Mielipiteet
Luonnonystävä poimii kesän satoa koriinsa kaupan luomuvalikoimasta
22.7.2021
Iida Lehtimäki
Luonnon monimuotoisuutta koskeva YK:n yleissopimus, joka solmittiin vuonna 1992 Riossa, ei ole toiveista huolimatta ohjannut yhteiskuntia estämään luonnon monimuotoisuuden hupenemista riittävästi. Tulevana syksynä Kiinan Kunmingissa järjestetään yleissopimuksen osapuolten kokous, eli COP15, josta odotukset ovat Pariisin ilmastosopimuksen kaltaisessa, velvoittavassa ja ohjaavassa instrumentissa luonnon monimuotoisuuden hyväksi. S-ryhmän vuoteen 2030 ulottuvassa vastuullisuusohjelmassa olemme sitoutuneet luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen muun muassa edistämällä luomun käyttöä asiakkaittemme tarpeen mukaan. Luomutuotannon merkittävin ympäristövaikutus onkin luonnon monimuotoisuuden vaaliminen. S-ryhmän ruokakaupat tarjoavat laajan valikoiman luomutuotteita ja antavat kuluttajille mahdollisuuden valita kanssamme yhdessä paremman vaihtoehdon myös luonnon monimuotoisuuden kannalta.
Keväällä 2020 kodeistamme tuli koronan myötä sekä kouluja että työpaikkoja, mutta niiden neliöt ja palvelut eivät siirtyneet mukanamme. Käsiä pestiin, nikkaroinnin ja puutarhassa sekä parvekkeilla kasvien kanssa puuhastelun suosio nousi. Omalla ikkunalaudallamme erilaiset kaalintaimet olivat jo hyvässä mitassa, kun etätyösuosituksen käytyä jäimme niiden rinnalle seuraamaan kevään etenemistä kodistamme.
Lähes jokainen ajattelee kotimaisen ruuan olevan parhainta maailmassa - mikä sitten onkaan kenenkin kotimaa. Lähiruoka on tuttua ja turvallista, sen tuotanto on ymmärrettävää ja siitä ollaan ylpeitä. Puutarhoissamme saamme pienen väläyksen niistä haasteista, mitä kasvintuotannossa on. Jossain maailmalla se on usein veden riittävyys, jossain muualla se on ehkä erityisen sitkeä kutsumaton vieras. Kirkkain muistoni viime kesältä ei suinkaan liity pandemiaan, vaan pieneen valkoiseen koiraan, joka kirmaa aurinkoisella mökkiterassilla vihreitä toukkia turkissaan. Kaalikoit toukkineen olivat löytäneet kaalini ja sukulaiset, ystävät (jaloissaan merkillisestä puuhastelusta kiinnostuneet koiransa) valjastettiin niitä vierailuillaan kasvustoista nyppimään. Toukat tuntuivat olevan loppumattomia. Heviosastolla mietin kauniin, reiättömän luomulehtikaalin takana olevaa työ- ja tietomäärää.
Vaikka oman puutarhani isoimman ja tärkeimmän sadon tuottaa huumorinkukka, sillä ei väestöä globaalisti ruokita tai elantoa yrittäjälle hankita. Kasvinsuojeluaineiden turvallinen, hallittu käyttö yhdessä tehokkaan valvonnan kanssa on väistämättä tärkeää terveellisen, taloudellisen ja riittävän tuotannon takaamiseksi. Parantaa kuitenkin voi; EU:n kunnianhimoiseen liittyvä pyrkii takaamaan oikeudenmukaisen, terveellisemmän ja ympäristöä säästävämmän maatalouden toimintaedellytykset vuoteen 2030 mennessä, mm. vähentämällä torjunta-aineiden ja antibioottien käyttöä kaikessa ruuantuotannossa. Ympäristössämme tunnistettuihin ongelmiin tarkennetaan nyt katsetta kautta linjan, esimerkiksi elintärkeiden pölyttäjiemme, mehiläisten, otetaan tarkasteluun. Taustalla toimissa on ennen kaikkea ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato, jotka uhkaavat ruuantuotannon kestävyyttä.
Myös luomu on tulevaisuuteen katsovassa kestävässä maataloudessa. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 25 % unionin maatalouden käytössä olevasta alasta olisi luomutuotannon piirissä. , joka ei ole luomua. Luomun merkitys biodiversiteetin tukijana on nostettu myös . Luomutuotannossa tulee noudattaa tavanomaista tuotantoa tiukempia ehtoja sekä ympäristön että eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Luomutuote ostoskassissa on valinta vähäisemmälle torjunta- ja lisäaineiden käytölle, eläinten lajinmukaisemmalle käyttäytymiselle ja luonnon monimuotoisuudelle.
Luonnon monimuotoisuuden,, merkitys hyvinvoinnillemme piilee erilaisissa, ajassa ja tilassa osin päällekkäisinä ilmenevissä prosesseissa, jotka tuottavat ihmiskunnalle ekosysteemipalveluita, kuten pölytystä, puhdasta vettä, elinvoimaista maaperää tai kauneutta mielemme virkistykseksi. Erityisesti yrityksissä elonkirjon puhututtavat paljon ja luonnon monimuotoisuus vaikuttaakin usein varsinaiselta luonnon monimutkaisuudelta. Toisaalta tiedämme jo, mitkä toimintatavat ovat usein parempia kuin toiset - erinomainen alku missä tahansa asiassa. Tänään pesemme käsiämme, koska niihin voi tarttua näkymättömissä olevia mikrobeja, kuten koronaviruksia. Ihmiset kuitenkin ymmärsivät hygienian hyödyt jo ennen kuin mikrobien olemassaolo pystyttiin todentamaan. Samalla tavalla voimme suhtautua hyvään työhön monimuotoisemman luonnon puolesta; ympäristön omien prosessien vahvistaminen ja mahdollistaminen luovat jo tänään tilaisuuksia elonkirjolle, vaikka vielä etsimmekin mittaamisen työkaluja.
kiinnostus luomua kohtaan on koronapandemian myötä vain entisestään vahvistunut. Vuonna 2020 luomua myytiin vähittäiskaupoissa 409 miljoonalla eurolla, jossa kasvua on 9,7 % edellisvuoteen verrattuna. S-ryhmän ruokakaupoissa myydään arviolta noin puolet Suomen päivittäistavarakaupan luomutuotteista ja viime vuonna tarjosimme kuluttajille S-marketeissa 1300 erilaista luomutuotetyyppiä. Oma näkemyksemme luomun tärkeydestä yhdistettynä komission suunnitelmiin tietävät asiakkaillemme vielä entistä laajempaa luomuvalikoimaa tulevaisuudessa.
Tänäkään kesänä en luovu käsienpesusta, mutta kaalinkasvatuksen jätin ammattilaisille ja tuen elonkirjoa ja lähituotantoa helposti heviosastolla.
Kuvat: Lari Lappalainen
Iida Lehtimäki
Vastuullisuusasiantuntija, S-ryhmän marketkauppa