1.4.2013
Kansainvälisen -projektin tavoitteena on viedä ihminen Marsiin vuonna 2023. Avaruusmatkalle etsitään parhaillaan halukkaita lähtijöitä. Valituille henkilöille on tiedossa kahdeksan vuoden insinööri- ja lääketieteellinen koulutus, jonka jälkeen he astuvat Mars-lennon kyytiin. Kyyti on yhdensuuntainen – paluumatka ei ole nykyisen teknologian puitteissa mahdollinen.
S-ryhmään kuuluvan ABC-ketjun markkinointipäällikkö Anneli Strandén on seurannut Mars-projektia jo pidemmän aikaa.
– Meillä on ABC-ketjussa paljon tietotaitoa polttoaineista ja lämmitysöljyistä. Nyt haluamme valjastaa tämän osaamisen Mars-projektin hyväksi.
ABC-ketju on perustanut hiljaisuudessa innovatiivisen tutkimuslaboratorion salaiseen paikkaan SOK:n pääkonttorin liepeille. Juuri käynnistyneet yt-neuvottelut eivät koske avaruusyksikön henkilökuntaa. Aalto-yliopiston Teknillisestä tiedekunnasta on rekrytoitu kourallinen tutkijoita, jotka jalostavat parhaillaan ABC-asemilla myytävästä E85-polttoaineesta avaruusalukseen sopivaa kerosiinia.
Projektivastaavat Yhdysvalloissa vaikuttuneita
Strandén on käynyt neuvotteluja Mars One-projektista vastaavien tahojen kanssa Yhdysvalloissa. Neuvottelut ovat edenneet niin hyvin, että ABC:n tulo osaksi virallista kansainvälistä kehitystiimiä näyttää käytännössä varmalta.
– Amerikkalaiset ovat ottaneet niin sanotusti puun takaa antamamme ehdotuksen hienosti. Suomalainen insinööriosaaminen on edelleen kovaa valuuttaa maailmalla, Strandén hehkuttaa. – Henkilökohtaisesti pidän yhteistyötä jo niin varmana, että näen mielessäni avaruusraketin kylkeen maalatun S-Etukortin.
Pääjohtaja tähtää korkealle
SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä liputtaa projektin puolesta.
– Avaruuskerosiinin kehittäminen on todellista innovointia, ja innovointi on yksi SOK:n perusarvoista. Näen tässä myös mahdollisuuden levittää osuustoiminnan ilosanomaa ei ainoastaan maailman, vaan maailmankaikkeuden laajuisesti.
Projektista mahdollisesti poikivat tulevaisuuden kehityskohteet saavat Niemelän hymyilemään leveästi.
– Arktisiin oloihin sopivat ravintokasvit, terveellinen avaruusruoka ja tekninen älypukeutuminen, listaa Niemelä. – Kaikkeen tähän löytyy varmasti osaamista S-ryhmästä. Tähän saakka on mietitty, laajennetaanko itään vai länteen. Nyt me lähdemme innovatiivisesti ylös!
Kuvat: S-Ryhmä