Aurinkosähkön tuotanto on noussut S-ryhmässä nopeasti. Kun keväällä 2019 ryhmän kiinteistöihin sähköä tuotti 37 000 aurinkopaneelia, niin nyt luku on pitkälti yli kaksinkertainen ja pian liki kolminkertainen.
Viime kuussa Sipooseen S-ryhmän logistiikkakeskuksien yhteyteen valmistuneet kaksi aurinkovoimalaa ovat S-ryhmän ensimmäinen kohde, jossa voimaloiden aurinkopaneelit on sijoitettu kiinteistöjen kattojen sijasta maahan. Voimala-alueiden koko on yli kaksi hehtaaria ja paneelien pinta-ala puolestaan noin 8 500 neliömetriä.
Kummassakin voimalassa on noin 2 000 aurinkopaneelia, ja niiden yhteenlaskettu tuotanto on 1 600 megawattituntia vuodessa.
- Sipoon voimaloiden vuosituotanto riittäisi sadan sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuiseen lämmittämiseen tai kymmenen miljoonan kilometrin ajeluun sähköautolla, Kiinteistö Oy Sipoon Logistiikkakeskuksen toimitusjohtaja Petri Pitkänen havainnollistaa.
Pitkäsen mukaan aurinkosähkö sopii varsin hyvin logistiikkakiinteistöjen energiantuotantopalettiin. Voimalat tuottavat sähköä hyvin juuri silloin, kun logistiikkakiinteistöjen suurimmat energiankuluttajat - kylmäkoneet - kuluttavat eniten sähköä.
Verokohtelu suitsii aurinkosähkön määrää
Kokonaisuudessaan Sipoon aurinkovoimalat kattavat vain pienen osan logistiikkakeskusten sähköntarpeesta. Suurempaankin tuotantoon olisi ollut toiveita.
- Olisimme olleet valmiita rakentamaan paljon isommatkin aurinkovoimalat, mutta se ei olisi ollut verotuksen kannalta mielekästä. Rakensimme kuitenkin jo valmiudet voimaloiden laajentamiseen, mikäli maa-asenteisten aurinkosähkövoimaloiden verovapaan tuotannon määrää nostettaisiin tulevaisuudessa tai tekniikka muuttuu selvästi halvemmaksi, Pitkänen kertoo.
Aiemmin Suomessa on toteutettu vain muutamia maa-asenteisia aurinkovoimaloita, mikä teki rakentamisesta tavanomaista vaativampaa. Myös kallioinen maaperä asetti omat haasteensa, ja siksi asentamisessa jouduttiin käyttämään harvinaisempaa kelluvaa maatelinettä.
Aurinkosähkövoimalat tuovat yhden energian tuotantomuodon lisää Sipoon logistiikkakeskuksiin. Jo alun perin hyvin energiatehokkaiksi suunnitellut keskukset ovat hyödyntäneet lämmityksessään geotermistä energiaa, jota alueella tuottaa 300 maalämpökaivoa 300 metrin syvyydestä. Kiinteistöjen hiilineutraalisuusuustavoitetta tukee myös led-valaistuksen käyttöönotto.
Teollisen mittakaavan aurinkovoimaa tuulipuistoissa?
Tällä hetkellä S-ryhmä tuottaa aurinkosähköä paikalliseen käyttöön: sähkö siis tuotetaan ja kulutetaan samoissa toimipaikoissa. S-Voiman toimitusjohtaja Mikko Halonen arvioi, että jatkossa tilanne voi muuttua.
- Selvitämme paraikaa, olisiko taloudellisesti ja teknisesti mahdollista tuottaa aurinkosähkö myös omien, kehitteillä olevien tuulipuistojemme yhteydessä ja siirtää sitä verkon kautta muualle käytettäväksi. Toteutuessaan tällainen tuotanto olisi aivan eri mittaluokkaa kuin nykyinen tuotantomme ja puhuisimme jo aurinkosähkön teollisesta tuotannosta.
Aurinkovoiman tuotannon kasvattaminen toteuttaa osaltaan S-ryhmän keväällä 2020 julkistamia tiukkoja ilmastotavoitteita. Niiden mukaan ryhmä pudottaa ilmastopäästöjensä määrää 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Jo vuonna 2025 koko ryhmä aikoo olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen, eli silloin se sitoo ilmasta hiiltä enemmän kuin sitä sinne tuottaa.