Ässäduunissa
Kommunikaation supervoima
31.1.2020
Outi Hohti, viestintäjohtaja
Tiesitkö, että aivokemiasi on riippuvainen vuorovaikutuksesta ja sen laadusta. Onnellisuutemme ja innostuksemme on suoraan sidoksissa siihen, millaista on se vuorovaikutus, kommunikaatio, jonka parissa päivämme vietämme. Koemmeko, että meitä kuunnellaan ja meitä ymmärretään, naurammeko yhdessä? Vai roikkuuko mielen taustakuvana epämääräinen epäluottamus, jatkuva tunne siitä, että mikään ei oikein riitä?
Martti Vaajoki kuvaa tuoreessa kirjassaan osuvasti kommunikaation ja aivokemian yhteyttä:
Kiitos tuottaa aivoissa dopamiinia ja huumori endorfiinia.
Ymmärrys puolestaan oksitosiinia.
Onnistumisista muistuttaminen saa serotoniinin hyrräämään.
Kaikki hyvä maailmassa syntyy ihmisten välisessä yhteistyössä. Kaikki teknologiset edistysaskeleetkin ovat lopulta vaatineet (laiskuuden ja mukavuudenhalun synnyttämän motivaation) lisäksi sitä, että tietoa on jaettu ja omat ideat on asetettu alttiiksi muiden kommenteille. On tutkittu, että joukko keskinkertaisia, saman tavoitteen eteen ponnistelevia ihmisiä yltää aina parempaa suoritukseen kuin huippuyksilöt, joilta puuttuu tiimin tuki.
Me S-ryhmässä olemme tällä hetkellä suomalaisen viestintäkentän pioneereja yhdessä asiassa. Olemme ottaneet käyttöön sisäisen somen, joka vapauttaa meidät kaikki viestimään.
En tiedä, ymmärrämmekö edes, millaisen voiman se vapauttaa?
Olemme saaneet tästä todennäköisesti vasta ensimmäisiä, makeita maistiaisia: Ongelmatilanteita, jotka ratkeavat päivien sijaan minuuteissa, toimintaa kehittäviä pieniä vinkkejä, joilla voidaan säästää tuhansia euroja. Ensimmäisiä kaikuja vaikeista asioista ja kriittisistä keskusteluista, joista voi tulla valtavirtaa, ja joihin on siksi hyvä ennalta varautua.
Tämän kaiken arvo? Mittaamaton!
Mistä ja keneltä nämä ideat, ajatukset ja huomiot tulevat? Ne tulevat joka puolelta, meiltä kaikilta 40 000 s-ryhmäläiseltä. Eivät vain johtajien visioista ja asiantuntijoiden Exceleistä vaan myös S-marketien takatiloista, ABC:n ravintolakeittiöstä ja kerroshoitajien kierroksilta.
Supervoima kun ei katso organisaatiokaaviota.
Kuvat: Jussi Ratilainen