Turvallinen myymäläympäristö

S-ryhmän henkilökunnan maskisuositusta selkeytetään – omat maskit sallitaan muiden turvatoimien rinnalla

Henkilökunnan omien maskien käytöstä kaupan tehtävissä on käyty aktiivista keskustelua kuluvan viikonlopun aikana erityisesti sosiaalisessa mediassa. S-ryhmän henkilökunnan maskisuositusta selkeytetään ja omat maskit sallitaan vapaaehtoisena lisänä muiden kattavien turvatoimien rinnalla.

16.8.2020

Turvallisen ympäristön tarjoaminen niin työntekijöille kuin asiakkaille on S-ryhmälle äärimmäisen tärkeää. S-ryhmässä työntekijöitä on suojattu kevään ja kesän aikana mm. kassapleksien avulla sekä hyödyntämällä visiirejä tehtävissä, jossa kiinteää kassapleksiä ei voi hyödyntää (esimerkiksi itsepalvelukassojen valvojat). S-ryhmässä on katsottu, että visiirit ovat pitkän työpäivän aikana mukavampia käyttää kuin maskit, ja ne estävät myös esimerkiksi kasvojen koskettelua tehokkaasti.

Toimipaikkojen hygieniasta on huolehdittu tehostetusti, ja asiakkaita on muistutettu turvavälien pitämisen merkityksestä mm. äänikuulutuksin, julistein, infonäytöin ja lattiatarroin.

S-ryhmän toimenpiteet noudattavat Työterveyslaitoksen ohjeita, jonka mukaan työympäristön turvallisuudesta huolehtimisen ensisijaisia toimenpiteitä ovat työn järjestäminen uudella tavalla sekä turvaväleistä, hygieniasta ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen. Kasvomaskeja voidaan Työterveyslaitoksen mukaan tarvita tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa, lähikontaktit kestävät yli 15 minuuttia ja on tarve suojata muita henkilöitä maskin käyttäjän hengitystie-eritteiltä.

Kaupassa tällaisia pitkäkestoisia lähikontakteja ei käytännössä synny, minkä johdosta S-ryhmän nykyiset toimenpiteet – pleksit, visiirit, turvavälit ja hygieniasta huolehtiminen – ovat S-ryhmän henkilöstön suojaamisen kulmakivet jatkossakin. Pitkäkestoisissa lähikontakteissa (esimerkiksi S-ryhmän alueosuuskauppojen omissa parturi-kampaamoissa) työnantajan tarjoamia maskeja on S-ryhmässä käytetty jo nyt.

­- S-ryhmän suojaamistoimet ovat olleet tehokkaita, eikä tiedossamme ole yhtään henkilökunnan koronatapausta, jonka alkulähteenä olisi toiminut työympäristö. Koska maskien käyttö on yhteiskunnassa muutenkin lisääntymään päin, eikä maskeista ole samanlaista saatavuuspulaa kuin aiemmin, olemme päättäneet selkeyttää linjaustamme ja sallia työntekijöiden omien maskien käytön työaikana niille, jotka niitä haluavat käyttää. Oman maskin käyttö toimii tällöin vapaaehtoisena lisänä työnantajan tarjoamien, jo varsin kattavien turvatoimien rinnalla. Seuraamme myös tarkalla korvalla aiheen ympärillä käytävää, tautitilanteen muuttuessa jatkuvasti päivittyvää viranomaisohjeistusta ja tuoreimpia tutkimustietoja, S-ryhmän riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen kertoo.

S-ryhmä tukee työntekijöiden maskihankintoja ylimääräisellä henkilöstöedulla, joka annetaan S-ryhmän normaalin 15 prosentin käyttötavaroiden henkilöstöedun päälle. Tällä tavalla S-ryhmä haluaa tukea maskien käyttöä esimerkiksi kodin ja työpaikan välisessä liikenteessä.

Lisätietoja medialle:

SOK:n riskienhallinnan päällikkö Mikko Koskinen, 010 76 82421

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.