Vuoden 2021 loppuun mennessä sertifioituja ovat niin ikään ravintoloiden ja kahviloiden annoksissa käytetty soija sekä niissä käytettyjen eläinperäisten raaka-aineiden (liha, kala, maito, kananmuna) tuotantoketjuissa käytetty riskialkuperää oleva rehusoija.
S-ryhmä kannustaa myös tavarantoimittajiaan korvaamaan soijaa eläinrehussa muilla rehuvalkuaisvaihtoehdoilla.
Soijan tuotantoon liittyy tunnistettuja vastuullisuusriskejä. Etelä-Amerikassa soijan viljelypinta-ala on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja metsäkato kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään. Arvioiden mukaan jopa puolet alueiden kasvullisuudesta on hävinnyt maailman uhanalaisimmilla alueilla soijatuotannon vuoksi. Lisäksi uudet viljelyalueet uhkaavat myös uhanalaisia eläinlajeja.
- Kaupalla on merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. S-ryhmän soijalinjaus on luonteva jatko jo aiemmin linjatuille periaatteille palmuöljyn, kala- ja äyriäistuotteiden, puuvillan, kaakaon, kahvin ja teen vastuulliseksi hankinnaksi. Näillä kriteereillä ryhmä edistää suoraan ja välillisesti luonnon monimuotoisuuden säilymistä, SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen toteaa.
Vastuullisen soijan sertifikaatteja ovat Round Table on Responsible Soy (RTRS) ja ProTerra. Sertifiointien tavoitteena on vähentää viljelyn ympäristövaikutuksia ja edistää alueen luonnon monimuotoisuutta sekä parantaa työntekijöiden työolosuhteita ja edistää tuottajien ja paikallisyhteisöjen vuoropuhelua.