Kesän 2023 grillaus

Grillauskesän hittejä ovat street food, klassikot ja koko aterian valmistus grillissä

Grillauskausi tuo suomalaisten kesäpöytiin litistettyjä burgereita, täytettyjä leipiä, hedelmiä, panzanellaa ja pitkään haudutettuja hiilen ja savun aromeja. Kesällä halutaan nauttia maukkaasta ruoasta ja yhä useammin pöydän ääreen halutaan päästä helposti ja nopeasti: puoliksi valmiit vaihtoehdot ovat puoliksi tehtyjä.

9.5.2023

Suomalaisten kesäruokien ikisuosikkien eli burgereiden ykkösinä ovat viime kesän tapaan smash burgerit, joiden juju on pihvi, joka kypsennetään litistämällä kuumaa paistopintaa vasten. Myös erilaiset hodarit ja grillatulla tai savustetulla lihalla, kanalla tai kalalla täytettävät leivät ovat kesän ostetuimpien tuotteiden listalla.

– Street food -tuotteet ovat monipuolista kesäsyötävää, sillä sämpylöiden tai leivän väliin voi grillata kunkin suuhun parhaiten sopivat täytteet ja maustaa ne mieleisillään kastikkeilla, esimerkiksi valmiiksi maustetuilla majoneeseilla, myyntipäällikkö Mikko Kovalainen S-ryhmän marketkaupasta sanoo.

Yhä useampi grillaa vuoden ympäri, mutta varsinainen grillaussesonki käynnistyy yleensä pääsiäisviikolla. S-ryhmän myyntidatassa tämä näkyy esimerkiksi grillimakkaroiden myynnin kaksinkertaistumisena edellisiin viikkoihin nähden.

Kovalaisen mukaan grilliä käytetään kokkauksessa monipuolisesti: siinä voidaan valmistaa päivän ateriat pääruoista ja lisukkeista makeisiin jälkiruokiin. Suosittua on esimerkiksi pitsan paistaminen grillissä.

Ruoat valmistetaan tänä kesänä erityisesti pitkään hauduttamalla ja matalalla lämmöllä hiiligrillillä ja savustamalla. Savustuksessa erimakuiset savustuslastut ja purut kiinnostavat.

Laaja grillivalikoima on saatavilla Prismoissa ja nestekaasuja on saatavilla useissa Prismoissa, Prisma Raudoissa, S-marketeissa, ABC:lla, Alepoissa ja Saleissa sekä S-Raudoissa.

Sipulinippuja ja toscanalaista leipäsalaattia

Grillaajien ikisuosikkeja hedelmä- ja vihannesosastolta ovat kesäkurpitsa, munakoiso ja paprikat. Ne ovat helppoja valmistella, pilkkoa ja käsitellä grillissä. Ananaksesta on myös tullut monen grillaajan suosikki, ja sitä myytiin esimerkiksi maaliskuussa 2023 tuplasti edellisvuotta enemmän.

– Suosittelen grillaamaan kotimaisia sipuli- ja punasipulinippuja, ne muuttuvat grillissä makeaksi. Niitä tosin joudutaan odottamaan säästä riippuen kesäkuuhun asti, mutta hyvää kannattaa aina hieman odottaa. Myös tankoparsan, varsiparsakaalin ja varhaiskaalin valmistaminen on helppoa: riittää, kun pinnalle pirskottaa hieman oliiviöljyä ja ripauksen suolaa tai pippuria, myyntipäällikkö Katarina Vikman S-ryhmän marketkaupasta vinkkaa.

– Ja grillattua panzanellaa eli toscanalaista leipäsalaattia kannattaa myös kokeilla grillattuna, se on viimeisen päälle hyvää, Mikko Kovalainen lisää.

Lihassa maistuu nyt savu, etnisyys ja hedelmäisyys

Monen grillauskesään kuuluvat myös kestosuosikit makkara, kassler, jauhelihatuotteet ja broilerin reisipaisti. Lihanystävien valintoja ovat erityisesti erilaiset lihavartaat, ribsit ja laadukkaat pihvit.

– Myös kala sopii hyvin grillattavaksi, myös kokonaisena. Eikä pidä unohtaa myöskään äyriäisiä, niitä kannattaa kokeilla rohkeasti, Mikko Kovalainen kannustaa.

Lihaisien tuotteiden makumaailmoissa korostuvat klassikkomaut kuten savu ja tutut BBQ-maut, mutta lisäksi myös etniset ja hedelmäiset maut. 

– Monet meistä arvostavat helppoutta ruoanlaitossa ja se näkyy kyllä kesälläkin. Puolivalmiit grillattavat ja valmiit lisukkeet kuten grilliperunat ja -kasvikset sekä grilli- ja raastesalaatit ovat ostoskorien suosikkeja, Kovalainen kuvaa.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.