Ässäduunissa

Harjoittelu hybridinä? Onnistuu!

14.11.2023

Sebastian Välske

Sami Kiiskinen

Etätyö

Vuoden 2023 ensimmäiset viikot toivat uuden vuoden lisäksi myös uuden korkeakouluharjoittelija Sebastian Välskeen Laurea-ammattikorkeakoulusta SOK Henkilöstötoimintoihin, tarkemmin HR-Ässään. HR-Ässä tarjoaa S-ryhmän yrityksille henkilöstöhallinnon palveluita työsuhteen elinkaaren hoitamisen ja ylläpidon muodossa. Työtehtäviin kuuluu siis työsuhteen alkamisen ja päättämisen toimenpiteet ja kaikki siltä väliltä.

Työharjoittelu asiantuntijaorganisaatiossa kohdistui luonnostaan S-ryhmään, sillä Sebastian oli työskennellyt jo yli kymmenen vuotta S-ryhmän palveluksessa eri yrityksissä, toimipaikoissa ja toimialoilla aina pienmyymälöistä hypermarketeihin ja omistajapalveluihin. Opinnoissaan hän suuntautuu henkilöstöjohtamiseen, eikä aiempaa kokemusta henkilöstöhallinnon työstä hänellä ennen harjoittelua ollut.

Sami Kiiskinen aloitti harjoittelun Sebastianin jälkeen, keväällä 2023. Sami on myös korkeakouluharjoittelija noin kymmenen vuoden kokemuksella S-ryhmän eri toimipaikoista.

Sebastian (eli tiimin kesken Seppo): ”Johtaminen ja ihmisten parissa työskentely on kiinnostanut itseäni aina. Erityisesti taustalla tapahtuvat asiat ovat kiehtoneet minua ja haluankin usein tietää mitä ja miksi jotakin tapahtuu. HR-Ässässä pääsin käsiksi juuri tähän taustaan kiinni hyvin laajalti. HR-työssä kiehtovinta olikin juuri ihmiset: samoja asioita lähestytään monesti hyvin eri suunnista ja vaatiikin joskus sosiaalista notkeutta palvella jokaista ihmistä hyvin ja päästä kaikille osapuolille toimivaan lopputulokseen!”

Sami: ”HR-Ässässä työskentely avasi silmiä kuinka laajaa HR-työskentely voikaan olla.”

Perehdytys etänä, muttei etäällä

Työharjoittelun ensimmäiset päivät kuluivat uuteen tiimiin tutustuessa, toimintatapoihin, taloon ja järjestelmiin perehtyessä, sekä tunnuksien toimivuutta testatessa. Ensimmäiset päivät sujuivat Ässäkeskuksella, mutta pian aloituksesta siirryttiin etäperehdytyksen maailmaan. Alkuhuolista huolimatta perehdytys sujui hyvin.

Sebastian: ”Perehdyttäjään sai valtavan hyvin ja helposti yhteyden Teamsin kautta ja perehdyttäjälle oli allokoitu aikaa puhtaasti minua varten. Niinä harvoina hetkinä, kun perehdyttäjäni oli esimerkiksi palaverissa, otti muu tiimi hienosti koppia ja auttoi aina parhaansa mukaan. Iso kiitos loistavasta perehdytyksestä kuuluukin koko tiimille. Minut otettiin todella lämpimästi vastaan, sain aina apua ja tukea, kun sitä tarvitsin, enkä kertaakaan kokenut jääneeni yksin siitä huolimatta, että työskentelimme paljon etänä. Sain myös hienosti palautetta toiminnastani, oli kyse kehittävästä tai positiivisesta palautteesta.”

Sami: ”Työharjoittelu alkoi konttorilla paikan päällä perehdytyksellä. Katsottiin että koneet ja tunnukset toimivat ja käytiin läpi yleisiä järjestelmiä ja toimintatapoja. Minulle osa näistä oli tuttuja SOK:n palkanlaskennan puolelta, joka osiltaan helpotti ensimmäisen päivän asioiden sisäistämistä. Ensimmäisenä päivänä pääsin tutustumaan myös tiimiin. Lähes kaikki olivat tuona päivänä konttorilla, ja loppuun porukkaan pääsin tutustumaan Teamsin välityksellä. Minut otettiin erittäin lämpimästi vastaan ensimmäisestä päivästä lähtien.”

Oppimisen kokemuksien syvä kaivo

Harjoitteluaikana riitti paljon opittavaa ja osattavaa. Ihmisten yhteydenotot voivat liittyä aiheeseen kuin aiheeseen. Kun tiketin avaa, saattaa kyseessä olla muutaman minuutin neuvonta, tai useamman päivän selvitystyö useamman eri asiantuntijan ja sidosryhmän kanssa. Joskus yksinkertaiseltakin vaikuttava tiketti saattaa pitää sisällään monimutkaisen kokonaisuuden.

Sebastian: ”Työn suola oli ehdottomasti tehtävien monipuolisuus ja joskus monimutkaisuus. Joskus selvittely voi olla todella suoraviivaista ja joskus tarvitaan useamman asiantuntijan apua eri organisaatioista.”

Myös työyhteisössä toimimisesta ja monialaisesta yhteistyöstä oppi harjoittelussa paljon.

Sami: ”Harjoittelu toteutettiin pääsääntöisesti etänä. Säännöllisen epäsäännöllisesti pidettiin yhteisiä konttoripäiviä, joissa pääsi näkemään ihmisiä myös ihan paikan päällä. Olin yllättynyt kuinka hyvin kaikki yhteydenpito onnistuikaan Teamsin kautta. Kynnys avun kysymiseen oli todella pieni ja apua sai aina, usein jopa useammalta eri taholta. Näytön jakaminen ja videopuhelut auttavat asioiden selittämisessä huomattavasti. Työtehtäviä oli vaihtelevasti ja niitä porrastettiin hyvin helpoimmista haastavimpiin. Oli innostavaa huomata, kuinka oma osaaminen kasvoi nopeasti ja työskentely alkoi sujua itsenäisesti”.

Sebastian: ”Olen saanut valtavan etuoikeuden tutustua eri alojen ammattilaisiin. Pääsin työskentelemään ja verkostoitumaan henkilöstöhallinnon, henkilöstön kehittämisen, palkkahallinnon, sekä juridiikan ammattilaisten ja asiantuntijoiden kanssa valtavan laajasti. SOK:lla yhteisöllisyys on valtavan hyvällä tolalla ja huonolla tuulella ei työkavereita usein yhytä. Erityismaininta täytyy antaa HR-Ässän yhteisöllisyydelle. Yhteiset etäkahvit ja lähipäivät olivat tärkeitä kaikille ja iso osa yhteisöllisyyden luomista! ’Työkaveri’ on valtavan lievä termi, kun puhutaan HR-Ässän väestä.”

Työharjoittelun päätyttyä Sebastian jäi vielä HR-Ässään kesätöihin. Kesän tullessa päätökseen, pääsi hän Jollas Instituutin puolelle jatkamaan asiantuntijapolkuaan henkilöstön kehittämisen parissa.

Samille harjoittelun jälkeen työpaikka avautuikin jo ennestään tutulta palkanlaskennan puolelta. Palkanlaskenta ja HR tekevät paljon yhteistyötä työsuhdeasioissa, joten hän pääsee hyödyntämään harjoittelusta kerryttämää hr-osaamista myös palkanlaskennan työssä.


Kuvat: SOK

Sebastian Välske

Sami Kiiskinen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.