Pitkien tuotantoketjujen vastuullisuuden valvonnassa paljon parannettavaa

Pitkien tuotantoketjujen vastuullisuuden valvonnassa paljon parannettavaa

"Riskimaista ostettavien elintarvikkeiden tuotantoketjujen valvonnassa on kehitettävää, niin kaupan omien merkkien, kuin brändituotteidenkin osalta", toteaa vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen SOK:sta. S-ryhmä lupaa, että tänään julkistetussa Finnwatchin raportissa esiteltyjä epäkohtia ei lakaista maton alle.

21.1.2013

"Olemme linjanneet olevamme mahdollisimman läpinäkyviä toimintatapojamme ja toimitusketjujamme koskien. Merkitsemme esimerkiksi kaikkiin omiin merkkeihimme pääraaka-aineiden alkuperämaat, vaikka laki ei sitä vielä vaadi. Avoin linjamme näkyy myös Finnwatchin raportissa, sillä vastasimme kysymyksiin niin kattavasti kuin omalta osaltamme pystyimme", Lea Rankinen toteaa.

Heti laiminlyöntien tultua ilmi ryhdyttiin S-ryhmässä toimenpiteisiin.

"Lähdimme selvittämään ananasmehun tilannetta yhteistyössä suomalaisen tavarantoimittajan, -Vip-Juicemakerin - kanssa saman tien kun saimme tiedon tapahtuneesta. Ilmitulleisiin väärinkäytöksiin on jo lähdetty hakemaan ratkaisuja. Tavarantoimittajalta saamamme tiedon mukaan yhteistyö thaimaalaisen raaka-ainetoimittajan, Natural Fruitin kanssa on katkolla siihen asti, että toiminnassa olevat puutteet korjataan ja jatkossa mehuraaka-ainetta Suomeen tuodaan vain tehtailta, jotka ovat BSCI auditointiprosessissa tai heillä on osoittaa jokin muu vastaava sertifikaatti".

S-ryhmässä on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehty runsaasti työtä, jotta kaupan portaalla oltaisiin entistä paremmin selvillä myös kauempaa tulevien tuotteiden tuotanto-oloista. Aina tämä ei ole yksinkertaista - etenkään niissä tuotteissa, joiden valmistus tapahtuu eri maassa kuin mistä varsinainen raaka-aine tulee.

"Oma valvonta- ja auditointivastuumme ulottuu omissa merkeissämme ensisijaisesti tuotteen valmistusmaahan. Kauempaa tulevissa monikomponenttituotteissa usein siis käytännössä vain valmistajan toimintaan. Edellytämme seuraavan portaan noudattavan vastuullisuusvaatimuksiamme myös omissa riskimaahankinnoissaan. Tällä hetkellä emme ole kuitenkaan riittävällä tasolla varmistaneet, että näin todella tapahtuu."

Rankisen mukaan Finnwatchin tekemät selvitystyöt antavat pontta ryhmässä jo aiemmin päätetyille kehittämistoimenpiteille.

"Olemme parhaillaan tekemässä tavarantoimittajillemme kyselyä, jolla selvitetään sitä, kuinka he varmistavat vastuullisuusvaatimustemme toteutumisen omissa toimitusketjuissaan. Kyselyn pohjalta teemme tarvittavat muutokset nykykäytäntöihimme."

Rankinen haluaa kuitenkin muistuttaa, että kansainvälisessä hankinnassa esiin tulleita epäkohtia ei muuteta hetkessä.

"Suomalaiset kaupparyhmät ovat pieniä ostajia ja vaikutusvaltamme globaaleissa tuotantoketjuissa on sen mukainen. Paras vaikuttamismahdollisuus meille avautuu sosiaalisen vastuun valvontaan kehitetyn BSCI-järjestelmän kaltaisten kansainvälisten verkostojen kautta. Omia näkökantojamme pitääkin nyt vain viedä entistä ponnekkaammin eteenpäin", BSCI:n hallituksen jäsenenä toimiva Rankinen kiteyttää.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.