Ässäduunissa

Täysipainoista työharjoittelua etänä

29.10.2020

Minna Hakkarainen, HR-assistentti, Matilda Muje, HR-assistentti

Harjoittelijablogi

Kesäkaudella 2020 SOK Henkilöstötoiminnot -yksikössä työskenteli kaksi työharjoittelijaa, jotka tekivät käytännössä koko harjoittelujaksonsa etätyönä. Harjoittelun suurin yllätys oli se, että kaikki sujui myös etänä todella mallikkaasti ja työyhteisöönkin pääsi mukavasti mukaan.

Minna Hakkarainen aloitti harjoittelun toukokuussa 2020 ja Matilda Muje noin kuukautta myöhemmin. Molemmat opiskelevat liiketaloutta ammattikorkeakoulussa. Minnan opinahjo on Karelia-ammattikorkeakoulu Joensuussa ja Matildan Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Helsingissä. Sekä Minna että Matilda ovat työskennelleet jo useana vuonna S-ryhmän toimipaikoissa, joten heidän oli luontevaa hakea myös harjoittelupaikkaa tutusta ja hyväksi työnantajaksi koetusta osuuskaupparyhmästä.

Minna Hakkarainen ja Matilda Muje

Minna Hakkarainen ja Matilda Muje

Näin Minna ja Matilda kertovat kokemuksistaan:

Puitteet kuntoon ja töiden kimppuun

Minna:

Aloitin työt toukokuun alussa, ja minulle oli nimitetty ennen aloittamistani perehdyttäjä ja suunniteltu työtehtäviä, joita hoidan. Menin ensimmäisenä päivänä toimistolle, jossa laitettiin kaikki kuntoon: tietokone, järjestelmien tunnukset jne. Kun kaiken toimivuus varmistettiin, pystyin aloittamaan työt jo seuraavana päivänä kotoa käsin. Sen jälkeen yhteydenpito hoitui pääosin Teamsin kautta.

Alussa käytiin verkkoperehdytykset tietosuojaa ja eettisiä periaatteita koskien. Lisäksi oli perehdytystä HR-ammattilaisille ja tutustuin myös omatoimisesti erilaisiin materiaaleihin.

Töihini kuului muun muassa kausityöntekijöiden palkkauksia, työsuhteiden muutoksia, työsuhteiden päättämisiä, työtodistusten tekemisiä sekä raportointiin liittyviä tehtäviä.

Matilda:

Aloitin työt kuukauden Minnan jälkeen. Myös minulla oli päivän kestävä perehdytys, jossa tutustuttiin muun muassa järjestelmiin. Teamsin välityksellä oli myös kiva tutustumishetki muiden tiimiläisten kanssa.

Työssä tarvittaviin järjestelmiin perehdyin myös Teamsin välityksellä siten, että perehdyttäjä näytti ensin omalta näytöltään, miten jokin asia toimii. Sen jälkeen tein itse ja perehdyttäjä puolestaan seurasi työskentelyäni jakamaltani näytöltä.

Minulla oli samoja työtehtäviä kuin Minnalla. Heti harjoittelun aluksi pääsin tekemään Tutustu työelämään ja tienaa -palkkauksia.

Sujuvaa yhteydenpitoa ja yhteishenkeä

Meillä oli perehdyttäjän kanssa säännöllisiä tsekkipalavereja, joissa käytiin läpi, mitä eri asioita on käsitelty eri tiimiläisten kanssa, mikä tilanne on yleisesti ottaen ja onko jotain kysymyksiä. Nämä harvenivat harjoittelun edetessä, kun työ muuttui yhä itsenäisemmäksi. Apua sai tarvittaessa aina kysymällä ja nimetty perehdyttäjä oli mukana koko jakson ajan. Myös esimiehen ja muut tiimiläiset sai kiinni tarvittaessa ja apua oli aina tarjolla. Osallistuimme myös joka viikko tiimin viikkopalavereihin.

Matilda:

Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvin tiimi otti harjoittelijat vastaan ja miten tosissaan meidät otettiin. Olimme kuin kuka tahansa muukin aloittava työntekijä.

Minna:

Myös se yllätti, kuinka vähän oli pakollista tarvetta toimistossa työskentelyyn. Mitään paperipostia ei nykyisin juurikaan tule, vaan kaikki toimii oikeasti verkossa. Työtodistuksen toimittaminen on ainoa tehtävä, jossa tarvitsee käsitellä paperia.

Etäharjoittelusta jäi hienot tunnelmat

Uskomme, että etätyöskentelystä tulee yhä yleistyvämpi käytäntö. Ihmiset kyllä tarvitsevat sosiaalisia suhteita, joten etätöihin tuskin siirrytään kokonaan. Nouseva trendi tästä kuitenkin varmasti tulee. Etäkulttuuri vahvistunee entisestään siten, että videoinnit ym. vaihtoehtoiset tavat yleistyvät, mikä on vain hyvä asia. Jo opinnoissa olemme tottuneet tekemään paljon itsenäisesti esimerkiksi verkkokursseilla. Oma ohjautuvuus on siinä mielessä varsin hyvää.

Matilda:

Oli hienoa, että harjoittelu ylipäätään onnistui tänä vaikeana aikana. Monen on ollut nyt vaikea löytää harjoittelupaikkaa. Oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan ensimmäistä kertaa etätyöskentelyä. Varmaan työyhteisöön olisi tutustunut eri tavalla normaaleissa olosuhteissa toimistolla. Minut otettiin kylläkin hyvin mukaan porukkaan samalla tavalla kuin kuka tahansa. Kaiken kaikkiaan etätyö ei tuntunut vaikuttavan juurikaan harjoitteluun.

Toisaalta sitä haluaisi kohdata ihmisiä, mutta esimerkiksi työajoissa säästää paljon aikaa. On hienoa, että yritys menee tässä asiassa turvallisuus edellä, kun etätyöskentely kerran toimii näin hyvin.

Harjoittelusta jäi hyvät tunnelmat ja oli mukavaa, kun sai samaan aikaan olla toisen harjoittelijan kanssa. Oli mukava kokea sama matka, ja jakaa kokemuksia samassa tilanteessa olevan kanssa.

Minna:

Hyvillä mielin päätin harjoittelun. Se oli hieno kokemus, ja olen erittäin kiitollinen siitä, että harjoittelu mahdollistui tilanteesta huolimatta. Vaikka oli etänä, ei tuntunut siltä, että se olisi ollut mitenkään pois tästä harjoittelusta. Mukana oli myös muutama toimistopäivä, joten siitäkin sai ihan pienen kokemuksen.

Mahdollisille tuleville harjoittelijoille haluan sanoa, että työtehtäviin voi myös vaikuttaa ja sitä kannattaa hyödyntää omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. On tosi tärkeää, että työhön on vaikutusmahdollisuuksia ja kalenteria täytetään yhteistyössä.


Kuvat: Anssi Vuohelainen

Minna Hakkarainen, HR-assistentti, Matilda Muje, HR-assistentti

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.