Satu ”Sonja” Päykkönen-Venäläinen

Roosa nauha rintaan tärkeän asian puolesta

S-ryhmän ruokakaupat, ABC:t ja Sokokset ovat jälleen mukana 24.9. alkavassa Roosa nauha -keräyksessä. Rintasyövän sairastanut, S-ryhmässä työskentelevä Satu ”Sonja” Päykkönen-Venäläinen tietää omakohtaisesti, kuinka tärkeää varojen kerääminen syöpätutkimuksiin on.

24.9.2019

Syöpäsäätiön 17. Roosa nauha -keräyksellä edistetään naisten syöpien tutkimusta ja vaikutetaan siihen, että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa. Rintasyöpään ja gynekologisiin syöpiin sairastuu vuosittain noin 6 700 suomalaisnaista.

– Olemme suunnanneet Roosa nauha -rahoitusta tutkimuksiin, joissa etsitään uudenlaista hoitoa huonoennusteiseen rintasyöpään. Rahoitusta on ohjattu myös munasarjasyövän tutkimukseen. Lahjoitusvaroja tarvitaan jatkuvasti, jotta lupaavimmat tutkimukset saavat jatkua ja tulokset saadaan siirtymään sairastuneiden hyväksi, Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors toteaa. 

– On hienoa, että Roosa nauha -keräyksellä saadaan lisää rahaa syöpätutkimuksiin. Kuulun itse rintasyövän tutkimusryhmään ja käy säännöllisesti kontrolleissa. Vaikka juuri nyt kaikki on hyvin, syöpä säilyy elämässä tietynlaisena taustapeikkona. Syövän jälkihoito on tärkeää ennaltaehkäisyn ohella, Satu ”Sonja” Päykkönen-Venäläinen, 53 v, toteaa.

Sonja muistuttaa, kuinka olennaista jokaisen naisen on tutkituttaa rintansa säännöllisesti.

– Oma syöpäni havaittiin vasta ultrassa ja siinä vaiheessa se oli päässyt jo pitkälle. Jos on vähänkin epäilyksiä rintojen poikkeamista, kannattaa käydä mammografian lisäksi ultraäänitutkimuksessa.

Elämänhalu palasi shokin jälkeen

– Syöpädiagnoosi oli jättimäinen shokki, vaikka osasin odottaa huonoja uutisia. Siinä tuli käytyä läpi aito pelko kuolemasta, Sonja muistelee vuoden 2018 alkua.

Osuuskauppa Suur-Savossa matkailu- ja ravitsemiskaupan pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna sekä Frans & Michellen tarjoilijana työskentelevä Sonja tunnetaan vahvana ja aikaansaavana naisena. Syöpäleikkausta odottaessaan hän kävi syvemmissä vesissä kuin koskaan.

– Perheen ja läheisten tuki oli tuolloin ensiarvoisen tärkeää. Itkettiin ja puhuttiin, Sonja kertoo.

Leikkaus oli käänne parempaan, vaikka edessä oli rankka hoitojakso. Molemmat rinnat lähtivät ja pian hiuksetkin, mutta Sonjaan iski vahva halu elää!

– Olen työrooleissani auttanut paljon muita, ja nyt sain sen kaiken tuen työyhteisöltäni moninkertaisesti takaisin. En halunnut hautautua kotiin, vaan koin tärkeäksi, että yhteys työelämään säilyi. Se auttoi minua toipumisessa, Sonja sanoo.

Aikaa työminän kokoamiselle

Yli yhdeksän kuukauden sairausloman jälkeen Sonja sai terveen paperit ja palasi töihin. Työmoodiin siirtyminen ei tapahtunut sormia napsauttamalla.

– Työarjessa oli tapahtunut poissa ollessani paljon muutoksia, jotka ensi alkuun vähän jännittivätkin, Sonja kertoo.

Hän painottaa, että sairauslomalta töihin palaavalle on hyvä varata aikaa itsensä ja työvarmuuden kokoamiseen. Muutaman päivän pehmeä lasku töihin auttaa jo paljon.

– Työkavereiden ja asiakkaiden lämmin vastaanotto tuntui hyvältä ja auttoi töihin totuttelussa. Vaikken ole ihan se sama Sonja kuin ennen, syöpä ei kuitenkaan ole se määrittelevin tekijäni. Eikä syöpä ole vienyt naiseuttani, Sonja summaa.

Roosa nauha 2019 -keräys käyntiin

24.9. alkava Roosa nauha -keräys on käynnissä lokakuun ajan. Neljän euron hintaisia Roosa nauhoja on myynnissä kaikkiaan puoli miljoonaa kappaletta.

Syöpätutkimusta voi tukea myös ostamalla myynnissä olevia Roosa nauha -kampanjatuotteita. Lahjoituksen keräykseen voi tehdä:

  • verkossa osoitteessa roosanauha.fi

  • lahjoitustilille FI20 2344 1800 0032 29 viitteellä 5445

  • tekstiviestillä: tekstaa ROOSA numeroon 16499 (10 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa)

  • MobilePaylla: lahjoita haluamasi summa numeroon 55714

Lue lisää Roosa nauha -keräyksestä ja näyttelijä Seela Sellan suunnittelemasta tämän vuoden Roosa nauhasta: https://roosanauha.syopasaatio.fi/roosa-nauha-2019/


Kuvat: Sanna Neuvonen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.