Mielipiteet

Matkailu on merkittävä työllistäjä ja tärkeä suomalainen vientituote

8.6.2020

Nina Nieminen

Nina Nieminen kotimaan matkakohteessa Kotkassa Katariinan Meripuistossa.

Nina Nieminen kotimaan matkakohteessa Kotkassa Katariinan Meripuistossa.

Mitä kaikkea matkailu onkaan? Kun lähdet naapurikaupunkiin tutustumaan päiväseltään, tutustut siellä museoon tai näyttelyyn ja nautit samalla torilla paikallisen herkun. Harrasteryhmän yhteinen reissu alan messuille tai tapahtumaan pariksi päiväksi. Pitkän lukuvuoden päätteeksi koululaisryhmän luokkaretki uuteen luontokohteeseen. Professori luennoi tieteellisessä kongressissa omasta tutkimuksestaan. Toiselle puolelle Suomea sukujuhliin lähtevä perhe. Liiketoiminnan konsultti matkustaa tapaamaan asiakastaan. Työporukka, jonka tehtävänä on huoltaa tehdas kesälomaseisokin aikana.

Syitä matkustaa on monia emmekä aina osaa eritellä omassa arjessamme olevia asioita erityisesti matkustamisena vaan säästämme sen ajatuksen käsittämään vain arjesta erottuvat lomat ja erikoistilanteet. Nämäkin hetket ovat matkustamista ja useiden mielestä vielä reissaamista parhaimmillaan, kun on vapaa arjen aikatauluista ja hetkiin sisältyy mahdollisuus moniin uusiin kokemuksiin.

Matkailuala työllistää noin 5,4 prosenttia

Emme aina näe kaikkia niitä ihmisiä, jotka mahdollistavat nämä eri syistä tapahtuvat matkat. Usein kohtaamme matkoillamme palvelualan ammattilaisia, joiden apua ja huolenpitoa tarvitsemme erimerkiksi ruokaillessamme tai kirjautuessamme majoittumaan. Taustalla työskentelee iso joukko muitakin matkailualan ammattilaisia, jotka omalta osaltaan varmistavat sujuvan kokemuksen. Matkailutoimiala työllistää noin 140 000 henkilöä, joista suurin osa työskentelee ravitsemispalveluissa kokkeina, tarjoilijoina tai vaikkapa kokousisäntinä. Heidän lisäkseen on esimerkiksi iso joukko henkilöliikenteen ammattilaisia, jotka varmistavat sujuvan liikkumisen paikasta toiseen. Kulttuuri-, urheilu- ja virkistyspalveluiden ja matkatoimistojen ammattilaisia tarvitaan varmistamaan palveluiden sujuvuus sekä erilaiset elämykset. Majoituspalveluiden yksi tärkein ammattiryhmä on ilman muuta hotellisiistijät, etenkin näinä aikoina, jolloin hygienia-asiat ovat erityisen tärkeitä.

Matkailuala työllistää 5,4 prosenttia kaikista Suomen työllisistä. Työntekijöistä 30 prosenttia on alle 26-vuotiaita. Ala on monen nuoren ensimmäinen työpaikka tai mahdollistaa opintojen rahoittamista esimerkiksi kesäloma-aikoina tai keikkatyönä kesän tai talven sesonkikohteissa.

Matkailu on merkittävä suomalainen vientituote

Tilastokeskuksen lukujen mukaan vuonna 2019 Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin 23 miljoonaa yöpymisvuorokautta, joista noin 16 miljoonaa oli kotimaisten ja 7,1 miljoonaa ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä. Matkailun osuus onkin 17,2 prosenttia Suomen palveluviennistä ja 5,3 prosenttia kaikesta viennistä. Eniten Suomeen on viime vuonna matkustettu Venäjältä, Saksasta, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Kiinasta.

Ulkomaisten matkailijoiden syyt tulla Suomeen ovat yhtä moninaiset kuin suomalaistenkin syyt matkustaa Suomessa. Aasialaisten matkustus kohdentuu eniten pääkaupunkiseudulle ja Lappiin. Muiden kansalaisuuksien matkustus jakaantuu hieman tasaisemmin myös muualle Suomeen johtuen siitä, että suurempi osa matkoista tehdään työ- tai kokousmatkustuksen merkeissä. Ulkomainen matkailu Suomeen edustaa noin 30 prosenttia koko matkailukysynnästä. Ulkomaisen kysynnän osuus kokonaiskysynnästä on yli neljänneksen Etelä-Karjalassa, Lapissa, Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Matkailun alueellinen vaikutus voi olla valtava

Matkailu työllistää myös siellä missä työllistymismahdollisuudet muutoin voisivat olla pienemmät. Matkailun osuus bruttokansantuotteesta oli koko maan keskiarvoa suurempi Ahvenanmaalla (14,9 %), Lapissa (5,9 %), Kainuussa (4,2 %), Etelä-Savossa (3,6 %), Uudellamaalla (2,8 %), Etelä-Karjalassa (2,7 %) ja Pohjois-Karjalassa (2,6 %).

Alueellisesti matkailukysyntä painottui Uudenmaan lisäksi erityisesti Lappiin, Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Matkailutoimialoilla työskentelevien osuus onkin koko Suomen keskiarvoa korkeampi Ahvenanmaalla, Lapissa, Etelä-Karjalassa ja Pirkanmaalla Uudenmaan lisäksi ja lisää siten näiden alueiden työllisyyttä joko kokovuotisesti tai vähintäänkin matkailusesonkien aikana erityisesti.

Suomimatkailusta 70 prosenttia on suomalaisten matkustamista Suomen sisällä. Muuttuneen maailmantilanteen vuoksi juuri tänä kesänä ja tänä vuonna meille kaikille suomalaisille on tullut mahdollisuus tutustua uusiin puoliin Suomesta, etsiä ja löytää uusia mansikkapaikkoja, tulevia uusia suosikkikohteita. Matkailualan toimijat tekevät kaikkensa, jotta heidän tarjoamansa palvelut, kokemukset ja elämykset olisivat helposti löydettävissä ja varattavissa. Alan ammattilaiset odottavat saavansa nekin suomalaiset matkailijat vieraakseen, jotka aiemmin ovat matkustaneet lähinnä Suomen ulkopuolella osoittaakseen miten hyvää palvelua ja mieliinpainuvia kokemuksia meillä on yllättävän lähellä tarjolla.

Ps. ”ammattilaisen” vinkki uusien löytöjen etsimiseen https://100syyta.fi/

Lähteet:

https://tem.fi/matkailu-lukuina https://www.mara.fi/toimiala/tilastot/matkailu/matkustustase.html https://www.stat.fi/til/matk/2019/matk_2019_2020-04-08_tau_002_fi.html

Jos etsit tietoa matkailutoimialasta Suomessa, tutustu myös työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalveluun, jossa julkaistaan vuosittain matkailualan toimialaraportti.

Nina Nieminen

Revenue Management -johtaja, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.