Huippumyynnin mahdollistaja

Huippumyynnin mahdollistaja

Myyntipäällikkö Jonne Ahonoja on pärjännyt tiiminsä kanssa erinomaisesti autokaupan viimeaikojen haasteista huolimatta. Hienosti hoidettu työ on poikinut palkintoja, joista viimeisin on syyskuun alussa pokattu Ässäpäällikön titteli.

S-ryhmässä uusia Skoda-autoja myyvät vain Nelipyörä Oy:n Hyvinkään ja Hämeenlinnan liikkeet, ja hyvin myyvätkin. Maahantuoja valitsi Nelipyörä Hyvinkään ja Hämeenlinnan tiimin vuoden 2021 Skoda-jälleenmyyjäksi Suomessa. Menestyksekästä tiimiä luotsaava Jonne Ahonoja palkittiin puolestaan vuoden 2020 Skoda-myyntipäällikkönä, Osuuskauppa Hämeenmaan vuoden 2021 päällikkönä – ja tattadaa – syyskuun alussa Jonnesta tuli yksi yhdeksästätoista S-ryhmän Ässäpäälliköstä, onnea!

Sydämeltään autokauppias

Olen aina ollut kiinnostunut autoista ja kaikista moottorihärveleistä. Nuorempana harrastin rallia ja motocrossia. Nyt varovaisempaan vauhdin hurmaan riittää satunnainen moottoripyöräily.

Autoiluinnosta kertoo jotain sekin, että toimin kymmenkunta vuotta taksiyrittäjänä. Taksivuosina olin paljon tekemisissä autokauppiaiden kanssa. Heidän kanssaan oli hyviä asiakaskokemuksia, mutta oli huonojakin.

Monet kerrat ajattelin, kuinka olisin itse automyyjänä hoitanut tilanteen aivan toisella tavalla. Tuli vahva fiilis, että autoalalla voisin menestyä.

Vapautta ja vastuuta

Nyt takana on yhteensä viitisentoista vuotta autokaupan myyjänä ja myyntipäällikkönä, ja tunnen löytäneeni oman alani. Varsinkin neljä viimeisintä vuotta Nelipyörässä ovat olleet antoisia.

Aloittaessani sain esimieheltäni kaikki mahdollisuudet muutokseen, ja siinä olemme porukalla onnistuneet. Alkutilanne tiimissämme oli monin tavoin haastava. Lähdimme liikkeelle puhtaalta pöydältä avoimesti keskustellen ja molemminpuolista arvostusta rakentaen. Yhdessä löysimme entistä selkeämmät sävelet sille, miten haluamme tätä työtä tehdä ja millaisin tavoittein.

Nyt yhteispeli toimii ja tulokset puhuvat puolestaan. Voin antaa tiimille hyvin vapaat kädet, sillä tiedän, että he kantavat työstään myös vapauden suoman vastuun.

Erikoiskauppaa luottamuksella

Tänä päivänä autokaupan ovi ei käy kovin tiuhaan, mutta taustalla tapahtuu sitäkin enemmän. Autoja tutkitaan verkossa ja useimmiten pohjatyöt on tehty jo tarkkaan, kun asiakas saapuu luoksemme. Silloin on meidän aikamme loistaa asiakaspalvelussa!

Nykypäivän autokauppa vaatii myyjiltä entistäkin aktiivisempaa otetta, tiivistä yhteydenpitoa ja ennen kaikkea kykyä kohdata asiakkaat ihmisinä, luottamusta herättäen. Meillä asiakas on ykkönen, ei auto!

Se, mitä konepellin alla on, kiinnostaa enää harvoja. Nyt kaikki lähtee asiakkaan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden kartoittamisesta: mikä käyttövoima, millaiset varusteet ja mikä maksutapa häntä kiinnostavat. Isossa ostopäätöksessä on paljon huomioitavaa, jossa apumme on tarpeen.

Sparrikaveri ja koutsi

Nautin yhä autojen myynnistä, vaikka teenkin sitä nykyään harvakseltaan. Ihan yhtä lailla saan kiksejä tiimini onnistumisista.

Olen ennen kaikkea myynnin mahdollistaja, koutsi, jonka tehtävänä on johtaa joukkoaan parhaaseen suoritukseen. Sparraan, tuen, annan vinkkejä ja jaan omia kokemuksiani kaupanteosta.

Itse olen päässyt myyntityössä pitkälle olemalla aidosti oma itseni ja asettumalla asiakkaan saappaisiin. Tähän kannustan muitakin. Päällikkönä en missään nimessä halua hautautua takahuoneeseen, vaan tykkään puuhata myyjien ja asiakkaiden parissa.

Haluan hengittää ja elää autokauppaa, tietää missä mennään ja mistä keskustellaan – mutta annan myyjille aina työrauhan asiakkaiden kanssa. Päivittäinen yhteydenpito myyntitiimin kanssa on minulle tärkeintä. Toki päiviini kuuluu paljon muutakin, kuten tilausten ja tavoitteiden seurantaa, hallinnointia sekä palavereja.

Tyytyväisyystakuu

Valtaosa automyyjän palkasta koostuu myyntiprovisiosta, joten kaupantekoon ja tavoitteiden saavuttamiseen on oltava oikeanlaista kunnianhimoa. Tavoitteet ovat määrällisiä, mutta meillä on yhä enemmän myös laadullisia asiakaskokemukseen liittyviä mittareita.

Asiakastyytyväisyydestä saatavat hyvitykset ovat nykyään automyynnissä välttämättömiä tulostavoitteiden saavuttamiseksi. Varsinkin nyt kun uusien autojen toimitusajat ovat pidentyneet, asiakassuhdetta on hoidettava aktiivisesti ja pitkäjänteisesti alusta loppuun.

Ja jos auton kanssa tulee ongelmia, niin nekin hetket on osattava hoitaa myötäeläen. Meillä kaikki asiakaspalvelun poikkeamat käsitellään heti asiakkaan kanssa, tehdään tarvittavat korjausliikkeet ja otetaan opiksi. Jos nyt vähän kehaisen, niin Skodan asiakastyytyväisyytemme hipoo täyttä sataa!

Vauhti kiihtyy

Autokauppa on äärimmäisen suhdanneherkkää. Kaikista maailman myllerryksistä huolimatta meillä menee mukavasti. Nyt etenemme 110–120 kasvuindekseillä tavoitteisiimme nähden; viime vuoden vastaava lukema oli 140.

Haasteitakin on, eikä vähiten tuotanto-ongelmien takia. Kun autokuume kerran iskee, siihen pitäisi saada lääke heti, eikä vuoden päästä. Tällä hetkellä isoimmat saatavuushaasteet ovat uusissa täyssähköautoissa, joiden suosio on suorastaan räjähtänyt hybridien ohella.

Vastaavasti kaasu- ja dieselautojen menekki on kääntynyt nopeaan laskuun. Kysyntä elää, asiakas muuttuu, toimintaympäristössä tapahtuu – ja meidän autoalan ammattilaisten on pysyttävä vauhdissa mukana ja pidettävä tietotaitomme ajan tasalla. Tykkään kehittää itseäni ja toivon, että voisin jakaa jonakin päivänä osaamistani nykyistäkin laajemmin.

Kuvat: Nina Kaverinen

Jonne Ahonoja töissä

Töissä

 • Olen Jonne Ahonoja, 52, Skoda-myyntipäällikkö Nelipyörä Oy:n Hämeenlinnan ja Hyvinkään toimipisteissä 2018 alkaen.
 • Autokaupassa aloitin 15 vuotta sitten myyjänä Autokuviolla ja sittemmin Laakkosella.
 • 2011–13 palasin vakuutusalalle yritysmyyntiin, josta urani aloitinkin. Vakuutusalalla toimin yrityspuolen eri tehtävissä noin 10 vuotta.
 • Taksiyrittäjänä olin osa- ja päätoimisesti 1997–2006.
 • Koulutukseltani olen markkinointi- ja myyntimerkonomi. Lisäksi AMK-kursseja ja työhön liittyviä koulutuksia.
 • Vuoden Skoda-myyntipäällikkö 2020, Hämeenmaan vuoden 2021 päällikkö ja tuore Ässäpäällikkö.
Jonne Ahonoja vapaalla

Vapaalla

 • Olen lähtöisin Espoosta ja asunut pääkaupunkiseudulla. Viimeiset 13 vuotta olen viihtynyt hyvin Hämeenlinnassa.
 • Minulla on kolme aikuista tytärtä edellisestä liitostani. Asun Tiina-vaimoni ja 10-vuotiaan Siiri-tyttäremme kanssa omakotitalossa Hämeenlinnan Hirsimäessä.
 • Yhteinen aika perheen kanssa on tärkeintä. Tykkään käsillä tekemisestä, nikkaroin ja teen remppahommia.
 • Maastopyöräily on ykköslajini. Moottoripyöräilen ja seuraan moottoriurheilua.
 • Mottoni on: ”Ahkera pärjää aina!”
Haluatko meille töihin?

Ura #ässäduunissa?

Selaa avoimia työpaikkojamme, täytä hakemus ja liity mukaan 40 000 ässäläisen yhteisöön.

Kaikki avoimet työpaikkamme

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.