Mielinauha, Marjo Kurikka

Mukana Mielinauha-kampanjassa: Marjo sai mielen solmut auki ajoissa ja löysi uupumuksen jälkeen uuden uran

Kymmenen vuotta sitten Marjo Anttila oli uuden edessä: Hän oli jäänyt uupumuksen takia sairauslomalle ravintolakokin työstä ja oli aloittamassa työkokeilua Kurikan S-marketin myyjänä. Sitä kautta löytyi uusi mieluisa työ ja entistä tasapainoisempi elämä. – Mielen solmut voivat yllättää, mutta onneksi niiden avaamiseen on saatavilla ajoissa apua, Marjo muistuttaa ajankohtaisen Mielinauha-kampanjan hengessä.

25.4.2023

Mukana Mielinauha-kampanjassa

  • S-ryhmä on toista kertaa mukana MIELI ry:n Mielinauha-kampanjassa, jolla kerätään varoja kotimaiseen mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen.
  • 4 euroa maksavia Mielinauhoja myyvät Prismat, S-marketit, Salet, Alepat, Food Market Herkut, Prisma Raudat, ABC:t, Sokokset ja Emotionit.
  • Lisäksi kampanjatuotteina on esimerkiksi ruusukimppuja ja FASTin tuotteita.
  • Kampanja on käynnissä 30.6. asti.

Ravintolakokin vaativa vuorotyö, pikkulapsiarjen olemattomat yöunet, pitkät työmatkat ja tinkimätön suorittajaluonne – tämä yhdistelmä teki Marjo Anttilan rakkaasta työstä raskaan.

– En millään meinannut myöntää väsymystäni, vaikka huomasin oireita, kuten muistin pätkimisen. Saatoin unohtaa hetkessä, mitä annoksia minun pitikään kokata seuraavaksi, Marjo muistelee tunnelmiaan Seinäjoen Amarillon keittiössä kymmenen vuoden takaa. 

– Onneksi vuoropäällikkömme näki tilanteeni paremmin kuin minä itse. Hän alkoi kysellä jaksamisestani ja ohjasi työterveyslääkärin juttusille. Kun sain diagnoosin työuupumuksesta, olin pettynyt ja epäuskoinen. Miksi en jaksanutkaan?

Työkokeilusta alkoi tasapainoisempi elämä

Sairauslomalla Marjo sai levätä ja pääsi puhumaan tuntemuksistaan psykologin kanssa.

– Sain eväitä parempaan elämän hallintaan. Oivalsin, kuinka tärkeitä pienetkin tauot ovat palautumisen kannalta, samoin omat joutilaat hetket. Yksi tärkeimmistä asioista jaksamisen kannalta on riittävä uni, hän summaa.

Toipumiseen kuului myös kolmen kuukauden työkokeilujakso.

– Olin innoissani, kun minulle ehdotettiin työkokeilua Kurikan S-marketissa, parin kilometrin päässä kotoamme. Pääsin tutustumaan myyjän tehtäviin neljän tunnin työvuoroissa, ja aikaa jäi myös muulle elämälle. Työ oli sopivan fyysistä ja työkaverit mukavia – viihdyin heti. Se aika oli ratkaisevaa parantumiseni kannalta, Marjo toteaa.

Työt S-marketissa jatkuivat sijaisuuksina. Lopulta Marjo päätti siirtyä kokonaan kaupan alalle myyjäksi.

– Enkä ole katunut. Olen löytänyt hyvän tasapainon työn, perhe-elämän ja oman ajan välille.

Mieltä painaviin asioihin on saatavilla apua

Työnantajaansa Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppaa Marjo kehuu henkilöstön hyvinvoinnin huomioinnista erilaisissa elämäntilanteissa.

– Meillä S-ryhmässä apua ja tukea on saatavilla nopeasti myös mielen oireiluun. On esimerkiksi Mielen chat - ja Mielen sparri -palveluita. Itse olen saanut paljon apua psykologin kanssa käydyistä keskusteluista. Viimeksi juttelin psykologin kanssa ennalta ehkäisevästi viime kesänä, kun äitini sairastui vakavasti. Asioista on hyvä puhua ajoissa, olipa mielen päällä sitten pieni tai iso möykky, hän muistuttaa.

Marjon mainitsemat palvelut ovat osa S-ryhmässä kehitettyä Mielen tuki -mallia, jonka keskiössä ovat henkilöstön työkyvyn johtaminen, tehokkaat tukipalvelut, nopea hoitoon pääsy ja työn muokkaus. Myös esihenkilöiden ymmärrystä ja osaamista on lisätty.

Mielinauha-kampanjan sanoma koskettaa kaikkia

S-ryhmän toimipaikoissa parhaillaan näkyvän Mielinauha-kampanjan sanoma on Marjosta osuva ja kaikkia koskettava:

– ”Jokainen mieli on joskus solmussa” on täyttä totta.  Toivon, että huomioisimme kanssaihmiset entistä paremmin. Jo se, että hymyilee, tervehtii ja kyselee kuulumisia, on tärkeää. Työssäni huomaan, kuinka iso merkitys pienelläkin eleellä voi olla. Myyjänä saatan olla vanhuksen päivän ainoa juttukaveri. Samoin kaupassa pyörivät nuoret tarvitsevat huomiota, Marjo havainnollistaa.

– Pidän Mielinauhaa työasussani ja kerron kampanjasta mielelläni asiakkaillemme. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa paljon.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.