Ässäduunissa

Toiminnan parantamisen polulla

17.11.2020

Heikki Castrén

Blogi_Castren

Mitä nyt?

Arjen tekeminen pyörii sovelluskehityksen ympärillä; yhtäaikaisia, eri elinkaarensa vaiheissa olevia Jiroja ja projekteja. Jiroissa elinkaari starttaa liiketoiminnan kanssa yhteistyössä tehtävästä tarvemäärittelystä, siirtyy työmäärä- ja aikatauluarviointeihin toimittajalle, palaa hyväksyntäkierrokselle ITD:lle teknisen ratkaisun osalta ja panos-/tuotospuolelta liiketoiminnalle. Jos ja kun edelliset portit läpäistään, edetään toteutukseen ja etenemisen seurantaan päätyen lopulta hyväksymistestaukseen, tuotantoon siirtoon ja osaamisen siirtoon tukiorganisaatioille. Projektien osalta eteneminen on jotakuinkin saman suuntaista kuin Jirojen kanssa, kuorrutettuna projektin hallintamallilla.

Kalenteri, Teams ja sähköposti ohjaavat pitkälle arjen rullaamista. Loppuviikosta tsekkaus omaan ja sidosryhmien seuraavan viikon kalentereihin ja näkymistä tulevien tehtävien poiminta omalle to do -listalle. Tästä rakentuu hyvä, alustava pohja osaksi omaa viikon työsuunnitelmaa. On kuitenkin realismia, että sähköposti ja Teams tuovat tullessaan makro-ohjausta arkeen, useimmiten päivittäin: yhteydenpitoa sovelluskehittäjien kanssa määrittelyjen tarkennuksista, menossa olevien kehityshankkeisiin liittyviä chattejä tai tuotannon erilaisia tukitehtäviä.

Mitä tulevaisuudessa?

Kehittäminen on jatkuva toiminnan parantamisen polku. On pienimuotoisempaa kehittämistä (Jirat) ja laajempaa, strategiasta johdettuja kehitysohjelmia, joihin liittyy kehitysprojekti tai -projekteja.

Tällä hetkellä tunnistettuja ja roadmapille ajoitettuja suurempia projekteja ovat muun muassa: - ulkoisten varastojen hallinta - logistisen layerin luominen selkeämmin omaksi kokonaisuudekseen - HR-pilviympäristön toiminnallisuuksien laajentaminen - verkkokaupparatkaisujen jatkokehitys

Keiden kanssa?

Tiimi on pieni, tehokas, osaava ja heterogeeninen. Toimimme avoimesti avokonttorissa. Vuorovaikutus liiketoiminnan kanssa on välitöntä jo siitäkin syystä, että istumme samoissa tiloissa. Fyysiset palaverit ovat tosin vähentyneet mutta Teamsin chat ja etäkokoukset ovat tulleet näiden tilalle. Toki jos/kun fyysinen palaveri on tarpeen, sellainen järjestetään koronarajoitteet huomioiden.

Emme ole yksin vaan toimimme tiiviissä yhteistyössä muiden SOK ITD:n yksiköiden kanssa. Tiiviimmän ja avoimemman yhteistyön kulttuuria on rakennettu matriisiorganisaatiolla, missä olemme osin vielä oppimiskäyrällä purkaessamme organisaation sisäisiä siiloja.

Kulttuurin osalta olemme saaneet rikastettua omaamme viime vuosina, kun sovelluspalvelutoimittajiemme toteutusresurssit siirtyivät monta aikavyöhykettä idemmäksi.

Inex_blogi

Missä?

S-ryhmä päätti tehdä merkittävän panostuksen logistiikan tehostamiseen muutama vuosi sitten ja sen myötä syntyi Sipooseen pitkälle automatisoitu logistiikkakeskus. Mittasuhteiltaan logistiikkakeskus on valtava, Euroopan suurin lajissaan. Sen kautta kulkevasta volyymista antaa osviittaa ja auttaa hahmottamaan ne reilu tuhat yhdistelmärekkaa, jotka siellä vuorokaudessa käyvät purkamassa lastinsa varastoon tai terminaaliin. Ja jotta rekkojen reissu ei jäisi yhdensuuntaiseksi, lastataan paluukuormiin myymälätoimitukset.

Istumme Inexin sovelluskehittäjien kanssa liiketoiminnan kyljessä Sipoossa, kun taas pääsemme palaamaan fyysisesti työpaikalle. Tosin tämä pakotettu etätyöjakso tulee varmasti myötävaikuttamaan ”vanhojen” työtapojen mukautumiseen tulevaisuudessa.

Miksi?

Olemme mukana kehittämässä liiketoimintaa, yhdessä heidän kanssaan. Työ on jatkuvaa uusien toimintatapojen ja -mallien, laadun parantamisen tai lakien ja asetusten vaatimien toteutusten tekemistä. Meillä on siis erittäin hyvät mahdollisuudet päästä vaikuttamaan suoraan liiketoimintojen kehittämiseen, ja sitä meiltä myös vahvasti odotetaan.


Kuvat: SOK

Heikki Castrén

Manager, Team Lead, Logistics Solutions – SOK ITD Ydinjärjestelmät yksikössä

  • Vastuualueena Inex Partners Oy:n, Meira Nova Oy:n ja S-Herkkukeittiön ITD sovelluspalvelut, joihin kuuluu muun muassa SAP ERP järjestelmiä ja muita erillisiä logistiikkajärjestelmiä.
  • Tiimissä työskentelee 10 ITD järjestelmäasianatuntijaa mahdollistamassa liiketoimintalähtöisen kehittämisen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.