11.2.2022
suomalaisten ruokakassien ravitsemus- ja ilmastovaikutuksista on herättänyt paljon keskustelua ja kritiikkiäkin.
Selvityksen taustaksi pyydettiin S-ryhmästä todellista ostodataa siitä, mitä ruokaa suomalaiset tällä hetkellä kaupasta ostavat eri väestöryhmissä. S-ryhmä on toimittanut selvitystä varten tietoa myydyimmistä ostoksista vuodelta 2020.
Envitecpolisin vertailtiin näiden todellisten ostosten ravitsemus- ja ilmastovaikutuksia. Toisin kun julkisuudessa ensin tulkittiin, selvityksessä ei vertailtu esimerkiksi seka- ja kasvisruokavalioita, vaan ikään, asuinpaikkaan ja elämäntilanteeseen perustuvien eri asiakassegmenttien eniten ostettuihin tuotteisiin perustuvia ostoskoreja. Vertailukassiksi otettiin suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan koostettu ruokakassi.
Selvityksen yksi keskeinen löydös on se, että suomalaisilla on vielä matkaa kohti suositustenkin mukaista syömistä ja kussakin tarkastellussa ruokakassissa olisi petrattava. Kasvisten, juuresten ja hedelmien lisääminen ja monipuolistaminen sekä kovan rasvan, sokerin ja punaisen lihan vähentäminen pienentäisi ruokavalion hiilijalanjälkeä ja toisaalta toisi samalla ruokavalioon mm. lisää kuituja ja kohentaisi rasvan laatua.
Suomalaiset myös haluavat tehdä terveellisempiä ja ympäristölle kestävämpiä ruokavalintoja, ja haluamme S-ryhmässä helpottaa siinä. Ostodataa tarkastelemalla näemme myös sen, että askelia kohti monipuolisempaa, kasvivoittoisempaa ruokakassia otetaan koko ajan. Yhä useampi on lisännyt esim. kasvisten ja kasviproteiinien käyttöä, tuoreen kalan käyttöä ja innostunut uusista vegeinnovaatioista.
Tarjoamme tietoa omista ostoksista myös asiakkaillemme itselle ja ilmastolle fiksumpien päätösten tueksi. S-mobiilin hiilijalanjälkilaskurista näkee omien ruokaostosten ilmastovaikutuksen. Laskuri on kehitetty yhdessä Luonnonvarakeskuksen (LUKE) kanssa ja siinä on huomioitu koko ketju. Omien ruokaostosten terveellisyyttä voi arvioida Ravintolaskurissa, joka on kehitetty Helsingin yliopiston ravitsemustieteilijöiden kanssa.
Ruoka-alan yhteinen keskustelu keinoista kohti kestävämpää syömistä on tärkeää. S-ryhmässä haluamme käydä keskustelua keinoista, joilla kestäviä ruokavalintoja voidaan edistää. Ruokaketjussa kaikilla toimijoilla on rooli ja ratkaisuja on löydettävä yhdessä.
Kuvat: S-ryhmä