Mielipiteet

Vieraskynä: Alkaako kala olla kuuma peruna?

11.5.2020

Mikael Fogelholm

Mikael Fogelholm

Kaupan tietojen mukaan kalan kulutus olisi kasvussa. Mistä tämä johtuu ja mikä merkitys sillä voi olla yksilölle ja yhteiskunnalle?

Kala on mielenkiintoinen ja tärkeä osa ruokavaliota. Se on kasvisten, hedelmien, oliivi- ja rypsiöljyn ja täysjyväviljatuotteiden ohella keskeisin tuoteryhmä, jonka runsas käyttö ennustaa hyvää terveyttä. Kalan merkitystä on tutkittu etenkin pitkittäisissä väestötutkimuksissa. Näissä seurataan jopa kymmeniä tai satoja tuhansia ihmisiä vuosien ajan. Seurannan alussa – ja joskus sen aikanakin – selvitetään ruokavalio, muut elintavat, terveydentila jne. tarkasti. Näiden tietojen avulla tutkitaan, mitä erilaiset elintavat ennustavat tulevasta terveydestä.

Runsaasti kalaa syövät ihmiset – verrattuna vähän tai ei lainkaan kalaa syöviin – kuolevat seurannan aikana harvemmin sydän- ja verisuonisairauksiin ja kaikkiaan todennäköisyys olla hengissä vielä seurannan lopussa on suurempi. Mistä tämä sitten johtuu? Kalaa pidetään erityisen tärkeänä terveydelle sen sisältämien monityydyttämättömien rasvahappojen takia. Mutta kalassa on myös hyvälaatuista proteiinia ja paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Rasva ei siis ole kalan ainoa terveellisen osa, sillä myös vähärasvaisen kalan runsas syöminen ennustaa hyvää terveyttä.

Suomessa sekä järvet että meri ovat saastuneita. Erilaisia ympäristömyrkkyjä, kuten metyylielohopeaa ja dioksiinia, kertyy etenkin petokaloihin. Hyvin runsaasti kalaa syövillä kalastajilla on havaittu virtsassa tavallista runsaammin näitä myrkkyjä. Siitä huolimatta kalastajien kuolleisuus esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen on pienempi kuin väestöllä keskimäärin. Nämä tutkimukset osoittavat, että kalan terveellisyys ylittää mahdolliset haitat.

Nämä terveysfaktat ovat olleet tiedossa jo pitkään, joten mikään uusi terveystieto ei varmaan selitä kalan kasvanutta suosiota. Ehkäpä kala kiinnostaa siksi, että ihmiset ovat tulleet ympäristötietoisemmiksi. Ruokavalio on tärkeä hiilijalanjäljen lähde ja muutenkin iso ympäristökuormittaja. Hiilijalanjälki on suurin lihalla ja erityisesti naudanlihalla. Myös maitovalmisteiden hiilijalanjälki on aina melko suuri. Kala on ympäristön kannalta hyvä valinta, ainakin silloin, kun kala on kestävästi pyydetty. Kuluttajilla on tietenkin valinnassa tärkeä vastuu, mutta myös kaupan on hyvä pitää kiinni siitä, että tarjotaan vain kestäviä valintoja.

Ihmisten käyttäytyminen ei ole pelkästään tiedosta kiinni. Ruokavalintojen kannalta on tärkeää, mitä on tarjolla, miten helppoa valmistaminen on ja mitä ruoka maksaa. Kalasta on tehty uusia puolivalmisteita, jotka tarjoavat ihmisille virikkeitä johonkin uuteen, ilman että pitää olla käynyt pitkän linjan kokkikurssi. Ruoanvalmistuksen monimutkaisuus ei ole edellytys herkullisuudelle tai terveellisyydelle. Kaupoissa on tarjolla paljon arkea helpottavia asioita, jotka parhaimmillaan innostavat ihmisiä uusiin ja entistä terveellisempiin ja ympäristötietoisempiin valintoihin.


Kuvat: HY

Mikael Fogelholm

ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.