Mielipiteet

Toimittaja Alma Onali: Ilmastosankarin kangaskassi kaipaa keventämistä

16.5.2019

Toimittaja

Alma Onali

Toimittaja Alma Onali

Taakkani kevenee, kun yritykset ja päättäjät ottavat vastuuta puolestani. Tarvitsen tietoa, nudgettamista eli tuuppimista, tukea ja jopa pakkokeinoja, jotta jaksaisin ponnistella yhteisen hyvän eteen. Ensiksikin kaipaan päätöksentekohetkellä enemmän tietoa valintojeni vaikutuksista. Olisi hienoa, jos kaupassa tuotteiden ilmasto- ja ympäristövaikutukset olisivat helposti nähtävillä, esimerkiksi hiili- ja vesijalanjäljistä kertovien lätkien avulla. Muistutukset auttaisivat tekemään hyviä päätöksiä nopeasti. Minua kiinnostaisi nähdä myös ne kilometrit, jotka tuote on kulkenut ennen hyllylle päätymistään. Tämä kannustaisi lähiruoan suosimiseen.

Hyvistä valinnoista helppoja

Pelkkä tieto ei kuitenkaan riitä, koska ihminen ei ole järkevä tehdessään kulutuspäätöksiä. Siksi tarvitsen tuuppimista. Parhaiten tuuppiminen toimii, kun se tehdään salavihkaa: hyvästä vaihtoehdosta tehdään houkutteleva ja kannattava. Tuoreet kasvikset, hedelmät ja vegaaniset vaihtoehdot päätyvät useammin koriin, kun ne tulevat ensimmäisenä kaupassa vastaan. Kasvisruokareseptit ja satokausivinkit ajavat samaa asiaa. Kun hyvien valintojen tekeminen on helppoa, entistä isompi joukko osallistuu ilmastotalkoisiin. Teknologian kehityksellä on varmasti roolinsa ilmastoystävällisen arjen tukemisessa. Nyt jo kehitetään jääkaappeja, jotka tietävät, mitä niiden sisällä on ja milloin tuotteet ovat menossa huonoksi. Niihin liitetyn sovelluksen avulla ihminen voisi tarkistaa kaupassa, mitä pitäisi syödä jääkaapista pois, ja samalla sovellus voisi ehdottaa puuttuvia raaka-aineita aterian loihtimiseksi. Ruokahävikki vähenisi ja kulutuspäätökset järkevöityisivät. Sovellus voisi myös pitää kirjaa omien ostoslistojen ilmastoystävällisyydestä. Samalla tavalla kuin vesimittari asunnon seinässä tai bensankulutuksen mittari autossa vaikuttavat kulutuksen tarkkailuun, tässäkin tuloksen näkeminen voisi ohjata parempiin valintoihin.

Isoilla päätöksillä ja vertaistuella eteenpäin

Edellä mainitut asiat ovat hienosäätöä verrattuna siihen, että koko energia-, ruoka- ja talousjärjestelmän on muututtava, jotta Pariisin sopimuksen rajat eivät reippaasti ylittyisi. Tämän muutoksen tekeminen vaatii rohkeutta meiltä kaikilta, niin päättäjiltä, yrittäjiltä kuin kansalaisiltakin. Tarvitsemme enemmän keskustelua siitä, miten luomme uuden tavan elää ja olla maapallolla.  Haluan ennen kaikkea todisteita siitä, että muutkin osallistuvat talkoisiin. Hyvien ympäristötekojen tekeminen on minulle vähän kuin treenaaminen. Yksin saatan lipsuilla, mutta kaverin kanssa olen tunnollisempi ja vahvempi. Jokainen, joka jollain tavalla osoittaa kantavansa huolta planeetasta ja näyttää toimivan sen hyväksi kykyjensä mukaan, auttaa myös minua jaksamaan. Yhdessä se raskas kangaskassi on paljon kevyempi kantaa.   

Mitä S-ryhmä tekee? S-ryhmän tavoitteena on vähentää oman toimintansa päästöjä 60 prosenttia ja yhdessä yrityskumppaneidensa kanssa miljoona tonnia päästöjä vuoteen 2030 mennessä. S-ryhmä investoi tuuli- ja aurinkosähköön sekä tehostaa energiankäyttöä muun muassa ovittamalla kylmäkalusteita. 


Kuvat: Jussi Ratilainen

Toimittaja

Alma Onali

Toimittaja

Alma Onali on journalisti ja yksi yleisön Tieto-Finlandialla ja Kanava-tietokirjapalkinnolla palkitun Hyvän sään aikana -kirjan kirjoittajista. Onali lomailee mieluiten mökillä tai Ahvenanmaalla, joka on hänen mielestään maailman kaunein paikka eikä sinne tarvitse lentää.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.