Mielipiteet

Pääjohtaja Taavi Heikkilä: Iso yritys, iso vastuu

16.5.2019

Taavi Heikkilä

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä

Meille on hyvin tärkeää vastuullisuuden kehittämisen ja toimeenpanon kytkeminen suoraan liiketoimintoihimme, ja sitä kautta aina asiakkaillemme asti. Monessa yrityksessä vastuullisuus on tukitoiminto, joten sen organisoiminen liiketoiminnan yhteyteen ei ole globaalissakaan tarkastelussa vielä kovin yleistä.

Suurelta toimijalta odotetaan aina enemmän. Rohkeampia ja vaikuttavampia toimia. Myös asiakkaamme - omistajamme - kohdistavat meihin tiukkaa painetta. Pyrimme valjastamaan paineet kannustimeksi, joka vie kohti edelläkävijyyttä. Tässä meitä kirittää ja sparraa myös S-ryhmän ulkopuolinen vastuullisuuden eri alojen asiantuntijaryhmä.

Toteutamme vastuullisuutta hakemalla muun muassa parhaita ratkaisuja oman toimintamme ilmasto- ja ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Tavoitteenamme on vähentää omia kasvihuonekaasupäästöjämme 60 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Keinoja ovat esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen sekä uusiutuvan energian käytön lisääminen. Rakennamme lisää tuulivoimaloita ja asennamme toimipaikkojemme katoille kymmeniä tuhansia aurinkopaneeleita. Etsimme aktiivisesti keinoja myös hiilinielujen kasvattamiseksi.

Teot ovat vaikuttavampia yhdessä. Siksi tavoittelemme jo lähes sadan kumppaniyrityksemme kanssa isoa juttua eli yhteensä miljoonan tonnin päästövähennystä. Jokainen teko ja jokaisen teko lasketaan. Siksi aktivoimme myös kuluttajat mukaan. Tarjoamme heille ratkaisuja ja vaihtoehtoja oman kulutuksen ilmastovaikutusten vähentämiseksi sekä autamme tekemään kestävämpiä ja omaa hyvinvointia tukevia valintoja. Itse olen esimerkiksi onnistunut vähentämään muovin käyttöä ja syön entistä enemmän satokausikasviksia. Seuraava iso panostuskohteemme on kotimainen kala, jota löytyy jatkossa yhä useammin omaltakin lautaseltani.

Kestävään ja vastuulliseen tuotantoon liittyy olennaisesti eettisyys. Haluamme edistää ihmisoikeuksien toteutumista hankintaketjussamme ja toimia yhä läpinäkyvämmin. Teetimme oma-aloitteisesti puolueettoman selvityksen säilyketomaattien hankintaketjussa Italiassa. Kerroimme siitä avoimesti ja rehellisesti. Ongelmia ilmeni, mutta vain niiden syyt tunnistamalla voimme löytää konkreettiset ratkaisut tilanteen parantamiseksi. Jatkamme rohkeasti eteenpäin tällä polulla.

Vastuullisuus on yhä tärkeämpi osa myös yrityksen työnantajamielikuvaa. Nuoret haluavat tehdä työtä, jolla on merkitys. Töihin hakeudutaan mieluiten yrityksiin, joiden arvomaailma koetaan läheiseksi. Kovenevassa kilpailussa osaavista työntekijöistä juuri korkean profiilin vastuullisuustyö voi olla yrityksen kannalta se ratkaiseva vetovoimatekijä.

Globaalien haasteiden ratkomisessa yritysten ja kuluttajien rooli vain kasvaa tulevaisuudessa. S-ryhmä haluaa olla osa tätä muutosta. Jatkamme innovatiivisten ja vaikuttavien ratkaisujen etsimistä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, energiantuotantoon, ruoan kestävän tulevaisuuden turvaamiseen, ihmisoikeuksien varmistamiseen, kiertotalouteen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Uskomme, että meillä on vielä paljon potentiaalia parantaa vastuullisuustyömme vaikuttavuutta, kun syvennämme yhteistyötä niin sisäisten kuin ulkoisten sidosryhmiemme kanssa.

Yhdessä näemme pidemmälle.

Taavi Heikkilä

Pääjohtaja

SOK:n pääjohtaja.

SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.