Vaatehylly

S-ryhmä kehittää määrätietoisesti tekstiilien vastuullisuutta

S-ryhmä on jo viidentoista vuoden ajan kehittänyt määrätietoisesti maahan tuomiensa vaatteiden ja tekstiilien vastuullisuutta. Myös koronaviruspandemian keskellä tuotanto-olosuhteet kiinnostavat kuluttajia.

21.4.2020

Tuotantoketjun vastuullisuuden kehittäminen alkoi S-ryhmässä jo vuonna 2005 niin sanotuissa riskimaissa sijaitsevien tekstiilitehtaiden auditoinneilla. Vuonna 2019 jo 98 prosenttia suorista riskimaaostoista hankittiin kolmannen osapuolen auditoimilta tavarantoimittajilta.

Tekstiilituotannon vastuullisuus mietityttää kuluttajia vuosi vuodelta enemmän. S-ryhmä on vastannut toiveisiin lisäämällä erityisesti Oma merkki -tekstiilien ja vaatteiden alkuperän läpinäkyvyyttä. Niinpä jo lähes kaikissa näissä tuotteissa on selvästi kerrottu niiden alkuperämaa ja valmistustehdas.

- Vaatteen valmistustehtaan voi kätevästi tarkastaa ostohetkellä kurkkaamalla vaatteen hoito-ohjeeseen tai riippulappuun, tuotelaatupäällikkö Heli Murisoja SOK Vähittäiskaupasta vinkkaa.

Vuodesta 2015 lähtien omien merkkien ja oman maahantuonnin tekstiilien valmistuksen tehdastiedot on julkaistu myös S-ryhmän verkkosivuilla täällä.

S-ryhmä kertoi keväällä 2019, että se siirtyy asteittain vuoteen 2025 mennessä käyttämään yksinomaan vastuullista puuvillaa omien merkkiensä ja oman maahantuonnin tuotteissa. Muutoksen jälkeen käytetyn puuvillan on määrä olla sataprosenttisesti luomua, kierrätettyä, Reilun kaupan tai Better Cotton Initiative -aloitteen mukaista. Lisäksi S-ryhmä on kehottanut kumppaneitaan kiinnittämään huomiota vastaaviin asioihin.

- Etenemme vauhdilla kohti tavoitettamme. Olemme panostaneet erityisesti omien merkkiemme lastenvaatteisiin, ja syksyn mallistossa jo noin puolet niihin käytetystä puuvillasta on linjauksen mukaista, pääosin GOTS -sertifioitua eli luomupuuvillaa. Kaikkiaan vastuullisen puuvillan osuus Oma merkki -vaatteissa on nyt noin viidennes, valikoimajohtaja Päivi Hole SOK Vähittäiskaupasta toteaa.

Tekstiilituotteiden hankintaketjut ovat usein hyvin pitkiä ja monimutkaisia. Ketjussa raaka-aineen tuotannosta, kehräämön, värjäämön, kutomon kautta ompelimoon on mukana useita toimijoita, joiden jäljittäminen voi olla vaikeaa. Tämä haaste on tunnistettu myös S-ryhmässä.

- S-ryhmä on tehnyt vuosia töitä, jotta valmistusvaiheen tehtaita voitaisiin valvoa paremmin ja jotta tämän vaiheen läpinäkyvyys asiakkaiden suuntaan lisääntyisi. Jatkossa kehitämme ja lisäämme vaatteiden hankintaketjujen läpinäkyvyyttä myös ketjun muissa osissa, SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa kertoo.

Omien merkkien vaatteiden valmistusmaat


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.