rakkaus matkailualaan, sekä tietenkin Lauran rohkea lähestymistapa työhönsä. Huhtikuun lopussa päättynyt asiantuntijaharjoittelu Kiinteistöässällä alkoi vahingossa lähteneestä LinkedIn-verkostoitumispyynnöstä.

”Lähetin Kiinteistöässän silloiselle johtajalle Otto Oksaselle LinkedIn-verkostoitumispyynnön vahingossa puhelimeni sovelluksesta ilman viestiä. Otto onneksi hyväksyi pyyntöni. Esittelin itseni rohkeasti ja kysyin, millaisia mahdollisuuksia S-ryhmässä olisi insinööriopiskelijalle. Se keskustelu poiki sitten palaverin Oton kanssa ja myöhemmin harjoittelujakson opintoihini”, Laura kertoo Kiinteistöässä-taipaleensa käynnistymisestä.

Ravintoloista se lähti

Lauran S-ura alkoi jo ensimmäisen opiskelupaikan aikoihin, kun hän opiskeli ravintolakoulu Perhossa ja teki iltaisin työvuoroja S-ryhmän ravintoloissa. Ensimmäisen työnsä Sokotelilla hän aloitti tilaustarjoilijana Original Sokos Hotel Vantaalla ja Break Sokos Hotel Flamingossa.

”Aika pian minua pyydettiin hakemaan palvelupäälliköksi. Hain, osallistuin haastatteluun ja tein siihen kuuluneet testit ja sain tehtävän”, Laura kertoo.

Laura viihtyi palvelupäällikkönä, mutta pian vuorotyö alkoi kuormittaa ruuhkaisen arjen keskellä, toiveissa olikin päivätyö.

”Olin työssäni saanut erityisesti kiitosta myyntitaidoistani ja tein esimerkiksi usein lisämyyntiä. Siksi tuntui luontevalta siirtyä SOK:n matkailu- ja ravintolakaupan ketjuohjauksen myyntipalveluun, jossa hoidetaan keskitetysti S-ryhmän hotellien ja ravintoloiden ryhmä-, kokous- ja ravintolamyyntipalvelua”, Laura kuvaa.

Työ myyntipalvelussa sopi Lauralle hyvin; kun yötöitä yhdistettyinä aamuvuoroihin ei enää ollut, hän oli kuin uusi ihminen. Myynti sujui luontevasti, varsinkin kun sai myydä, mitä rakasti, eli hotelleja ja niiden monipuolisia palveluita. Laura pääsi ensimmäisten joukossa myös tekemään ristiin ryhmämatkailumyyntiä ja kansainvälistä matkailua.

Myynnin kautta opiskelemaan tekniikkaa

Tekniikan alan opiskelu on aina kiinnostanut Lauraa; hänen isänsä työskentelee alalla yrittäjänä sekä rakennepäällikkönä, ja opinnoissa matemaattiset aineet ovat olleet vahvimpia. Koronan kurittaessa matkailualaa ja Lauran jäädessä vanhempainvapaalle hän päätyikin lopulta avointen ammattikorkeakouluopintojen kautta Metropoliaan opiskelemaan talotekniikan insinööriksi.

”Tein ensin avoimia opintoja, ja innostuin niistä kovasti. Sain suoritettua kaikki 30 opintopistettä, ja olin lopulta viiden parhaan joukossa, joten pääsin suoraan tutkinto-opiskelijaksi.”

Sitten päästäänkin vahingossa lähteneeseen verkostoitumispyyntöön. Sen myötä Lauralle avautui nk. haalariharjoittelupaikka Kiinteistöässältä syksyllä 2021. Haalariharjoittelu on opintojen ensimmäinen harjoittelujakso, jolloin mennään oppimistavoitteiden mukaisesti ja tutustutaan laaja-alaisesti alaan.

Ensimmäinen harjoittelujakso sujui niin hyvin, että Laura siirtyi jo helmikuussa suorittamaan opintoihin kuuluvaa asiantuntijaharjoittelua – niin ikään Kiinteistöässään.

”Kiinteistöässässä sain hyvän perehdytyksen minulle uusiin järjestelmiin. Teimme myös selkeät suunnitelmat ja oppimistavoitteet itsearviointini pohjalta. Tärkein oppimistavoitteeni oli laaja-alainen näkemys alasta, mikä on Kiinteistöässällä ollut helppo saada, sillä täällä tehdään niin monipuolisesti kaikkea rakennuttamisesta energiatehokkuuteen ja energiajohtamiseen. Löysinkin harjoittelun kautta suunnan, johon haluan lähteä erikoistumaan, eli energia-asiantuntijaksi”, Laura kuvaa asiantuntijaharjoitteluaan.

Laura oli harjoittelussaan tiimissä, joka vastaa mm. Sokotelin hotellien kiinteistöistä aina ylläpidosta energiatehokkuuteen.

”Harjoittelu on avannut silmiä erityisesti sille, mitä kaikkea hotellien taustalla tapahtuu. Ei sitä ole aiemmin osannut ajatella esimerkiksi, kuinka puhallinkonvektorit voivat haitata mukavuuden olosuhteita pitämällä vaikkapa liikaa ääntä.”

Monipuolinen ura rikasti harjoittelua

Laura pääsi harjoittelussaan tekemään muun muassa laatuauditointeja pääkaupunkiseudun hotelleihin. Hotellien kiertäminen oli tuttua jo myyntipalvelusta ja monet hotellijohtajat ja henkilöstö tunsivat Lauran. Laura toi mukanaan tiimiin myös asiakkaan näkökulmaa.

”Tein laatuauditointeja tuorein silmin sekä myyntitaustani pohjalta vahvasti asiakkaan näkökulmasta. Ilmoitin kaikista poikkeamista olivat ne sitten teknisiä tai esimerkiksi huoneluokan tarvikkeisiin liittyviä, aina kyseisestä asiasta vastaavalle henkilölle. Tiedän, mitä myymme myyntipalvelussa, joten osasin tarkastella hotelleja siitä näkökulmasta, että varmistamme, että todellisuus vastaa myytyä mielikuvaa”, Laura kertoo.

Lauran asiantuntijaharjoittelu päättyi huhtikuun lopussa. Käteen jäi paljon oppeja, laaja näkemys alasta vahva tunne omasta suunnasta.

Lauran vinkit harjoitteluun

1. Kerro rohkeasti oppimistavoitteet, näin huolehdit, että työ kantaa kauas.

2. Kerro rehellisesti, mitkä työtehtävät kiehtovat, todennäköisesti pääset näin näitä myös kokeilemaan.

3. Älä mene siitä, missä aita on matalin, panosta!

4. Kerro rehellisesti, jos sinulla on kokeita tai pakollisia luentoja, pääset kyllä niihin ja harkka-aikaa voi pidentää. Omaani pidennettiin 10 viikosta 11:sta.

Laura Pyy

Laura Pyy on insinööriopiskelija, jonka innostuneisuus – tai idearikkaus – ei jää huomaamatta.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.