Kalalinjaus - S-ryhmä
Kalalinjaus tukee kestävämpää kalastusta

Kalalinjaus tukee kestävämpää kalastusta

Tarkista kalan alkuperä

Tonnikala

Rainbow-tonnikalan voi nyt jäljittää sen alkulähteille asti jäljitettävyystyökalun avulla.

Lue lisää

Kuha

Kotimaista-tuotesarjan kuhat pyydetään Suomen makeista vesistä.

Lue lisää

S-ryhmän kalalinjauksella pyritään suojaamaan kalakantoja

Kalatuotteiden hankinnassa noudatetaan S-ryhmän kalalinjausta, joka pohjautuu lajien uhanalaisuusluokitukseen, WWF:n kuluttajan kalaoppaaseen, Marine Conservation Societyn suosituksiin sekä RKTL:n tutkimustietoon. Linjaus koskee S-ryhmän keskitettyä hankintaa ja osuuskauppojen omaa hankintaa sekä S-ryhmän ruokakaupoissa että ravintoloissa.

Kalalinjauksen perusperiaate on, että valikoimiin ei hyväksytä kaloja uhanalaisista, vaarantuneista tai ylikalastuksen kohteena olevista kalakannoista ja kalan alkuperän tulee aina olla tunnettu. Myöskään alamittaisia tai rauhoitettuja kaloja ei hyväksytä valikoimiin.

S-ryhmä ei myöskään hyväksy ympäristölle haitallisia kalastustapoja, kuten dynamiitin tai myrkyllisten aineiden käyttöä kalojen pyynnissä, ja monille kalalajeille on asetettu erillisiä kalastusaluetta tai -menetelmää koskevia kriteereitä, kuten esimerkiksi pohjatroolauksen tai tonnikaloja koskeva ajoverkkojen kielto.

Kalalinjaus päivitetään joka toinen vuosi, ja viimeisin päivitys tehtiin vuonna 2018.

Kalatiski

Lisää kotimaista kalaa valikoimiin

S-ryhmä on sitoutunut lisäämään suomalaisen kalan saatavuutta ja monipuolista käyttöä. S-ryhmän julkaisemassa Ruokamanifestissa työtä kotimaisen kalan eteen kutsutaan kalavallankumoukseksi. Työtä tehdään yhdessä kalastajien ja kalankasvattajien kanssa.

Tavoitteen on saada suomalaiset syömään enemmän kotimaista kalaa muun muassa jalostamalla siitä helppokäyttöisiä tuotteita. Esimerkiksi tuoreet järvikalat kuten kuha täytyy saada nykyistä paremmin asiakkaiden ulottuville.

Kalalajit on luokiteltu kolmeen ryhmään

1.

Vihreä lista: valikoimiin hyväksyttävät lajit ilman erityisiä kriteereitä.

2.

Keltainen lista: valikoimiin hyväksyttävät lajit tiettyjen pyyntialue- tai pyyntitapakriteerien täyttyessä.

3.

Punainen lista: erittäin uhanalaiset, uhanalaiset, vaarantuneet tai ylikalastuksen kohteena olevat lajit, joita ei hyväksytä valikoimiin paitsi MSC-sertifioituna.

Lajikohtainen luokittelu

Keltaisen listan lajikohtaiset kriteerit voit halutessasi pyytää osoitteesta viestinta@sok.fi.

Tutustu lähdetietoihin:

www.iucnredlist.org

www.fishonline.org

www.wwf.fi/kalaopas

iss-foundation.org/about-tuna/status-of-the-stocks

Yhteishyvän kalareseptit

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.