Konenäköä kokeillaan, koska sen avulla myymälöistä voitaisiin tulevaisuudessa saada sellaista tietoa, jota ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Myymälää itsekseen kiertävä Rolle Robotti kartoittaa hyllypuutteita

S-ryhmän vähittäiskaupassa on kartoitettu robotiikan ja konenäön hyödyntämistä jo useamman vuoden ajan. Tällä hetkellä Prisma Iso Omenassa Espoossa kokeillaan itsekseen liikkuvaa robottia, joka kerää tietoa muun muassa täydennystä kaipaavista hyllyistä ja hintatietojen oikeellisuudesta.

27.5.2019

Prisma Iso Omenassa kiertää iltaisin noin 1,8 metrin korkuinen robotti, kutsumanimeltään Rolle, joka kartoittaa myymälää etukäteen opetettuja reittejä pitkin. Robotti skannaa alati ympäristöään ja reagoi esimerkiksi lähellä kulkeviin asiakkaisiin pysähtymällä. Se osaa myös väistää esteitä.

– Haluamme selvittää, millaisia mahdollisuuksia nykyteknologia tarjoaa kaupalle. Konenäköä testaamalla selvitämme, miten sitä voi hyödyntää myymälöiden hyllypuutteiden havainnoinnissa ja tarjota sitä kautta asiakkaille entistä parempaa palvelua, kertoo myymälätoimintojen johtaja Sanna Timola S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Hyllypuutteiden kuvantamista kokeiltiin S-ryhmässä jo vuonna 2017 kahdessa pilottimyymälässä kiinteällä kameraratkaisulla ja liikkuvalla vaihtoehdolla. Nyt konenäkökokeilu on ottanut harppauksen eteenpäin ja myymälää havainnoidaan itsekseen kulkevalla robotilla. Robotti kerää muun muassa tietoa tuotteista ja hyllynreunaetiketeissä näkyvistä hinnoista, jolloin saadaan tietoa mahdollisista tyhjistä hyllyistä sekä virheellisistä etikettitiedoista kuten hinnoista. Kevään 2019 konenäkökokeilun kumppanina toimii Solteq.

– Konenäköä kokeillaan, koska sen avulla myymälöistä voitaisiin tulevaisuudessa saada sellaista tietoa, jota ei ole aiemmin ollut saatavilla. Konenäkö voi esimerkiksi seurata reaaliajassa hyllyjen saatavuustilannetta ja lähettää raportteja automaattisesti. Samalla seuraamme, millaista hyötyä muun muassa myymälän henkilökunnan arkeen se voisi tarjota, Timola kuvailee.

Lisätietoja medialle ja mahdollisuudet tulla katsomaan robotin toimintaa paikan päällä:

Sanna Timola, myymälätoimintojen johtaja, S-ryhmän vähittäiskauppa, 010 768 0637, sanna.timola@sok.fi

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.