Ilotulitusta on syytä seurata riittävän välimatkan päästä.

Käytä ilotulitteita turvallisesti – muista nämä seikat uutena vuotena

Ilotulitteiden myynti on alkanut maanantaina 27.12.2021 ja päättyy uudenvuoden aattoiltana. Ilotulitteiden turvalliseen käyttöön liittyy useita huomioitavia asioita, jotka jokaisen niitä käyttävän ja niiden käyttöä seuraavan on tärkeää huomioida. Turvallisuusohjeita noudattamalla vältetään henkilö- ja omaisuusvahinkoja.

26.12.2020

Ilotulitteiden käyttäjän muistilista

  • Sallittua vain 31.12.2021 kello 18.00 – 1.1.2022 klo 02.00 (huomioi mahdolliset alueelliset suositukset)
  • Käytä aina CE-merkittyjä suojalaseja
  • Ammu tulitteita vain avoimilta paikoilta
  • Tue ja suuntaa ilotulitteet oikein
  • Sytytä tulitteet aina sivusta
  • Kerää ja hävitä asianmukaisesti ilotulitteiden käytöstä syntyneet roskat

Yleisin ilotulitevahinko on silmävamma. Tärkein suojavaruste ovatkin suojalasit, joiden käyttö on myös pakollista kaikille ilotulitteiden ampujille. Niitä suositellaan vahvasti myös katsojille, sillä merkittävä osa viime vuosien silmävammoista on tullut sivustakatsojille.

Aivan mitkä tahansa suojalasit tai kasvosuojat eivät ilotulitekäyttöön riitä.

”Suojalaseissa tulee olla CE-merkintä. Sivusuojilla varustetut lasit suojaavat parhaiten silmiä kipinöiltä, roiskeilta ja harhautuneilta ilotulitteilta. Tuotteen mukana tulee olla käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Ohjeista tulee lisäksi ilmetä valmistaja ja valmistajan osoite”, muistuttaa ryhmäpäällikkö Kurt Kokko Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Ampuminen sallittu vain kahdeksan tunnin ajan

Ilotulitteiden laatu eli se, että ne ovat vaatimusten mukaisia ja turvallisia, on merkittävästi parantunut vuosien mittaan. Kyseessä on kuitenkin aina tuote, joka voi aiheuttaa vakavankin ruumiinvamman. Käyttöohjeiden lukeminen hyvissä ajoin ennen ilotulitteiden käyttöä onkin tärkeää, ja esimerkiksi turvaetäisyys on mainittu jokaisessa tuotteessa.

Tulitteiden ampumapaikka tulee valita niin, että ampumisesta ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille, eikä muullekaan omaisuudelle. Ilotulitteiden käyttöä asutusalueiden keskellä tulisi siksi välttää ja suosia syrjemmällä olevia aukeita paikkoja, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset kentät ja isot tyhjänä olevat pysäköintialueet.

Ampumisesta syntyy melua, ja myös tämä olisi hyvä huomioida, jotta ilotulitteilla aiheutettaisi kohtuutonta haittaa ihmisille tai eläimille. Tulitteita saa ampua vain niille sallittuna ajankohtana, yhteensä kahdeksan tunnin ajan. Aika alkaa iltakuudelta 31.12.2021 ja päättyy 1.1.2022 kello kahdelta yöllä. Huomioi myös alueelliset suositukset.

Aseta, suuntaa ja sytytä oikein

Rakettien ampumiseen on syytä käyttää sopivaa telinettä tai tukea. Pata tulee asettaa mahdollisimman tasaiselle alustalle vaakasuoraan. Padat, joiden halkaisija on pieni, tulee tukea erityisen huolellisesti. Lunta voi käyttää tukemiseen, mutta lumen voi korvata esimerkiksi kivillä tai tiilillä, jotta pata ei pääse kaatumaan.

”Suuntaamisen ja tukemisen lisäksi ilotulitteiden käyttäjien tulee kiinnittää erityistä huomiota niiden sytytystapaan. Tuotteet on aina sytytettävä sivusta, eikä päätä saa laittaa ilotulitteen lähtösuunnan eteen. Tulitteiden luota tulee poistua välittömästi turvallisen matkan päähän, kun sytytyslanka on sytytetty”, Kokko huomauttaa.

Jos ilotulite ei toimi, pitää odottaa vähintään 10 minuuttia ennen, kuin palaa takaisin tulitteen viereen. Joissain tuotteissa on varalanka, josta tuotteen voi yrittää sytyttää uudestaan. Jos tuote ei syty, on se varminta laittaa vesiämpäriin.

Mitä tehdä käyttämättä jääneille ilotulitteille?

Ilotulitteita voi jäädä ampumatta. Käyttämättömiä ilotulitteita voi säästää seuraavassa vuodenvaihteessa käytettäväksi, jos säilytysolosuhteet ovat oikeat.

”Ilotulitteet tulee aina paitsi kuljettaa, myös säilyttää niiden myyntipakkauksissa. Ilotulitusvälineet on pidettävä lukitussa kaapissa siten, ettei niiden läheisyydessä ole lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voisi aiheuttaa tulitteiden syttymisen. Tuotteita ei kuitenkaan saa säilyttää ullakkotiloissa, kellarin asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa. Ne on myös pidettävä poissa alaikäisten ulottuvilta”, Kokko neuvoo.

* Artikkelia päivitetty 27.12.2021.


Kuvat: 123RF

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.