Kuvateksti

Kirjamyynti vauhdissa S-ryhmässä – kirja on usein heräteostos ruokaostosten lomassa

S-ryhmän markettien ja verkkokaupan kirjamyynti on kasvanut tänä vuonna kuusi prosenttia. Kasvu on yleistä markkinaa selvästi voimakkaampaa.

28.10.2016

Suurin osa kirjoista lähtee asiakkaiden matkaan kivijalkamyymälöistä.

– Kirjoja on kätevä ostaa ruokaostosten lomassa saman katon alta. Monelle kirjan ostaminen onkin heräteostos, kun esimerkiksi huomaa, että myyntiin on tullut oman suosikin uutuus, kirjojen valikoimapäällikkö Patrik Johansson S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Myös aukioloaikojen vapautuminen on vauhdittanut kirjamyyntiä. Ostosten teko itselle sopivaan aikaan vapauttaa aikaa pysähtyä myös kirjavalikoiman ääreen.

Kylän ainoa kirjakauppa

Kirjoja myydään S-ryhmän marketketjuista Prismoissa ja suurissa S-marketeissa. Pokkareita myydään kaikissa marketketjuissa, tosin ei aivan kaikissa pienmyymälöissä.

Pokkareiden suosio on myyntien perusteella selvässä kasvussa.

– Monessa kunnassa S-market saattaa olla ainoa kirjoja ja pokkareita myyvä kauppa. Pokkarimyynti kasvaakin tällä hetkellä huimasti ja osin kasvua selittää nimenomaan se, että pokkareita on tullut myyntiin useampiin marketeihin, Johansson kertoo.

S-kaupan ketjuista suurin kirjojen myyjä on kuitenkin Prisma.

– Kivijalkamyymälöiden valikoimaa tukee Prisman verkkokauppa, josta voi tilata kirjat vaikka kotiovelle. Sieltä löytyy lähes kaikki Suomessa julkaistut kirjat, myös oppikirjat, Johansson kuvaa. 

Lastenkirjoille lisää tilaa

Prismoista ostetaan eniten lastenkirjoja. Niiden osuus myynnistä on 36 prosenttia.

– Lastenkirjat ovat meillä todella suosittuja. Se johtuu asiakaskunnasta, sillä Prismassa käy paljon lapsiperheitä ostoksilla. Tulevaisuudessa annammekin lastenkirjoille vielä enemmän tilaa, Johansson kertoo.

Seuraavaksi suosituimpia ovat kotimainen ja käännetty kaunokirjallisuus, minkä osuus kokonaismyynnistä on 34 prosenttia. Kotimaisen osuus tuosta potista on 23 prosenttia.

Kolmanneksi suurin tuoteryhmä myynnissä mitattuna on tietokirjallisuus, sen osuus on 25 prosenttia. 

Suosituimmat kirjat – katso listat

Prisman myydyimpiä kirjoja ovat vuodesta toiseen tunnettujen kotimaisten kirjailijoiden romaanit.

– Me olemme kirjailijauskollisia lukijoita ja lämpiämme hitaasti uusille nimille. Tunnettujen kirjailijoiden kirjoja ostetaan paljon, mutta uuden kotimaisen kirjailijan opuksen myynti lähtee lähes aina hitaasti liikkeelle, Johansson tulkitsee.

Tämän hetken suosituimmat kirjat ovat:

Lasten- ja nuortenkirjat:1. Guinness World Records 2017, Sanoma Media Finland2. Harry Potter and the Cursed Child – parts I & II, Joanne K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany3. Risto Räppääjä ja pullistelija, Sinikka Nopola & Tiina Nopola4. Talvisatuja – 15 lumista ja sydäntä lämmittävää tarinaa, Gummerus5. Tatu ja Patu etsivinä – Tapaus puolittaja, Aino Havukainen & Sami Toivonen

Kaunokirjallisuus:1. Kiirastuli, Ilkka Remes2. Hiljaisuus, Laila Hirvisaari3. Matriarkka, Jari Tervo4. Mielensäpahoittaja – Miehen työt, Tuomas Kyrö5. Läpi helvetin, Marko Lempinen

Tietokirjallisuus:1. JHT – Musta lammas, Mikko Aaltonen2. Pate Ikurista, Pauli Mustajärvi3. Jari Sillanpää – Paljaana, Mari Koppinen4. Murhalesken muistelmat, Anneli Auer5. Presidentti ja toimittaja, Maarit Tyrkkö

(Lähde: S-ryhmän myyntidata 10/2016)


Kuvat: S-Ryhmä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.