Mielipiteet

Aivotutkija Minna Huotilainen: Kaupassa meitä vievät metsästäjä-keräilijän aivot – Näin treenaat nystyröitäsi

16.5.2019

Aivotutkija

Minna Huotilainen

Aivotutkija Minna Huotilainen

Saatat huomata oppimisen merkityksen, kun käyt itsellesi vieraassa kaupassa. On vaikea löytää tuttuja tavaroita, kun ne ovat eri järjestyksessä. Olet siis oppinut ulkoa sen tavallisen reitin omassa ruokakaupassasi ja automaattisesti poimit tärkeät ostokset kärryyn. Oppiminen on tapahtunut kuin huomaamatta, sen kummemmin asiaa ajattelematta.

Sanotaan, että päässämme on metsästäjä-keräilijän aivot. Tällä tarkoitetaan sitä, että aivojemme rakennusohjeet ovat muovautuneet tällaisiksi silloin, kun ammattinamme oli vielä metsästys ja keräileminen - siis ennen kuin opimme viljelemään maata. Aivoissamme on jatkuvasti päällä ympäristön tarkkailu, sillä keräilijän aivot etsivät syötävää. Olisiko tuolla maukkaita pähkinöitä? Entä löytyisikö tuolta hyviä juureksia taikka kypsiä hedelmiä?

Kuinka tehokkaita olemmekaan poimiessamme ruokaa kaupan hyllyistä, sillä juuri tähän tehtävään aivomme ovat kehittyneet. Suuri osa näistä päätöksistä tehdään melko automaattisesti, sen enempää pohtimatta.

Aivomme odottavat myös yllätyksiä

Metsästäjä-keräilijän aivot ovat myös uteliaat. Kaikki uusi kiinnittää huomion, varsinkin tutussa ympäristössä. Keräilijän aivomme eivät voi jättää käyttämättä tilaisuutta löytää jotain ennennäkemätöntä. Onko tutussa kaupassa uusia tuotteita? Ehkä tarjolla on jokin uusi, kiinnostava resepti tai vinkki? Vaikka toimimme tuttujen tuotteiden kohdalla kuin rutiininomaisesti, aivomme odottavat myös yllätyksiä. Siksi tuntuu kuin palkinnolta, jos kaupassa tulee vastaan myös jotain uutta kivaa ja kiinnostavaa. Näissä tilanteissa opimme taas huomaamattamme uutta, ja aivot pysyvät virkeinä.

Arvojen ja arjen valintojen yhteensovittaminen ei ole aivoillemme helppoa. Teoriassa se on tietysti yksinkertaista: ympäristön tilasta huolestunut valitsee ympäristöystävällisen tuotteen ja painonhallintatavoitteiden kanssa kamppaileva kiinnittää huomiota ruuan terveellisyyteen.

Käytännössä tilanne on kuitenkin toinen. Aivomme käyvät automaattiohjauksella ja erityisesti nälkäisinä laskevat rimaa: kärryyn voi päätyä arvojemme ja tavoitteidemme vastaisesti vaikkapa berliininmunkki. No, yksi berliininmunkki ei varmasti maailmaa kaada, mutta päivittäin toistuessaan se alkaa jo jonkin verran vaikuttaa.

Kohti itselle tärkeitä tavoitteita

Emme kuitenkaan kulje kaupassa pelkästään viettien ohjaamalla automaattiohjauksella. 

Toimintaamme ohjaa myös kaupan tekemä työ. Terveelliset, houkuttelevat kasvikset odottavat sinua heti ensimmäisenä kauppaan astuessasi. Lakisääteisesti tupakka on piilossa, mutta tavoitteitasi tukevat nikotiinipurkat esillä. Karkkia ei joudu katselemaan jonottaessa, vaan terveellinen ksylitolipurkka odottaa kassalla asiakasta. Hyllynreunojen merkinnät kuten "luomu" tai "gluteeniton" sekä pakkausmerkinnät kuten sydänmerkki ja joutsenmerkki auttavat meitä löytämään toiveidemme ja arvojemme mukaiset valinnat helposti.

Helpointa arvojen mukainen arjen valintojen teko on silloin, kun siitä tulee tapa, jota rutiinit tukevat. Kauppareissu on kuin urheilusuoritus – harjoitus tekee mestarin.

Vastuullinen yritys tukee asiakasta hänen tavoitteisiinsa pyrkimisessä. Asiakas haluaa apua itsensä ja arvojensa toteuttamiseen, olipa kyseessä sitten terveyden, ympäristön tai vaikkapa ihmisoikeuksien näkökulmasta parempi tuote tai palvelu, tai ehkä jotain, joka on kaikkea tätä yhtä aikaa. Hyvä esimerkki tällaisesta tuotteesta voisi olla vaikka kotimainen omena tai sipuli.  Luota siis huoletta automaattiohjaukseen näiden tuotteiden kohdalla!


Kuvat: Jussi Ratilainen

Aivotutkija

Minna Huotilainen

Aivotutkija

Minna Huotilainen on hyvää ruokaa rakastava aivotutkija ja kasvatustieteen professori. Hän suosittelee kaikille aivoille terveellisen ruuan lisäksi liikuntaa, unta ja musiikkia.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.