S-ryhmä kannustaa syömään kasviksia

Kasvisten osuus ostoskoreissa laskee – Prismoista ja S-marketeista hedelmiä ja vihanneksia alle eurolla

Kasvisten osuus suomalaisten ostoskorissa on vähentynyt viime syksynä inflaation aiheuttamien kustannusten nousun vuoksi. S-ryhmässä halutaan kannustaa ihmisiä lisäämään kasvisten osuutta arkiruokailussa ja edistää ravitsemussuositusten mukaista syömistä. Tätä tukemaan Prismoissa ja S-marketeissa nostetaan sydäntalven ajan esille alle euron hedelmiä, vihanneksia ja juureksia.

9.1.2023

S-ryhmän myyntidatan mukaan kasvisten eli hedelmien, vihannesten, marjojen ja juuresten osuus asiakkaiden elintarvikeostoista laski loppuvuonna 2022. Alkuvuodesta 2022 elintarvikkeiden ostoista (kg) noin 17 % tuli hevi-tuotteista, elo-marraskuussa sama osuus oli noin 15 %. Alkuvuonna joka toisesta ostokuitista löytyi vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja juureksia ja loppuvuonna niitä löytyi noin 46 prosentista ostokuiteista.

Hedelmä- ja vihannestuotteiden kulutus on vähentynyt kaikissa asiakassegmenteissä. Suurimpia hevin kuluttajia ovat ruoanlaittoa harrastavat sekä vastuullisuutta arvostavat kuluttajat, jotka noudattavat usein kasvisruokavaliota tai fleksaavat eli syövät välillä kasvisruokia ja joskus sekaruokaa. Näillä kuluttajaryhmillä hevin osuus elintarvikkeista on ollut vajaa neljännes ja on syksyn aikana laskenut noin viidennekseen.

Pienintä osuus on lapsiperheiden asiakassegmenteissä sekä kuluttajilla, joille hinnalla on suuri merkitys. Näissä segmenteissä hevin osuus elintarvikeostoista kiloissa on ollut reilusti yli kymmenesosa ja loppuvuonna osuus on vähentynyt pari prosenttiyksikköä.

– Me suomalaiset emme ole aikaisemminkaan syöneet tarpeeksi kasviksia. Niiden väheneminen ruokalautasilta syksyn aikana yhä enemmän on huono suunta ja haluamme osaltamme yrittää muuttaa tätä. Kannustamme ihmisiä lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossaan auttamalla heitä löytämään hevi-osaston edulliset vaihtoehdot. Suositusten mukaanhan meidän pitäisi syödä vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä, hevi-tuotteiden myyntipäällikkö Katarina Vikman S-ryhmän päivittäistavarakaupasta kertoo.

Työtä kasvisten suosimisen eteen on S-ryhmässä tehty vuosia myös muun muassa Satokausi-konseptilla. Oman ruokakunnan hedelmien ja vihannesten kulutusta voi tarkastella S-mobiilissa. Sovelluksesta löytyy muun muassa ravintolaskuri, joka koosta ostosten ravintoarvot yhteen näkymään.

Edullisia aineksia välipaloihin ja helppoihin arkiruokiin

S-ryhmässä tahtotila on palauttaa kasvikset ihmisten ostoslistalle. Tammikuun toisella viikolla Prismoissa ja S-marketeissa alkaa Alle euron hevi -kampanja, jonka tuotteet maksavat alle euron joko kilohinnaltaan, per rasia, pussi tai kappale.

Prismoissa ja S-marketeissa nostetaan esiin esimerkiksi porkkanaa, parsakaalia, paprikaa, appelsiineja, päärynää tai kirsikkatomaatteja. Kampanjatuotteisiin on valittu monipuolisesti hedelmiä, kasviksia ja juureksia, jotka ovat suomalaisille tuttuja.

Joukosta löytyy välipalaksi sopivia tuotteita sekä aineksia edullisiin ja helppoihin arkiruokiin. Kampanjatuotteiden valintaan vaikuttaa myös se, mitä tuotteita on hyvin saatavilla. 

– Tavoitteenamme on, että ihmiset huomaisivat, että hevi-osastolta voi myös sydäntalvella ja kohonneista hinnoista huolimatta löytää edullisia vaihtoehtoja. Toivon myös, että kampanja aidosti helpottaisi kasvisten valintaa ja innostaisi lisäämään niitä arkiruokaan, Vikman painottaa.

Lisätietoja medialle:

Katarina Vikman, hevi-tuotteiden myyntipäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa, katarina.vikman@sok.fi, 010 768 6020


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.