Orthex

EU:n muovidirektiivi tähtää roskaamisen vähentämiseen

EU:ssa heräsi aiheellinen huoli merten ja vesistöjen hyvinvoinnista. Laadittiin ns. muovi- eli SUP-direktiivi, jonka roskaantumista ehkäisemään tarkoitettu kilpikonnamerkintä näkyy jatkossa useissa muovia sisältävissä kertakäyttötuotteissa.

2.7.2021

Tuotteet, joissa jatkossa näkyy kilpikonnamerkintöjä:

  • Kertakäyttöiset juomamukit, joissa on muovia.
  • Suodattimelliset tupakkatuotteet ja suodattimet.
  • Kosteuspyyhkeet, tamponit ja terveyssiteet.

Jatkossa kiellettyjä tuotteita:

  • Muoviset kertakäyttöaterimet, -lautaset ja -pillit.
  • Muoviset vanupuikot, juomien sekoitustikut, ilmapallojen varret.

Mikä SUP-direktiivi ja mikä kilpikonnamerkintä?

EU:n SUP-direktiivillä (SUP = single-use plastic) tarkoitetaan tiettyjen muovituotteiden vähentämistä koskevaa lainsäädäntöohjetta. Tavoitteena on vähentää muoviroskaa ympäristössä ja edistää kiertotaloutta.

Direktiivi edellyttää erilaisia toimia, kuten tuotekieltoja ja tuotteiden merkintävaatimuksia.

Kokonaan kielletään muun muassa muovista valmistetut kertakäyttötuotteet kuten pillit, lautaset ja aterimet.

Roskaantumista ehkäisevä merkintä eli ns. kilpikonnamerkintä tuli pakolliseksi 3.7.2021 jälkeen markkinoille asetettaviin, tiettyihin muovia sisältäviin kertakäyttötuotteisiin, kuten muovisiin juomamukeihin, sekä ohuen muovipinnoitteen sisältäviin kartonkisiin kahvikuppeihin. Muovipinnoite on tuotteessa tärkeä, sillä sen avulla neste tai rasva pysyy kupissa.

Voiko kieltolistalla olevia tai merkitsemättömiä tuotteita ostaa tai käyttää 3.7. jälkeen?

Kyllä, jos niitä kaupan hyllyltä tai varastosta vielä löytyy. Tarkoitus kun ei ole tehdä hävikkiä.

S-ryhmässä 2018 tehdyn muovilinjauksen perusteella on toimittu etupainotteisesti, ja esimerkiksi muovipillit ja -kertakäyttöaterimet poistuivat valikoimista jo viime vuonna.

Kuinka kilpikonnamerkityt tuotteet lajitellaan?

Ne lajitellaan kierrätykseen tavalliseen tapaan. Ja on merkintää tai ei, käytetyn tuotteen paikka ei ole luonnossa, vaan se pitää aina laittaa roska-astiaan.

Asiantuntijoina vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi SOK Marketkaupasta ja vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman-Katainen SOK Vastuullisuudesta.

Kuvateksti: Uudelleenkäytettävät astiat ovat hyvä vaihtoehto kertakäyttöisille astioille. Esimerkkinä Orthex, joka on kehittänyt astioita biopohjaisesta muovista.


Kuvat: Orthex

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.