sähköpyöräily

Pyöräkauppa käy kuumana – sähköpyörät kasvattavat osuuttaan

Sähköpyörien osuuden Prisman pyöräkaupan arvosta uskotaan nousevan tänä vuonna jo 40 prosenttiin. Vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin löytyy aiempaa enemmän.

10.5.2023

Maaliskuun loppu oli tänä vuonna lähes koko maassa luminen, mutta huhtikuussa pyöräilymyynnin vauhti kiihtyi. Viikolla 16 Prisman asiakasomistajapäivien aikaan myynti yli tuplaantui edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Erilaisia pyöriä myytiin 2,5-kertaisesti ja tarvikkeita, kuten pyöräilykypäriä noin 50 % enemmän vuodentakaiseen nähden. 

Erityisesti kiinnostusta ovat herättäneet sähköpyörät. Huhtikuun asiakasomistajapäivien aikana joka kolmas ostettu pyörä oli sähköavusteinen. S-ryhmän marketkaupan sportin myyntipäällikön Anu Keskisen mukaan sähköpyörät alkoivat yleistyä Suomessa viitisen vuotta sitten. Koronapandemian myötä niiden suosio lähti voimakkaaseen kasvuun, joka jatkuu edelleen.  

”Viime vuonna sähköpyörien osuus oli S-ryhmän pyöräkaupan arvosta neljänneksen, ja tänä vuonna osuuden odotetaan nousevan 40 prosenttiin”, Keskinen kertoo. 

Prismassa sähköavusteisten pyörien valikoima on liki tuplaantunut tänä keväänä viime vuoteen verrattuna. Valikoimasta löytyy erihintaisia hybridejä, citypyöriä, maastureita ja fatbikeja sekä aikuisille että nuorille. Myös henkilökunnan valmennuksissa on tänä vuonna keskitytty erityisesti sähköpyöriin, jotta varmistutaan siitä, että asiakkaalle löytyy juuri hänen tarpeisiinsa sopiva malli. 

Monille sopiva tapa liikkua 

Sähköpyöräilyn nopeasti kasvaneen suosion taustalla on Keskisen mukaan useita syitä.  

”Sähköpyöräily on ympäristöystävällinen tapa liikkua ja samalla oiva liikuntamuoto myös niille, jotka karttavat perinteistä pyöräilyä syystä tai toisesta. Sähköavusteisella pyörällä on helpompi polkea nopeammin ja pidemmälle kuin perinteisellä pyörällä, ja se tuo helpotusta esimerkiksi mäkien nousemiseen, mutta kunto kasvaa myös sähköpyörällä ajaessa”, Keskinen huomauttaa, ja lisää: 

”Toisaalta suosion kasvuun liittyy myös laajempi liikkumisen murros, jossa pyöräilyllä on keskeinen rooli. Yhä useampi lisää liikuntaa arkeensa sähköpyöräilemällä esimerkiksi töihin tai harrastuksiin ympäri vuoden, ja varsinkin ruuhka-aikoihin sähköpyörä saattaa olla autoilua sukkelampi tapa liikkua. Lisäksi monilla paikkakunnilla on panostettu pyöräilyinfran kehittämiseen, mikä osaltaan edesauttaa tätä kehitystä.” 

Sähköpyörissä on tyypillisesti korkeintaan 250 watin sähkömoottori, joka avustaa poljettaessa. Avustustason voi valita itselleen sopivaksi.  

”Ja toisin kuin usein luullaan, sähköpyörällä voi edelleen pyöräillä, vaikka akku pääsisi loppumaan, joskin pyörän paino vaikuttaa nopeuteen”, Keskinen huomauttaa. 

Suosion kasvu näkyy myymälöissä 

Ympärivuotisen sähköpyöräilyn suosion kasvun on huomannut myös Oulun Prisma Limingantullin käyttötavarakaupan myyntipäällikkö Marika Lappalainen, joka itsekin kulkee työmatkansa sähköpyörällä kaikkina vuodenaikoina.  

“Työpäivä alkaa huomattavasti virkeämpänä, kun sen aloittaa pyöräillen. Lisäksi sähköpyöräily on erinomaista matalasykkeistä liikuntaa”, Lappalainen toteaa. 

Limingantullin Prismassa sähköpyörien kysyntä on Lappalaisen mukaan tasaisesti kasvavaa. Erityisesti sähköavusteiset fatbiket herättävät nyt kiinnostusta. 

“Meillä Oulussa sähköpyöriä ovat viime aikoina kysyneet erityisesti keski-ikäiset ja iäkkäämmät asiakkaat. Omasta puolestani voin suositella sähköpyörää kaikille”, Lappalainen sanoo. 


Kuvat: Tunturi

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.