Eläkeputki, jäähdyttelypalkka, työttömyys… Vai sittenkin antoisa työpaikka osaavalle ja kokeneelle tekijälle, jonka ikä sattuu alkamaan viitosella tai kuutosella?
– Ihan ehdottomasti parasta on, jos työ kohtaa juuri sen oikean tekijänsä. Kun tekijän tietotaito ja kokemus sopivat tarjolla olevaan tehtävään, ikä on siinä vain sivuseikka, tuote- ja valikoimahallinnan palvelupäällikkö Merja Helistö SOK Mara-ketjuohjauksesta ja arkkitehtuuritoiminnon johtaja Pertti Leinonen SOK ITD:stä vakuuttavat.
Heistä Merja, 61 v, aloitti nykyisessä tehtävässään vuosi sitten. Pertti, 59 v, tuli taloon keväällä. Molemmat suorastaan pursuavat intoa kertoessaan työtehtävistään. He kokevat olevansa työssään uuden alussa – ei suinkaan uransa lopussa.
– Maailma on onneksi muuttumassa suvaitsevampaan suuntaan. Itse sain jo nelikymppisenä kuulla, ettei minulla oikeastaan ole enää mahdollisuuksia hakeutua uusiin tehtäviin. No, sen jälkeen olen vaihtanut työtä kolmesti, eikä ikäkysymys ole tullut vastaan kertaakaan, Merja kertoo.
Iätön rekrytointi keskittyy olennaiseen
Viime aikoina mediassa on keskusteltu paljon yli 50-vuotiaiden työllistymisestä. Eurostatin mukaan Suomessa yli 55-vuotiaiden työllisyys on selvästi Pohjoismaiden heikoin. TEM:n tutkimus viime vuodelta kertoo, että iästä johtuva haitta tai jopa syrjintä koettiin työnhakutilanteessa työttömyyttäkin merkittävämmäksi kompastuskiveksi. Samaan aikaan puhutaan työvoiman saatavuuden haasteista.
– S-ryhmän tapa, jossa ikää ei rekrytoitaessa kysytä, alleviivaa sitä, ettei iästä tehdä numeroa. Toki summittaisen iän voi aina päätellä henkilön CV:stä, mutta se ei ole työnhakijassa olennaista, Merja ja Pertti toteavat.
– Olen rekrytoinut urallani paljon ravintola-alan ammattilaisia. Joka kerta valinnassa on ollut ratkaisevinta se, mitä henkilö on tehnyt aiemmin ja hänen asenteensa. Nuorillakin on paljon kokemusta, joka voi olla hyvin erilaista kuin vanhemmilla. Paras tiimin kombo syntyy toisiaan täydentävistä osaajista, Merja sanoo.
– Juuri näin, työn kannalta tärkeintä on siihen sopivin pätevyys. Iän jokainen voi kokea yksilöllisesti. Itsekään en koe olevani 59-vuotias, Pertti summaa.
Vau, voiko kuusikymppinenkin vaihtaa työtä?
Merja Helistö on S-ryhmässä jo toisella työkierroksella.
– Viimeksi toimin yli kymmenen vuotta Rossojen ja myöhemmin myös Trattoria-ravintoloiden ketjupäällikkönä. Kun vuosi sitten ketjuohjauksemme järjestelmäpuolella avautui tuote- ja valikoimahallinnan palvelupäällikön paikka, päätin hakea sitä. Samoihin aikoihin täytin 60.
– Kyllähän uuteen tehtävään siirtymiseni aiheutti hämmästystä ja samalla innostusta. 60-vuotiaskin voi ottaa haltuunsa aivan uudenlaisen työtehtävän, vieläpä S-ryhmän ravitsemistoimialan kokonaisjärjestelmän parissa!
Järjestelmäkieleen perehtymistä Merja vertaa kiinnostavan uuden kielen opiskeluun. Täysin uuden vastapainoksi työnkuvaan kuuluu paljon sellaista, jossa ravintola-alan vankasta osaamisesta on hyötyä.
– Ruuhkavuosien jälkeen uuden oppimiselle on aikaa ja se motivoi. Aion tehdä tämän työrupeaman niin hyvin kuin vain pystyn. Ravintola-ala inspiroi yhä ja haluaisin päästä jakamaan asiakaspalvelun tietotaitoani muille vaikkapa valmentajana. Ehkäpä vielä virallisen eläkeiän jälkeen.
Asiantuntijatyössä kokemus valttia
Monessa eri yrityksessä työskennellyt IT- ja yritysarkkitehtuurin ammattilainen Pertti Leinonen toimi ennen SOK:lle siirtymistä konsulttina eikä hänellä ollut työpaikan haku päällä. Headhunterin yhteydenotto ja tapaamiset SOK:n strategiayksikössä saivat miehen pään kääntymään.
–Arkkitehtuuritoiminnon vetovastuu SOK:n IT- ja digikehityksen parissa vaikutti yksinkertaisesti niin kiinnostavalta pestiltä, ettei sitä voinut ohittaa, hän toteaa.
Pertin mukaan ikä ei noussut esille rekrytoinnin missään vaiheessa.
– Itse en ole koskaan kokenut ikäni olevan mikään kynnyskysymys – ei aikaisemmissa työpaikoissani eikä täällä SOK:lla. Olen toiminut aina asiantuntija- ja esimiestehtävissä, joissa arvostetaan laaja-alaista kokemusta, osaamista ja näkemystä. Nykyisessä työssäni laajasta kontekstin ymmärryksestä on erityistä hyötyä. Iän tuoma kokemus antaa kykyä soveltaa oppimaansa, Pertti sanoo.
Puolen vuoden kokemuksella hyppy uuteen työpaikkaan tuntuu erittäin hyvältä.
– Pääsen hyödyntämään työssäni koko osaamistani, mistä saan parhaat kicksit!