Bioetanolin tankkaus

ABC:n Eko E85 -bioetanoli – ympäristöystävällinen polttoaine

Kiertotalousyhteiskunnassa tavoitteena on vähentää kulutusta ja hyödyntää jätteitä uusioraaka-aineina. Hävikkiruoasta ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista valmistettava, ajoneuvojen polttoaineena käytettävä Eko E85 -bioetanoli on asian ytimessä: Eko E85 syntyy kierrätyksessä, sen päästöt ovat huomattavasti bensiiniä pienemmät ja lisäksi se on kotimainen tuote.

2.10.2020

Suomessa tavoitellaan liikenteen päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Tämän saavuttaminen vaatii tuntuvia toimia, jotka koskettavat erityisesti yksityisautoilua. Tällä tiellä autokannan uudistamisella sekä teknologisilla muutoksilla on ratkaiseva merkitys.

Sähköllä toimiva tai mikään muukaan uusi auto ei ole ainoa tapa siirtyä kohti ympäristöystävällisempää ajamista. Vanha, mutta luotettava bensiinikäyttöinen auto on vain muutaman sadan euron sijoituksella ja nopealla asennuksella mahdollista päivittää käyttämään kotimaista, vähäpäästöisempää Eko E85 -bioetanolia. Sitä myydään tällä hetkellä jo 97:llä ABC-asemalla eri puolilla maata – vaihtoehdon tunnistaa sinisestä tankkauspistoolikahvasta.

Vanhakin auto voi vihertää

Bioetanoli sopii lähtökohtaisesti käytettäväksi flexfuel-moottorilla varustetuissa autoissa, mutta myös bensiiniautoissa, joihin on asennettu polttoaineen käytön mahdollistava lisälaite. E85-muutossarjana puhuteltava laite tunnistaa käytetyn polttoaineen – bioetanolin, bensiinin tai niiden sekoituksen – ja säätää moottorin ruiskusuuttimet toimimaan oikein.

– Tämä tuote mahdollistaa ympäristöteon suurelle määrälle nykyisiä bensa-autoilijoita ilman suuria investointeja uuteen ajoneuvoon, kehitysjohtaja Tiina Viksten ABC-ketjuohjauksesta sanoo.

Merkittävä ilmastoteko

Iso osa Eko E85 -polttoaineesta on valmistettu muun muassa S-ryhmän kaupoista jäävästä hävikkileivästä. Viime vuonna kaupparyhmä toimitti niitä etanolin valmistukseen 1220 tonnin edestä. Bioetanolista 15–20 prosenttia on bensiiniä, ja valmistuksen sivutuotteena syntyy rehua maatalouteen sekä vettä.

Eko E85 vähentää autoilun fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia. Se on kotimainen valmiste, joten sitä käyttämällä tukee samalla suomalaista työtä. Polttoaine tuotetaan pienissä suomalaisissa laitoksissa elintarviketeollisuuden jätevirtojen syntysijoilla, ja raaka-aineiden kuljetuksia tarvitaan vain hyvin vähäisissä määrin. Ympäristön edun mukaista sekin.

Myös taloudellista hyötyä

Bioetanoli on edullinen polttoainevaihtoehto, sillä sen litrahinta on viime aikoina ollut 1,1 euron molemmin puolin. Pienemmän energiasisällön vuoksi bioetanolin kulutus on bensiiniä noin 30 prosenttia suurempi, mutta pitkässä juoksussa Eko E85 tuo säästöä.

[object Object]

ABC:n verkkosivuilta löytyvällä laskurilla voi selvittää polttoainekulujen säästön, kun autoilija siirtyy käyttämään Eko E85 -polttoainetta. Kaupan päälle hiilidioksidipäästöt pienenevät tuntuvasti, bioetanoli pitää moottorin puhtaampana ja lisää sen tehoja useilla prosenteilla.

200 euron muuntotuki

Muuttamalla vanhan bensiinikäyttöisen henkilöauton toimimaan bioetanolilla 30.11.2021 mennessä, voi siihen saada muuntotuen. 200 euron arvoisen tuen voi hakea Traficomilta muutoskatsastuksen jälkeen.

Muutossarjan asennus ja muutoskatsastus on mahdollista ennen 1.1.2007 käyttöönotettuihin bensiiniautoihin. Näillä näkymin vuoden 2021 alusta alkaen muutos on tulossa mahdolliseksi myös autoihin, jotka on otettu käyttöön ennen 1.9.2009.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.