Ässäduunissa

Ammattitaito karttui harjoittelussa DevOpsin parissa – oma vapaus ja rento ilmapiiri ilahduttivat

19.12.2022

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija

Atte Tompuri

Läppäri vihko

Opiskelen tieto- ja viestintätekniikkaa ammattikoulussa, jossa toisen vuoden opintoihini kuuluu myös yhdeksän viikon työssäoppimisjakso. Hakuprosessin aikana etsin paikkoja, joissa työskentely tukisi paitsi tutkintoani myös omia kiinnostuksen kohteitani. Tämän takia hakukohteina olivat pääsääntöisesti tietotekniikkaan ja erityisesti tietoturvallisuuteen liittyvät työharjoittelupaikat.

Lähetin SOK:lle avoimen hakemuksen, jossa ilmaisin oman kiinnostukseni ja osaamiseni tietotekniikkaa kohtaan. Minuun otettiinkin yhteyttä varsin nopeasti ja eri vaiheiden kautta pääsin lopulta keskustelemaan mahdollisesta työharjoittelusta. Haastattelu käytiin SOK:n Vallilan toimipaikassa, ja pääsin tapamaan kaksi yrityksen kokenutta DevOps-tiimin ammattilaista. Haastattelun aikana mielenkiintoni vain lisääntyi, ja sain samalla hyvän kuvan niin yrityksestä kuin myös mahdollisista tehtävistä. Pian haastattelun jälkeen varmistuikin, että minut oli hyväksytty harjoitteluun SOK:lle.

Uusiin työkavereihin oli helppo tutustua hybridityömallissa

Työharjoittelu SOK:n Digikehityksen DevOps & Developer Experience -tiimissä alkoi lokakuussa 2022. Kyseinen tiimi tukee muita SOK:n tuotetiimejä (kuten S-kaupat, Raflaamo, Sokos Hotels), asioiden kuten automaation, työkalujen ja käytäntöjen kanssa sekä auttaa heitä onnistumaan niin operoinnin kuin tietoturvankin kanssa.

Jo heti ensimmäisen työpäivän aamusta sain tehtävien kannalta tarvittavat pääsyt järjestelmiin sekä tarvittavat työvälineet. Loppupäivä kuluikin tutustuessa työpaikan toimitiloihin, työtapoihin ja työntekijöihin.

Uusin työkavereihin oli lopulta helppo tutustua nykyaikaisessa hybridityömallissa, jossa osa työskentelee tarpeen mukaan etänä ja osa toimistolla. Viikoittaisten videotapaamisten kautta pääsin näkemään kaikkia tiimin työkavereita ja jakamaan heille tietoa omista tekemisistäni. Olin yllättynyt tiimin vahvasta työetiikasta ja rennosta ilmapiiristä.

Harjoittelujakson aikana sekä toimistotyöskentely että etätyöt olivat mahdollisia omien työtehtävien ja tarpeiden mukaan. Työntekijän oma vapaus on mielestäni suuri tekijä stressittömän työympäristön edistämisessä, joten arvostin tällaista mahdollisuutta, joka suotiin myös harjoittelijalle.

Odotukset korkealla

Odotukseni työharjoittelusta olivat luonnollisesti korkealla, joskaan en ollut täysin varma, mitä lopulta odottaa. Työskentelyn kannalta keskeiset oppimateriaalit ja itse työtehtävät olivat minulle kaikki melko uutta. Mutta se ei juurikaan haitannut, sillä oma motivaationi sekä aiempi tietotekninen osaaminen ja harrastuneisuus auttoivat todella paljon.

Ensimmäisellä viikolla pääsin nopeasti vauhtiin, eli ns. työn syrjään kiinni. Perehdyin SOK:n ympäristöön melko nopeasti. Aika kului siivillä tekemistä ja lukemista yhdistelemällä. Työtehtävät olivat koko työharjoittelun ajan valittu hyvin omatoimisiksi sekä helposti ymmärrettäviksi läpikäynnin jälkeen. Arvostin työtehtävissä annettua vapautta ja samalla vastuuta oman työskentelyn suhteen, mikä mahdollisti oman luovan ajattelun. Tietenkin, kun tuli vastaan ongelmia, joita en pystynyt itse ratkaisemaan, oli aina mahdollisuus pyytää apua.

Saamani tehtävät vaativat pääosin komentorivikehotteen ja Python-ohjelmointikielen ymmärrystä. Oli myöskin hyödyllistä osata ohjelmointikielien yleiset rakenteet jo entuudestaan. Kiinnostavin ja haastavin oppi oli perehtyminen GitLab:in CI/CD pipelineen, eli ohjelmiston julkaisuputkeen. Käsitteenä se oli jo entuudestaan tuttu, mutta minulla ei ollut siitä aiempaa käyttökokemusta. GitLab on omassa kokonaisuudessaan laaja aihe, josta minulla on edelleen paljon opittavaa, mutta olen saanut vahvan ymmärryksen keskeisistä käsitteistä, jotka tulevat olemaan hyödyksi tulevaisuudessakin.

Kohokohtina loppuun saakka saatettu työ

Työharjoittelun yksittäisiä kohokohtia olivat ne hetket, kun sain tehtyä jotain onnistuneesti loppuun asti. Jouduin kohtaamaan melko paljon uusia haasteita, joiden kautta pääsin kehittymään, ja lopputuloksena oppimaan.

Töissä vietetyt yhdeksän viikkoa antoivat mahdollisuuden kasvaa henkilökohtaisella tasolla, mutta auttoivat myös hankkimaan uusia tietoteknisiä taitoja, joita minulla ei ollut aiemmin. Sain myös paremman käsityksen nk. oikeasta työelämästä, joka poikkeaa uudella ja positiivisella tavalla opiskelijan arjesta. Mutta, mikä tärkeintä, sain kokea uudenlaisen ammattitaidon tunteen ja selkeämmän käsityksen siitä, mitä ja minkälaista on olla työelämässä. SOK:n työkaverit sekä minua opastaneet henkilöt saivat minut tuntemaan, että kuulun ammattikuntaan, vaikka olenkin vasta sen alkumetreillä.

Työharjoittelu on ollut mielestäni hyvin onnistunut, siitä on ollut paljon hyötyä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. Mieluusti olisin jatkanut pitempäänkin. Kiitän samalla kaikkia minua tukeneita henkilöitä ja työkavereita! Tästä on hyvä jatkaa.

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija

Atte Tompuri

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija

Olen motivoitunut ja intohimoinen opiskelija kaiken tietoturvan ja tietotekniikan suhteen. Minua on aina kiehtonut se, miten tietokoneet ja internet toimivat. Tykkään oppia tietotekniikan ja tietoturvan uusimmista teknologioista ja suuntauksista. Vapaa-ajallani työskentelen ja opiskelen kaikkea tietotekniikkaan liittyvää, piirilevyistä ohjelmointiin.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.