Mielipiteet

Huoltovarmuutta turvataan jo hyvinä aikoina

24.3.2022

Jatkuvuussuunnittelupäällikkö

Olli Laitinen

Kuva myymälän vastuullisuusviestinnästä kotimaisuusaste 80 %

Koronapandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja maatalouden kustannuskriisi ovat saaneet meidät kaikki miettimään Suomen huoltovarmuutta aivan uudella tavalla: Riittääkö meille ruokaa ja mihin sen hinta voi nousta? Ymmärrettävästi monen katse on kääntynyt S-ryhmän suuntaan.

Työskentelemme S-ryhmässä huoltovarmuuden turvaamiseksi joka päivä – myös niinä päivinä, jolloin minkäänlaisia akuutteja uhkia ei ole näköpiirissä. Olemme osa ruokahuollon varmistamisen kokonaisuutta, jossa toimimme tiukassa yhteistyössä elintarviketeollisuuden ja viranomaisten kanssa. Tätä yhteistyötä on tehty vapaaehtoisesti jo 1960-luvulta lähtien.

Varautuminen ja jatkuvuuden turvaaminen on osa kaikkea toimintaamme niin tuotteiden hankinnassa, jakelussa kuin myymälöiden toiminnassa. Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) jäsenenä olemme mukana Suomen huoltovarmuustoiminnassa kauppa- ja jakelupoolin kautta.

Kauppa- ja jakelupooli on yksi valtakunnallisen huoltovarmuusorganisaation elintarvikesektorin kolmesta poolista. Sen puitteissa laaditaan muun muassa suunnitelmia toimenpiteistä, joilla alan toimintaedellytykset voidaan turvata eri tilanteissa, sekä järjestetään säännöllisesti koulutuksia ja valmiusharjoituksia.

Suomen päivittäistavarahuolto perustuu ruoan vahvaan kotimaisuusasteeseen. S-ryhmä on suurin suomalaisen ruoan myyjä, ja ruokakaupoissamme myytävistä elintarvikkeista noin 80 prosenttia on Suomessa valmistettua.

Ruoan vahva kotimaisuusaste säilyy tietenkin vain, jos Suomessa on elinvoimaista maataloustuotantoa. Akuutin kustannuskriisin helpottamiseksi olemme aloittaneet keskustelut teollisuuden kanssa erityistoimista. Se tarkoittaa neuvotteluja ja toimenpiteitä siitä, kuinka pystymme yhdessä korjaamaan tilannetta. Olemme vakuuttuneita, että ratkaisuja löytyy.

Maatalous on osa elintarvikemarkkinaa. Markkinat toimivat ja kasvaneet tuotantokustannukset siirtyvät ketjussa eteenpäin, mutta valitettavasti se tapahtuu viiveellä. Siksi on hyvä, että nykyisessä tilanteessa myös yhteiskunta tukee tuottajien akuuttia kriisiä.

Samalla on muistettava, että kuluttajahintojen nousu on kova paikka monille pienituloisille kuluttajille ja perheille. Siksi meille on tärkeää huolehtia myös siitä, että kaikilla on mahdollisuus syödä laadukkaasti ja hyvin.

Ruokaketjumme tarvitsee panoksia ulkomailta, koska Suomessa ei kasvateta kaikkia elintarvikkeisiin tarvittavia raaka-aineita. Myös Suomessa tapahtuviin häiriötilanteisiin on varauduttava. Siksi tuontikanavien ylläpitäminen ja tuonnin varmistaminen on välttämätöntä. Tällä hetkellä varaudumme varajärjestelyin Ukrainan sotaan liittyviin mahdollisiin toimitusketjun häiriöihin.

Huoltovarmuutta turvaa osaltaan myös laaja, koko maan kattava myymäläverkostomme, joka on auki seitsemänä päivänä viikossa. S-ryhmän ruokakauppa löytyy 282 kunnasta Manner-Suomessa, vain 11 kuntaa on sitä vailla. Ruoan verkkokaupan palveluita tarjoaa jo yli 200 S-ryhmän ruokakauppaa eri puolilla Suomea. Tärkeässä roolissa on lisäksi food service -tukkukauppamme, jonka asiakkaita ovat esimerkiksi sairaaloiden, hoitolaitosten, koulujen ja työpaikkojen ruokailupalvelut.

Vaikka ruoka on elämämme keskiössä, poikkeustilanteisiin varautuminen on toki myös paljon muuta kuin elintarvikehuollon turvaamista. S-ryhmä on useiden toimialojensa kautta mukana varmistamassa, että ruoan lisäksi suomalaisille on poikkeusaikoinakin tarjolla muun muassa polttoainejakelua ja rahaliikenteen palveluja.


Kuvat: SOK

Jatkuvuussuunnittelupäällikkö

Olli Laitinen

Jatkuvuussuunnittelupäällikkö

SOK Riskienhallinta

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.