Mielipiteet

Vieraskynä: Keliaakikon elämä on murun tarkkaa

6.9.2023

Ravitsemusasiantuntija (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti)

Miika Wynne-Ellis

Sale asiakas

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio. Kauppojen tarjonta, tuotteiden asettelu ja hinnat määrittävät sitä, kuinka raskaaksi ruokavaliohoidon toteuttaminen tulee.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa 40 000 keliaakikon ohella Suomessa yli 100 000 muuta ihmistä. Yleisimpiä syitä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen keliakian lisäksi, ovat vilja-allergian ja toiminnallisten vatsavaivojen hoitaminen.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä proteiini, gluteeni, saa aikaan tulehdusreaktion ohutsuolen limakalvolla. Ohutsuolen vaurioituminen heikentää ravintoaineiden imeytymistä, mikä pitkään jatkuessaan lisää useiden sairauksien, kuten osteoporoosin ja suolistosyövänriskiä. Ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio, jossa kaikki gluteenia sisältävät tuotteet tulee jättää pois ruokavaliosta.

Keliakian oireet ovat yksilöllisiä eivätkä välttämättä ilmene välittömästi sen jälkeen, kun keliaakikko on syönyt gluteenia. Erityisesti oireettomat ja diagnosoimattomat keliaakikot huolestuttavat Keliakialiittoa, sillä hoitamattomana keliakia voi johtaa pitkäaikaisiin terveysongelmiin, kun ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Tämän vuoksi on tärkeää, että kaupoilla on gluteenittomuuden huomioivat toimintatavat ja laaja valikoima gluteenittomia tuotteita.

Kaupassakäynti voi olla keliaakikolle haaste

Keliakialiitto saa usein toiveita tuotevalikoiman laajentamisesta ja selkeämmästä tuotteiden sijoittelusta. Varsinaista gluteenipitoisten ja gluteenittomien tuotteiden sekoittumista koskevaa palautetta tulee erittäin harvoin, sillä Suomessa kaupat osaavat huomioida gluteenittomuuden pääsääntöisesti hyvin ja kuluttaja voi luottaa ostostensa laatuun. Jatkuvasti kehittyvä gluteenittomien tuotteiden valikoima helpottaa omalta osaltaan gluteenittoman ruokavalion aloittamista.

Tällä hetkellä gluteenittomia tuotteita on saatavilla jokaisessa tuoteryhmässä. Erityistä kiitosta saavat gluteenittomat tuoreleivät. Ne ovat Suomen erikoisuus, jollaisia muualta maailmalta ei juurikaan löydy. Samoin gluteenittomia tuotteita koskevat alennuskampanjat osoittavat konkreettisesti, miten kaupat huomioivat erityisruokavaliota noudattavat, joiden ruokalasku on usein muita suurempi.

Parantuneesta tarjonnasta huolimatta gluteenitonta ruokavaliota noudattavat peräänkuuluttavat helppoja mukaan otettavia välipaloja ja gluteenittomuuden huomioimista paistopisteen valikoimassa.

Keliakiaviikon resepteissä hyödynnetään syksyn satoa

Syyskuun 4.–10. päivä on Keliakialiiton organisoima keliakiaviikko, joka pyrkii edistämään tietoisuutta gluteenittomasta ruokavaliosta. Vuoden 2023 teema, "Syksyn satoa gluteenittomasti", nostaa esiin syksyn sadon hyödyntämistä eri tavoin.

Juurekset, marjat ja sienet, omat superfoodimme, tarjoavat runsaasti gluteenittomia terveellisiä ja edullisia vaihtoehtoja gluteenitonta ruokavaliota noudattavan ruokapöytään. Nyt onkin hyvä hetki virkistäytyä luonnon antimia keräten ja niistä ruokaa valmistaen!

Keliakialiitto tarjoaa seitsemän syksyistä gluteenitonta reseptiä sekä liudan muita vinkkejä syksyn sadon hyödyntämiseen verkkosivuillaan.

S-ryhmä on mukana Keliakiaviikolla 2023. Myymälöissä nostetaan esille gluteenittomia tuotteita, minkä lisäksi Prismoissa ja S-marketeissa on Keliakiaviikon ajan voimassa kampanjahinta Semperin gluteenittomista tuotteista (ei koske lastenruokia).

Ravitsemusasiantuntija (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti)

Miika Wynne-Ellis

Ravitsemusasiantuntija (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti)

Keliakialiitto

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.