Prisman hedelmäosasto

Uudenvuodenlupaukset näkyvät ostoskoreissa: 20 % enemmän hedelmiä, 20 % vähemmän makeisia

Joulun herkuttelujen jälkeen moni suomalainen haluaa syödä hieman kevyemmin ja terveellisemmin, ja tämä näkyy myös ruokaostoksissa. Tammikuussa myydään tavallista enemmän tuoreita hedelmiä ja kasvispakasteita, kun taas karkkien ja sipsien myynti laskee, osoittaa S-ruokakauppojen myyntidata vuosilta 2018-2020. Myös tipattoman tammikuun viettäjät näkyvät tilastoissa.

7.1.2021

Suomessa on eletty varsinaista hyvinvointibuumia jo koronakeväästä asti, ja trendin odotetaan nousevan entisestään uuden vuoden alkaessa. Monilta löytyy nyt keittiöstä joululahjaksi saatu airfryer ja pukinkonteista kaivettiin myös erilaisia kuntoiluvälineitä, kuten lihashuoltovasaroita, käsipainoja ja jumppamattoja. Jouluruoilla herkuttelun jälkeen ostoslistoilta löytyy tyypillisesti hieman terveellisemmiksi miellettyjä vaihtoehtoja, niin myös tänä vuonna.

Tammikuussa suomalaisille maistuvat esimerkiksi raikkaat hedelmät, joita syödään sekä sellaisenaan että esimerkiksi smoothieissa. S-ruokakauppojen (Prisma, S-market, Sale, Alepa, Food Market Herkku) myyntidatasta paljastuu, että hedelmiä ostetaan tammikuussa noin 20 % enemmän kuin muina kuukausina keskimäärin. Myynnin kasvuun vaikuttaa osaltaan myös se, että monien ulkomaalaisten hedelmien satokausihuiput ajoittuvat juuri tammikuuhun. Esimerkiksi sitrushedelmät ovat alkuvuodesta parhaimmillaan. Kasvispakasteiden myynti puolestaan on tammikuussa noin neljänneksen suurempaa kuin muiden kuukausien aikana keskimäärin.

Vuodenvaihteen terveellisyysinnostus näkyy myyntitilastoissa myös siten, että epäterveellisiksi miellettyjen herkkujen myynti on tammikuussa vuoden matalimmalla tasolla. Esimerkiksi erilaisten snacksien, kuten perunalastujen, myyntivolyymi laskee tammikuussa noin 15 % muihin kuukausiin nähden.

”Makeisia puolestaan myydään tammikuussa 20 % vähemmän kuin muina kuukausina keskimäärin. Makeisten koko vuoden huippusesonki ajoittuu jouluun, ja tästä joulukuun volyymihuipusta tullaan tammikuussa kilomyynnin suhteen alas jopa noin 45 %”, paljastaa päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa S-ryhmän marketkaupasta.

Tipaton tammikuu näkyy myyntitilastoissa

Monilla suomalaisilla vuoden vaihtumiseen liittyy perinteisesti myös Tipattoman tammikuun viettäminen, joko vähentämällä alkoholin käyttöä tai viettämällä koko kuukauden ilman alkoholijuomia. S-ruokakaupat ovat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Tipaton tammikuu -kampanjan viestintäyhteistyökumppanina.

Tipattoman tammikuun viettäjät näkyvät myös myyntitilastoissa: alkoholipitoisten panimojuomien myynti on tammikuussa noin neljänneksen pienempää kuin muina kuukausina keskimäärin. Alkoholittomien panimojuomien osuus myynnistä on puolestaan suurimmillaan juuri tammikuussa.

”Alkoholittomat vaihtoehdot kiinnostavat asiakkaita entistä enemmän. Vuonna 2020 alkoholittomien panimojuomien myynti kasvoi 26 % edelliseen vuoteen verrattuna. Myös tarjonta on kasvanut ilahduttavan paljon ja alkoholittomien juomien kategoriaan on viime aikoina tullut monia kiinnostavia uutuuksia”, Oksa kertoo.


Kuvat: Lari Lappalainen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.