Mielipiteet

Huomaamattomasti huomattavaa energiansäästöä

14.10.2022

Matti Loukkola

Matti Loukkola

Energiakriisi ja hintojen nousu kannustavat kaikkia toimijoita yrityksistä kotitalouksiin historiallisiin energiatalkoisiin. S-ryhmällä on tehty aktiivista energiansäästöä jo vuosikausia. Käyttämämme sähkö on jo tällä hetkellä kokonaan uusiutuvalla energialla tuotettua ja olemme sähkön tuotannon suhteen lähes omavaraisia omien tuulipuistojen ja aurinkovoimaloiden ansiosta. Yhdessä LED-valaistuksen sekä lämpöpumppujen, aurinkopaneelien ja maalämpöratkaisujen hyödyntämisen kanssa toimet ovat vaikuttaneet merkittävästi energiatehokkuuteemme jo pitkään.

Nyt käsillämme on aivan uudenlainen tilanne, jossa jokaisen on löydettävä energiasäästöön nopeampia ratkaisuja, joilla turvata energian riittävyys näinä epävarmoina aikoina. Me S-ryhmässä vastaamme tähän alentamalla yli tuhannessa toimipaikassa ympäri Suomen sisäilman lämpötilaa yhdellä asteella lämmityskauden alkaessa. Lisäksi varaudumme sähkön kulutuspiikkien aikana vähentämään sähkön kulutusta ja pienentämään ilmanvaihdon ilmamääriä minimiin sekä säätämään valaistusta pienemmiksi kiinteistöissä, joissa nämä ovat mahdollisia.

Yksi keskustelun aihe on ollut kylmälaitteiden energiankulutus. Olemme systemaattisesti siirtyneet ympäristöystävällisempää kylmäainetta käyttäviin kylmälaitteisiin ja sähkösyöpöistä yksittäisistä kylmäkalusteista on pyritty luopumaan. Keskustelua on myös käyty virvoitusjuomien kylmäsäilytyksen tarpeesta ja useassa toimipisteessä omakoneelliset kylmäkaapit on poistettu käytöstä. Kuuntelemme tarkasti myös asiakkaidemme toiveita tehdessämme energiaviisaita päätöksiä. Modernien energiatehokkaiden kylmälaitteiden käytössä huomioimme myös sen, että yhä useampi myymälä lämpenee kylmälaitteista syntyneen ylijäämälämmön avulla. Omalle henkilöstöllemme toteutetusta energiaideariihestä saimme loistavia ehdotuksia, jotka etenevät jatkoselvityksen käytännön toteutuksen osalta.

Pitkäaikaisen työmme ja kokemuksemme ansiosta uusien askelien ottaminen energiansäästämiseksi voidaan toteuttaa nopeasti ja fiksusti niin, että muutokset eivät juurikaan näy asiakkaillemme. Huomaamattomuudesta huolimatta toimillamme on suuri vaikutus. Lisäksi ne välittävät tärkeän viestin siitä, että jokainen voi vähentää energiankulutustaan. Näillä arjen toimenpiteillä pystymme jatkamaan toimintaamme, palvelemaan asiakkaitamme laadukkaasti ja samalla alentaa energiankäyttöämme useita prosentteja. Jo pelkästään asteen lämpötilan laskulla voimme säästää kaupparyhmän tasolla reilun 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaisen sähkönkulutuksen verran. Asteellakin saadaan aikaan.

Energiankäytön vähentämiseen tähtäävät toimet ovat osa missiomme toteuttamista – teemme yhdessä meille kaikille paremman paikan elää.

Matti Loukkola

Energiaohjauksen päällikkö

SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.