Mielipiteet

Vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen: Takana ilmastoherätyksen vuosi – ilmasto ei odota!

16.5.2019

Lea Rankinen

SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen

Teetimme hiljattain asiakasomistajillemme vastuullisuuteen liittyvän kyselyn, jossa ilmastonmuutoksen torjuminen nousi vastuullisuustyömme yhdeksi läheisimmäksi teemaksi – yhdessä hyvinvoinnin ja terveyden kanssa. Myös tämä osoittaa sen, että suomalaisten kiinnostus ilmastoasioihin on kasvanut viime vuodesta.

Minulle yksi ilmastovuoden mieleenpainuvimmista tapahtumista oli lokakuussa Helsingissä järjestetty #NytOnPakko -marssi, joka kokosi noin 8 000 ihmistä osoittamaan mieltään ja vaatimaan päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. 

Asiat etenevät. Euroopan komissio esitti, että Euroopan pitäisi olla hiilineutraali vuonna 2050. Tuore IPCC:n ilmastoraportti osoittaa, että tiukkoja tavoitteita ja merkittäviä tekoja vaaditaan, jotta ihmisten aiheuttama ilmaston lämpeneminen saadaan kuriin.

YK:n jäsenmaiden nykyiset päästövähennyssitoumukset eivät ole riittäviä Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Puolassa on parhaillaan käynnissä YK:n vuosittainen ilmastokokous ja odotan innolla, mitä kokouksessa keskustellaan muun muassa EU:n uudesta tavoitteesta. Asettavatko myös muut maat entistä tiukempia tavoitteita vai alkavatko ne lipsua?

Tavoitteiden lisäksi nyt tarvittaisiin vielä parempaa yhteisymmärrystä siitä, mitkä keinot päästöjen vähentämiseksi ovat vaikuttavia ja kustannustehokkaita. Hiilensidonta ilmakehästä ja hiilinielujen kasvattaminen ovat nousseet laajempaan keskusteluun myös Suomessa, koska olemme tilanteessa, jossa päästöjen vähentäminen yksin ei enää riitä, vaan ilmakehässä jo olevaa hiiltä täytyy pystyä poistamaan.

Hiilinielujen aktiivinen kasvattaminen esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa tarjoaa uusia keinoja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun ja toisaalta esimerkiksi niin kutsutussa hiiliviljelyssä hyödyt ovat moninkertaisia, kun maan kasvukunto ja tuottavuus paranevat.

On tärkeää, että kaikkialla ollaan valmiita nostamaan kunnianhimon tasoa ja sitoutumaan päästöjen vähentämiseen tarvittavassa aikataulussa. Samalla pitää keskittyä vaikuttavien ja kustannustehokkaiden keinojen, kuten hiilinielujen kasvun edistämiseen.

Me S-ryhmässä olemme valmiit tekemään oman osamme hallittavan ilmastonmuutoksen eteen ja kuuntelemme asiakkaitamme herkällä korvalla ilmastoystävällisemmän valikoiman kehittämisessä. Tarjoamme vaihtoehtoja, joilla jokainen asiakkaamme voi vähentää omaa ilmastokuormitusta.

Työpöydällämme on useampi palvelu ja aloite, joilla tulemme nykyisten toimiemme rinnalla torjumaan ilmastonmuutosta – stay tuned!"

Olemme S-ryhmässä sitoutuneet tieteeseen pohjautuviin päästövähennystavoitteisiin oman toimintamme osalta ja kutsuneet myös tavarantoimittajamme ja asiakkaamme mukaan ilmastotalkoisiin Iso juttu -ilmastokampanjassamme. S-ryhmän tavoitteena on vähentää ilmastopäästöjään 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasosta. Vuodesta 2010 vuoteen 2017 olemme vähentäneet oman toimintamme ilmastopäästöjä jo 46 prosenttia. Lisäksi tavoitteenamme on vähentää yhdessä kumppaneidemme kanssa miljoona tonnia päästöjä vuoteen 2030. Kampanjassa on mukana jo 79 tavaran- ja palvelutoimittajakumppaniamme. Lue lisää isojuttu.fi. 


Kuvat: Jussi Ratilainen

Lea Rankinen

Vastuullisuusjohtaja

Vastuullisuusjohtaja, SOK

SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.