Mielipiteet

Kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu: Millainen kahvi voisi olla parasta mahdollista kahvia?

20.11.2019

Kaupallinen johtaja

Ilkka Alarotu

Kahviviljelmä Keniassa

Keniassa, Nairobin eteläpuolella on pieni kahvinjalostamo, African Coffee Roasters, joka saattaa tehdä isossa kuvassa historiaa. Tanskan COOP-kauppaketjun käynnistämä yritys murtaa kahvinjalostuksen perinteisiä toimintatapoja.

Kahvi on yksi kiistanalaisimpia raaka-aineita maailmanlaajuisessa elintarvikeketjussa. Kahvi on monelle perheelle merkittävä viljelytuote ja toimeentulon lähde. Samaan aikaan kahvi on raaka-aine, joka etenee kasvattajalta kaupan hyllyyn enimmillään yli kymmenen väliportaan kautta – tai välikäden, jos näin haluaa asian ilmaista.

Jalostettu paikan päällä Afrikassa

Juuri tähän African Coffee Roastersin poikkeuksellinen liikeidea nojaa. Se ostaa papunsa suoraan viljelijäosuuskunnilta ja viljelijäryhmiltä Keniasta, Tansaniasta, Burundista, Ruandasta, Etiopiasta, Ugandasta ja Kongon Demokraattisesta Tasavallasta. Nämä ovat osin hauraita maita, joiden ongelmat ovat monisyisiä. Yksi juurisyy maiden ongelmiin on siinä, että niiden yrityksillä ja yrittäjillä on vaikeuksia kytkeytyä suoraan mukaan maailmankauppaan.

Agenttivetoisessa toiminnassa kahvipavut ostetaan tuottajilta ja pavut kuljetetaan eri puolille maailmaa. African Coffee Roasters vastaanottaa kuivatut pavut paahtimolleen Nairobiin. Se paahtaa pavut ja pakkaa valmiin kahvin kuluttajapakkauksiin tehtaallaan. Paahtimon läheisen sijainnin ansiosta tämä tapahtuu lyhyen ajan sisällä papujen poimimisesta ja tällä on ratkaiseva vaikutus valmiin kahvin laatuun. Valmis pakkaus kuljetetaan kauppamaahan. Ero valtavirtaan on merkittävä – valtaosa työstä ja työn arvosta jää alkuperäalueelle.

S-ryhmä tuo African Coffee Roastersin Cirkel-kahvit nyt myyntiin Food Market Herkun lisäksi Prismaan ja valikoituihin S-marketeihin. Määrät ovat rajallisia, koska African Coffee Roasters ei ole tuotantojättiläinen. Päätös näiden kahvien ottamisesta valikoimiin ei ole ollut yksinkertainen. S-ryhmä on sitoutunut omamerkkikahvien hankinnassa vastuullisuussertifiointiin, jonka avulla valvotaan pitkien hankintaketjujen päässä tapahtuvan alkutuotannon vastuullisuutta. Lisäksi olemme jo vuosia kannustaneet alan muita toimijoita sertifioimaan tuotteitaan. Nyt teemme tässä perustellun poikkeuksen.

African Coffee Roastersin tuottajaosuuskunnilla ei vielä kaikilla ole valmiina niitä standardeja, joita kahvintuotannon jättiläisillä on. ACR:n osuuskunnat ovat pieniä, paikoin todella pieniä perhetiloja. Naisilla on tärkeä rooli osuuskunnan toiminnassa.

Kunnianhimo on korkealla kenialaisilla kahvitiloilla

Vierailin syyskuun alussa kenialaisilla tiloilla yhdessä hankintajohtajamme Jari Simolinin kanssa. Keniassa kahvia viljellään korkealla viileässä ilmanalassa. Ainutlaatuinen ympäristö ja maaperä tuovat kenialaiseen kahvin sen omaleimaisen maun. Tavatessamme viljelijöitä näimme miten intohimoisesti ja huolella he hoivaavat kahvipensaita taatakseen laadukkaan maun.

Kenian länsiosassa sijaitsevaan tuottajaosuuskuntaan kuuluu yli 500 kahvinviljelijää. Heidän mukaansa African Coffee Roasters maksaa heille pavuista enemmän kuin kukaan muu. Lisäksi maksu tulee heti eikä kuukausien päästä toimituksesta, kuten kahvikauppaa muuten maassa tehdään. Yksi tuottajista kertoi minulle, että jokaisessa perheessä on keskimäärin 3 lasta. Hän laski, että SOK:n ostot takaavat toimeentulon yli 1500 ihmiselle.

Tuottajilla on kunnianhimoa: Heistä useat ovat tehneet päätöksen siirtää koko tuotantonsa luomuun ja siirtymäaika on jo käynnissä. Osalla on jo Fairtrade-, luomu- tai Rainforest Alliance -sertifiointi. Tämä on vaatinut ja vaatii yhteisöltä paljon, koska tuotannon määrä tippuu tilapäisesti ja investointejakin tarvitaan. Jotta tämä olisi mahdollista, tarvitaan African Coffee Roasters apuun ja tietenkin tuotteille myyntiä.

S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu (keskellä) ja hankintajohtaja Jari Simolin (oikealla) kävivät Keniassa paikan päällä tutustumassa African Coffee Roastersin toimintaan ja tapaamassa viljelijöitä ja osuuskunnan johtoa.S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu (keskellä) ja hankintajohtaja Jari Simolin (oikealla) kävivät Keniassa paikan päällä tutustumassa African Coffee Roastersin toimintaan ja tapaamassa viljelijöitä ja osuuskunnan johtoa.

Osuuskuntien ketju

Toimimme nyt seuraavasti. Otamme African Coffee Roastersin kahvit valikoimiimme. Haluamme olla yhdessä Tanskan COOPin kanssa mukana operaatiossa, jossa myös pienet ja todella pienet viljelijät saavat mahdollisuuden kytkeytyä mukaan kahvikauppaan, joka synnyttää enemmän vaurautta alkuperämaahan, kun välikäsiä jää pois ketjusta. Etsimme tapoja auttaa African Coffee Roastersia löytämään keinoja vastuullisuuden varmistamiseksi koko ketjussa.

Kyse on African Coffee Roastersin käynnistämästä aivan uudesta ajattelutavasta, jota on nyt testattu kolmen vuoden ajan. Uusi tapa ei lähde liikkeelle, jos se ei pysty lähtemään liikkeelle lainkaan.

Haluamme olla mukana toiminnassa, joka saattaa kääntää uuden lehden kahvimarkkinassa maailmanlaajuisesti. Samaan aikaan mietimme omaa satavuotista historiaamme osuuskuntana. Luottamus rakentuu sillä, että ensin luotetaan.

Toistan vielä: kahvin nimi on Cirkel. Itse aion ostaa.

Cirkel-kahvit


Kuvat: SOK

Kaupallinen johtaja

Ilkka Alarotu

Kaupallinen johtaja

Ilkka Alarotu on S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja.

Twitter: @IlkkaAlarotu

SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.