Paula Paavola, Prisma Palokka

Oppia työn ohessa – S-ryhmä mahdollistaa henkilöstön kouluttautumishaaveita

S-ryhmä tukee työntekijöiden ammattitaidon kehittymistä monin tavoin. Omaa osaamistaan voi kehittää esimerkiksi ammatillisia kursseja tai kokonaisia tutkintoja suorittamalla. Itsensä kouluttaminen ei mene koskaan hukkaan, ja innostus uuden oppimisesta tarttuu usein koko työporukkaan.

1.11.2022

Vaikuttavaa kouluttamista

Jollas Instituutti on S-ryhmän oma valmennusorganisaatio. Ammattilaisverkosto, joka on ainutlaatuisesti keskittynyt s-ryhmäläisten osaamisen kehittämiseen käytännönläheisesti osuuskaupan arjessa.

Jollas tarjoaa ammatillista tutkintokoulutusta pääsääntöisesti myyjä- ja esihenkilötasolle. Oppisopimuksella voi opiskella neljää eri tutkintoa:

  • liiketoiminnan ammattitutkinto
  • lähiesimiestyön ammattitutkinto
  • liiketoiminnan erikoisammattitutkinto (esihenkilöt/asiantuntijat)
  • majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto

Viime vuonna jonkin neljästä ammatillisesta tutkinnosta suoritti Jollas Instituutin kautta noin 330 opiskelijaa. Kaiken kaikkiaan Jollas järjesti vuonna 2021 noin 1300 valmennuspäivää, toistakymmentä opintomatkaa ja pari isompaa koulutustapahtumaa. Osallistumisia oli yhteensä noin 13 000, ja mukana oli runsaasti opiskelijoita, jotka olivat mukana useammissa koulutuksissa.

Palokan Prisman ruokatorivastaava Paula Paavola ei pelkää työn ohessa opiskelua. Päinvastoin: Paulan ura Osuuskauppa Keskimaalla alkoi 2016, ja tämän jälkeen hän on suorittanut jo kolme eri tutkintoa. Parhaillaan on meneillään neljäs työnantajan mahdollistama opiskelurupeama.

– Käyn Jollas Instituutin Kalamestari-valmennusta, joka päättyy nyt marraskuussa. Edellinen, vuosi sitten päättynyt jakso oli lähiesimiestyön ammattitutkinto, Paula mainitsee.

Paulan opiskelut eivät tule jäämään tähän. Hänelle on jo virinnyt haavetta lisäopinnoista jossain vaiheessa. Toive olisi saada suorittaa uusi tutkinto joltakin aihealueelta.

Etuoikeus opiskeluun

Paulalla motivaattori jatkuvaan itsensä kehittämiseen on halu pitää yllä ajantasaista ammattitaitoa. Hän pitää työnantajan tarjoamia kouluttautumismahdollisuuksia – niin kokonaisia tutkintoja kuin lyhytkestoisempia koulutuksia – aivan mahtavina kädenojennuksina.

– Pidän etuoikeutena, että pääsen työnantajan mahdollistamana vahvistamaan omaa osaamistani ja ammattitaitoani. Jokainen esihenkilöni on aina kannustanut ja ollut hyvin kiinnostunut opiskeluideni etenemisestä. Kouluttautuminen hyödyttää myös muuta työyhteisöä, kun tuoretta osaamista jaetaan arjessa muulle tiimille, Paula huomauttaa.

Työn ohessa opiskelemisen vaativuutta Paula kuvailee aivan kohtuulliseksi.

– Opiskelu ei ole niin rankkaa kuin luulisi. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla tutussa ympäristössä esimerkiksi muistiinpanojen ja erilaisten tuotteiden esillepanojen tekemisen merkeissä. Jonkin verran on tietenkin työajan ulkopuolella tehtäviä hommia, kuten kirjoitustyötä ja luentoja Teamsissa tai joskus paikan päällä oppilaitoksessa. Vaikka välillä tekemisen määrä väsyttäisikin, näistä koulutuksista saa niin paljon – uusia näkemyksiä, ajatuksia ja ystäviä.

Oppisopimuksella työn ohessa

S-ryhmän osuuskaupoissa on erilaisia käytänteitä koulutusten järjestämisessä. Usein osuuskaupat käyttävät kumppanina S-ryhmän omaa Jollas Instituuttia.

– Ammatillisen tutkinnon suorittaminen on mahdollista oman työnantajan kautta. Tutkintoon tähtäävät koulutukset toteutetaan oppisopimuksella. Opiskelijan kanssa solmitaan siis määräaikainen työsopimus opintojen ajaksi, jolloin hänellä on nimetty työpaikkaohjaaja, joka tukee oppimista työssä, sanoo oppimisen ja kehittämisen päällikkö Petri Männistö Jollaksesta.

Opiskelun tärkeä voimavara on myös verkostoituminen ja kokemuksien jakaminen.

– Jollas Instituutti on ammattioppilaitos, joka vahvasti tukeutuu S-ryhmän liiketoiminnankanssa tehtävään yhteistyöhön. Tarjoamme työntekijöille heidän arjessaan tarvittavia tietoja ja taitoja, joita on tärkeää jakaa yhteiseen käyttöön. Tutkintokoulutuksemmehan on sikäli lähes ainutlaatuista Suomessa, että meillä on erityisen tiivis yhteistyö liiketoiminnan kanssa, Petri muistuttaa.

Oma aktiivisuus avainasemassa

Jollaksen koulutukset ovat hyvin käytännönläheisiä ja monimuotoisia. Varsinainen oppiminen tapahtuu työpaikalla; opiskelun tehtävät ja aiheet sidotaan aina omaan työhön.

– Kaikesta osaamisen kehittämisestä 70 prosenttia tapahtuu omalla työpaikalla. Kollegaverkoston parissa esimerkiksi ryhmätöitä tehden kuluu 20 prosenttia ajasta. Vain kymmenen prosenttia vietetään ”koulun penkillä”, avaa Jollas Instituutin rehtori Juha Ruosteenoja.

Opiskelu vaatii aikaa, sitkeyttä ja oma-aloitteisuutta.

– Osaamisen kehittämisessä oma aktiivisuus on tärkeintä, jotta työnantaja voi sitä tukea. Mitä aktiivisempi on itse tekemään työnantajalle tiettäväksi omaa haluaan kehittyä, sitä varmemmin tulee valituksi koulutusohjelmiin oman osuuskaupan hauissa, Juha toteaa.


Kuvat: Petri Blomqvist

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.