Näkökulma
Henkilöstöjohtaja Susa Nikula: Jokainen on tärkeä – ja tarvitaan työhön
18.9.2019
Susa Nikula
Työelämän tasa-arvo merkitsee sen edistämistä, että kaikki ihmiset sukupuolesta, iästä ja esimerkiksi etnisestä taustasta riippumatta ovat työyhteisön jäseninä yhdenvertaisia. Yhdenvertaisessa työyhteisössä työnantaja tai työtoverit eivät arvota sinua sellaisten ominaisuuksien perusteella, joilla ei ole itse työn kannalta merkitystä. Monimuotoisuus on rikkaus, joka tuo työpaikalle lisää näkökulmia arjen pulmien ratkomiseen ja kasvattaa muutoskyvykkyyttä. Toisilta oppiminen on runsasta, ja työtyytyväisyys kasvaa, kun jokainen voi olla oma itsensä.
Yhdenvertaisuuden edistämistä pitäisi uskaltaa tarkastella myös bisneksen näkökulmasta: monimuotoisten työyhteisöjen vaaliminen on Suomessa jo edellytys, jos haluamme liiketoiminnallamme olevan jatkuvuutta tulevaisuuteen. Työvoimapula on totista totta, ja Suomessa on alueita, joihin emme saa ammattitaitoisia kokkeja avoimista työpaikoista huolimatta. Ratkomme haastetta, ja yksi keinoista on työvoiman hankkiminen ulkomailta: S-ryhmässä on juuri aloittanut joukko filippiiniläisiä kokkeja. Arvokkaita, upeita osaajia!
Ihmisten lokeroimisen ”heikomman sukupuolen edustajaksi” tai ”liian vanhaksi” tiettyyn työhön luulisi senkin jääneen aikapäiviä sitten taakse. Piiloasenteisiin törmää kuitenkin edelleen, vaikka ajattelumalli on yhteiskunnallisesta näkökulmasta täysin kestämätön.
Haastoimme itsemme pohtimaan, tapahtuuko meillä syrjintää, kun testasimme viime syksynä EK:n Työ ei syrji -kampanjan innoittamana anonyymia rekrytointia. Tempauksen ajan työtä meiltä haettiin täysin nimettömästi. Eräs työhaastattelukutsun saanut yli 50-vuotias henkilö – nainen – pohti haastattelussa, saiko hän kutsun vain, koska ikä ei näkynyt hakemuksessa. Pysäyttävä toteamus. Samaan aikaanhan me tiedämme, että väestömme ikääntyessä yrityselämän tulisi pikemminkin kasvattaa kokemuksen ja seniorityöntekijöiden arvostusta ja satsata työurien pidentämiseen joustavin ratkaisuin. Työ todella tarvitsee kaikki tekijät.
Jotta voimme taklata työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet, S-ryhmän on oltava tulevaisuudessa yhä vetovoimaisempi kaiken ikäisille ja taustaisille ihmisille. Yritysten on myös löydettävä keinoja kasvattaa pitovoimaansa, esimerkiksi erinomaista johtamista ja esimiestyötä kehittämällä.
Vain osaaminen, oppimiskyky ja suhtautuminen työntekoon ratkaisevat. Tästä ymmärryksestä syntyy sujuva ja tuottava arki työpaikoilla.
Kuvat: SOK
Susa Nikula
Henkilöstöjohtaja
Susa on SOK:n henkilöstöjohtaja, joka on ylpeä siitä, että SOK:lla työnhakijoilta ei kysytä rekrytointitilanteissa enää syntymävuotta tai ikää.
SOK