Ässäduunissa

Kolme näkökulmaa verkkokauppojen kehittämisen johtamisesta  

22.4.2025

SOK

1. Yhteiset periaatteet luovat johtamiselle perustan

Koko teknologinen uudistumismatka alkoi yhteisten toimintaperiaatteiden työstämisellä. Ne loivat samalla perustan johtamiselle. Periaatteita on useita, mutta niistä kaksi on minulle arjessani erityisen tärkeitä.  

Asiakkaan muuttuvan tarpeen ymmärtäminen ja tyydyttäminen ovat toimintamme keskiössä.  Tähän periaatteeseen pitää aina palata ja arjessa kysyä itseltään ja tiimeiltä, mitä asiakkaan ongelmaa olemme ratkaisemassa ja mitä vaikutuksia ongelman ratkaisemisella on, entä onko ongelma yleinen vai ollaanko ratkaisemassa pienen joukon erityisongelmaa. 

Optimoimme toimintaa koko arvoketjun näkökulmasta – vältämme osaoptimointia yksittäisen yksikön tai resurssin tarpeista.  Vähittäiskaupan ja verkkokaupan arvoketju on pitkä ja monimutkainen. Kehitystyössä on helppo sortua yksittäisen kohdan parantamiseen ja unohtaa, että asiakas on se, joka viimeistään kohtaa osaoptimoidun prosessin heikkoudet. Teemme kehitystyötä useassa tiimissä saman “pitkän prosessin” ympärillä ja siksi on tärkeää varmistaa, että työ tuottaa aina lopulta yhtenäisen ja ehjän kokemuksen asiakkaalle.  

2. Kirkas suunta, toisto ja yksinkertaistaminen 

Ketterät toimintatavat, toiminnalliset, monitaitoiset ja autonomiset tiimit, aikaansaavaa asiantuntijoiden autonomiaa korostava doer-kulttuuri ja yhteiset toimintaperiaatteet ovat muuttaneet merkittävästi johtamisen kulttuuriamme. Olemme ehdottomasti vasta matkamme alussa. 

Verkkokauppojen organisaatio on puhtaasti toiminnallinen, mikä tarkoittaa sitä, että verkkokauppojen kehittäjät tulevat eri kotiorganisaatioista kuten markkinoinnista, designista ja digikehityksestä. Tämän takia on erityisen tärkeää, että kaikilla on sama kirkas suunta ja samat kirkkaat tavoitteet. Tämän toimintatavan toteutumista mittaamme säännöllisesti. 

Olemme kehittäneet johtamisen systematiikkaa, jossa valitut toimintatavat toistuvat luoden selkeän struktuurin, johon pystymme nojaamaan: saavutettujen tavoitteiden analyysi, suorituksen arviointi ja palaute liiketoimintajohdolta, seuraavien tavoitteiden sopiminen ja tekemisen suunnittelu vasten tavoitteita.   

Verkkokaupat ovat moniulotteisia, kompleksisia ja riippuvuuksia on paljon erityisesti monikanavaisessa liiketoiminnassa kuten S-ryhmässä. Siksi johtamisen ulottuvuutena korostuu myös yksinkertaistaminen. Käytännössä tämä toteutuu, kun kehittäminen pilkotaan hallittaviin ja mahdollisimman pieniin kokonaisuuksiin, joita voidaan julkaista jatkuvasti nopealla tahdilla tavoitteiden ja asiakaspalautteen saamiseksi.   

3. Tekemisen johtamisesta tuloksien ja vaikuttavuuden johtamiseen

Kaikilla verkkokaupoilla on kirkkaat ja mitattavat Pohjantähti-tavoitteet, jotka auttavat suunnan ja prioriteettien tunnistamisessa. Tekemistä ohjataan kuuden kuukauden roadmapilla ja kahden kuukauden toimintasykleissä ja päivittäistä suoristuskykyä seurataan. 

Kuuden kuukauden roadmapit rakennetaan mitattavien vaikutusten ja tulosten varaan, jotka liittyvät joko asiakkaiden ongelmien ratkaisemiseen tai liiketoiminnan tunnistettuihin mahdollisuuksiin. Pääsääntöisesti nämä kaksi näkökulmaa yhdistyvät. 

Roadmapit suunnitellaan siis tavoiteltavien tulosten, ei tekemisten ympärille. Tiimit itse valitsevat, mihin haasteisiin ja mahdollisuuksiin he tarttuvat. 

Toimintasyklit ja tavoitteet linkittyvät kiinteästi roadmapin toteutukseen ja ne ovat ohjanneet ja konkretisoineet lyhyempää kahden kuukauden sykliä meillä jo useamman vuoden. Usein roadmapin tuloksien toteutuminen vaatii monta toimintasykliä.   

Kaiken takana on lopulta ihminen.  

Olen työskennellyt johtajana 30 vuotta useilla toimialoilla ja monesta eri näkökulmasta. Vuosikymmenet johtamisperiaatteissa on uskottu siihen, että ihmiset ovat kaikkein tärkein voimavara kaikille yrityksille.  Vilpittömästi voin todeta, ettei tämä ole koskaan työurani aikana korostunut yhtä paljon kuin tällä hetkellä.  

Olemme rekrytoineet 100+ ihmistä verkkokauppojen kehitykseen viimeisen viiden vuoden aikana. Jos joku kysyisi, minkälaiset ihmiset menestyvät monimutkaisessa ja jatkuvasti muuttuvassa verkkokauppojen maailmassa vastaisin, että kokeneet ja intohimoiset substanssiosaajat, jotka ovat sydämeltään tiimipelaajia ja jotka haluavat auttaa muita ja oppia koko ajan uutta.   

Jarkko Kyttänen S-ryhmän vähittäiskaupan verkkokauppojen kehittämisestä vastaava johtaja LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/jarkko-kytt%C3%A4nen/

S-ryhmässä työskentelee yli 800 teknologiaosaajaa – tässä sarjassa he kertovat näkemyksiään ja kokemuksiaan digimurroksesta ja digikehityksestä. #betonistabittiin   


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.