Kuvateksti

Pakkausseloste selväksi

Pakkausmerkinnät ovat ruoan laadusta kiinnostuneen kuluttajan apuna ostoksilla. Erilaiset merkinnät kertovat tuotteen sisällöstä, mutta parhaimmillaan pakkauksesta saa tietoa ruoan alkuperästä ja valmistustavasta.

29.1.2013

Suurimmasta alkaenAinesosaluettelosta näet tuotteessa käytetyt aineet suuruusjärjestyksessä. Jos joitakin ainesosia on alle kaksi prosenttia tuotteen kokonaisainesosamäärästä, aineet voivat olla luetteloitu vapaassa järjestyksessä.

Läheltä vai kaukaa?Valmistusmaa tai alkuperämaa pitää merkitä, jos sen puuttuminen voi olla harhaanjohtavaa. Usein elintarvikkeessa käytetyt ainesosat ovat monesta eri maasta. Koska alkuperätieto auttaa asiakasta valitsemaan ruokansa omien arvostustensa perusteella, tehdään S-ryhmässä työtä kuluttajaystävällisten pakkausmerkintöjen puolesta: tavoitteena on, että pääraaka-aineen alkuperätieto löytyy vuonna 2013 lähes kaikista Rainbow-tuotteista.

Numeroiden jäljilläPakkauksessa voi olla säilyvyysajan lisäksi tarkempi elintarvike-erän tunnus. L- tai Lot-alkuisella tunnuksella erä voidaan tarvittaessa jäljittää nopeasti. Joskus myös kellonaika on osa tunnusta.

SäilyvyysParasta ennen -päiväys ja viimeinen käyttöpäivä pätevät avaamattomiin pakkauksiin, jos niitä säilytetään pakkauksen ohjeen mukaisesti. Viimeistä käyttöpäivää ei saa ylittää, kun taas parasta ennen -päiväys on joustavampi: tuote on käyttökelpoinen, jos se on aistinvaraisesti arvioituna moitteeton.

Mitä eroa?Tuottajaa etsiessä voi pakkauksesta löytää sekä valmistajan että valmistuttajan tiedot. Valmistaja tuottaa elintarvikkeen lopulliseen muotoonsa. Valmistuttaja taas osallistuu elintarvikkeen tuotantoon esimerkiksi hankkimalla raaka-aineita tai vaikuttamalla tuotteen koostumukseen.

Sadan gramman tai desin mukaanRavintosisältötaulukosta näet elintarvikkeen sisältämän energian ja ravintoaineiden määrän sataa grammaa tai vaihtoehtoisesti sataa millilitraa eli desiä kohden.

Tutki huolellaSaattaa sisältää...-varoitus on tarkoitettu hyvin allergiselle henkilölle. Yliherkkyysoireista kärsivän kannattaa lukea pakkausmerkinnät tarkkaan mahdollisten allergeenien varalta. Merkintöjä on syytä seurata, koske ne voivat vaihdella samassa tuotteessa valmistajasta ja prosessista riippuen.

AnsaittuaErilaiset vapaaehtoiset merkit antavat lisätietoa elintarvikkeen ominaisuuksista ja helpottavat siten tuotteiden vertailua ja valintaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Hyvää Suomesta -joutsenlippu ja ravitsemuksellisesta laadusta kertova Sydänmerkki, jotka myönnetään tuotekohtaisesti ja joiden käyttöä valvotaan.Tutustu tuotteisiin ja lue lisää pakkausmerkinnöistä osoitteessa www.rainbow.fi.


Kuvat: S-Ryhmä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.