Uusiutuva sähkö, Kaukovainion S-market, Osuuskauppa Arina

CDP arvioi S-ryhmän metsäkatoa ehkäisevän työn tasokkaaksi

Kansainvälisen CDP-järjestö arvioi vuosittain yritysten ilmastotyötä. S-ryhmän tekemä ilmastotyö ylsi tänä vuonna luokkaan B, ja laski näin ollen viime vuodesta kiristyneiden kriteerien myötä. Metsäkatoa ehkäisevien käytänteiden osalta sijoitus nousi arvosanan ylöspäin.

16.12.2022

CDP-arvioinnissa S-ryhmän tekemä työ metsien kestävän käytön ja metsäkadon ehkäisemisen osalta paransi arvosanaansa edellisestä vuodesta. Arvosana oli palmuöljyn, soijan ja puun käytön osalta B-. Luonnon monimuotoisuus ja lajien katoamisen estäminen on keskeisessä asemassa S-ryhmän vastuullisuustyössä. Metsäkadon osalta keskeisiä raaka-ainelinjauksia ovat muun muassa soija-, palmuöljy-, kahvi-, kaakao- ja puulinjauksilla sekä naudanliha. S-ryhmässä selvitetään parhaillaan luontojalanjälkeä kansainvälisestikin uraauurtavassa tutkimushankkeessa.

”Ilmastotyö ja työ luonnon monimuotoisuuden eteen liittyvät toisiinsa. Luonnon monimuotoisuus on keskeisessä asemassa myös meidän ilmastotyössämme”, sanoo vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

”Ilmastotyössä oman toiminnan lisäksi meidän on kiinnitettävä huomiota myös myymiimme tuotteisiin ja palveluihin, koska valtaosa päästöistä liittyy niihin. Tätä työtä teemme yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa muun muassa Iso juttu –ohjelmamme kautta”, Elomaa kertoo.

Yhteistyö tiivistynyt arvoketjussa

CDP-arvioinnissa ilmastotyö ylsi tänä vuonna luokkaan B ja laski näin viime vuoden tasosta (A-). S-ryhmässä ilmastotyö on edennyt tavoitteen mukaisesti ja osittain jopa etuajassa. Arvioinnissa kriteerit kiristyvät vuosittain, kuten niiden kuulukin tehdä.

S-ryhmä järjesti helmikuussa 2022 päästökoulutuksen Iso juttu -ohjelmassa mukana oleville tavarantoimittajille ja on tukenut heitä raportoinnin osalta. Arvoketjun sitouttamiseen (CDP Supply Chain) liittyvässä osiossa S-ryhmän toimittajien vastausprosentti olikin yli 80 prosenttia, mikä on yli keskiarvon (60 %). Hienosta tuloksesta kiitos kuuluu tavarantoimittajille.

S-ryhmä julkisti vuonna 2020 tiukat ilmastotavoitteet, joiden mukaan ryhmä aikoo olla vuonna 2025 oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen, eli silloin sen on määrä sitoa ilmasta hiiltä enemmän kuin sitä sinne tuottaa.  Tavoitteena on oman toiminnan ilmastopäästöjen leikkaaminen 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Ilmastopäästöjen vähentämisessä on edetty hyvin ja oman toiminnan päästöjä oli vuoteen 2021 mennessä vähennetty jo 70 prosenttia. Arvoketjun (scope 3) päästötavoite on, että 2/3 (67 %) merkittävimmistä tavarantoimittajistamme on asettanut omat tieteeseen perustuvat eli Science Based -ilmastotavoitteensa vuoden 2023 loppuun mennessä ja olemme jo lähes saavuttaneet sen.

S-ryhmä jatkaa myös investointejaan omaan uusiutuvan sähkön tuotantoon ja panostaa tuuli- ja aurinkoenergiaan. S-ryhmä on investoinut kuluneen vuosikymmenen aikana lähes miljardi euroa tuulivoimaan ja kaupparyhmä ilmoitti juuri rakentavansa uuden tuulipuiston Eurajoelle Luvialle. Investoinnin myötä kaikki kaupparyhmän käyttämä sähkö katetaan omalla uusiutuvalla.

CDP on kansalaisjärjestöjen vuonna 2000 perustama riippumaton maailmanlaajuinen järjestö. Se arvioi vuosittain satojen yritysten ympäristötyötä, pääosin yrityksiä rahoittavien tai niihin sijoittavien investoijien toivomuksesta.


Kuvat: Petteri Löppönen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.